Autor Tema: Zimska zaštita palmi  (Posjeta: 425125 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Zimska zaštita palmi
« Odgovori #1470 u: Veljače 25, 2012, 23:12:05 poslijepodne »
mislio si ovako nesto to i ja imam u planu kad budu vece
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #1471 u: Veljače 25, 2012, 23:18:33 poslijepodne »
Da, tako nesto, samo bih jos dodao jedno cetiri ankera na podnozje konstrukcije, da zahvati jedan kraj samo dno, a drugi da bude ukopan u zemlju, tipa kao sator kad pravis, pa stavljas osigurace one sto izgledaju kao cirilicno g oko donjih ivica satora kroz one rupe na coskovima. Samo da to budu masivniji i dugaki ankeri, kako bi mogli odoleti jakim naletima vetra.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1472 u: Veljače 25, 2012, 23:24:47 poslijepodne »
Da, tako nesto, samo bih jos dodao jedno cetiri ankera na podnozje konstrukcije, da zahvati jedan kraj samo dno, a drugi da bude ukopan u zemlju, tipa kao sator kad pravis, pa stavljas osigurace one sto izgledaju kao cirilicno g oko donjih ivica satora kroz one rupe na coskovima. Samo da to budu masivniji i dugaki ankeri, kako bi mogli odoleti jakim naletima vetra.
vidis kako covek zasticuje canarku ovako cu i ja nesto kasnije
« Zadnja izmjena: Veljače 25, 2012, 23:26:08 poslijepodne od SCALAR »

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #1473 u: Veljače 25, 2012, 23:47:15 poslijepodne »
Video sam ovu zastitu ranije. Dobra  :thumb_up: Verovatno cu i ja tako nesto, jos mislim da su tu kablovi bolji od grejalice, zbog ravnomerne raspodele toplote, jer je zatita tik uz palmu, pa se toplota tesko siri oko cele. Vidim da je pronasao resenje za to sa olucima, ali tako samo jedna strana dobija direktno grejanje, dok druga ostane malo kratka. Mislim da u ovom slucaju kod te osobe dobro funkcionise na taj nacin, ali pogledaj mu trachyje, pa prosudi u kojoj je on zoni... Mislim da bi kod nas nalet hladnoce od -20 i vise sprzio pola listova kanarke, tako da smatram da su kablovi isplativiji za ovakav nacin zastite.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1474 u: Veljače 25, 2012, 23:52:22 poslijepodne »
jeste vraga pogledaj kod njega isto je zima zestoka kao kod nas

Offline Liliput

• ex. larisa
  • Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
    • www.lifebeautification.com
« Odgovori #1475 u: Veljače 28, 2012, 14:04:29 poslijepodne »
Ekipa na Jadranu, kada skidate zaštitu?

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1476 u: Veljače 28, 2012, 14:51:22 poslijepodne »
Ovisi šta Liliput, zaštita sa kanarke skinuta, dok vidim susjed još uvijek ima pokrivene cikase i Butie  :mrgreen:
Carpe diem

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #1477 u: Veljače 28, 2012, 14:51:59 poslijepodne »
Ekipa na Jadranu, kada skidate zaštitu?
Po više dostupnih dugoročnih prognoza, na jadranskim otocima i na užoj kopnenoj obali uz more sve do jeseni se više ne očekuju neki mrazovi ispod nule. Jedino izvan obale u nutarnjoj Istri i dalmatinskoj Zagori (i dublje u kopnenom zaledju) su još vjerojatni blaži jednocifreni mrazovi uz susnježicu i to tek izmedju 15. i 20. 3. Tada se kroz tjedan dana opet očekuje jači hladni val iz Rusije, uz olujnu do orkansku buru kroz više dana duž cijelog Jadrana (tradicionalno uobičajeno - tzv. "Marčane bure"). Stoga se na obalama uz more već može slobodno bez rizika skinuti zaštite - osim u Istri i dalm. Zagori.
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #1478 u: Ožujka 02, 2012, 19:16:40 poslijepodne »
Ja još nisam bio na vikendici da skinem zaštitu,situacija je slična kao kod Henoh-a,daleko mi je i zimi skoro ne idem tamo,palme su prepuštene zaštiti kakvu im napravim u jesen i ništa ne diram do proleća,imaju sijalice i to im je što im je :sretan:
Sutra sam planirao da odem da skinem sve to ali sam danas video da najavljuju od utorka ponovo neke noćne mrazeve i nisku dnevnu temperaturu :misli:
To neće dugo trajati,2-3 dana,ali dali da sad požurim ili da sačekam sledeći vikend,jako sam nestrpljiv ali bilo bi šteta da se sad oprlje od mraza ako su već bile štićene celu zimu :misli:
Doduše ne znam u kakvom su stanju,zaštita je stavljena 19.novembra,jedini put kad sam ih obišao je bilo još početkom januara i tada je sve bilo na mestu i struja je radila unutar zaštite....prosto mi đavo neda mira ali gde baš sad ponovo neki noćni mraz najavljuju taman kad sam se naoštrio da skidam zaštitu :shocked: :shocked: :shocked:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1479 u: Ožujka 02, 2012, 19:56:50 poslijepodne »
Ja još nisam bio na vikendici da skinem zaštitu,situacija je slična kao kod Henoh-a,daleko mi je i zimi skoro ne idem tamo,palme su prepuštene zaštiti kakvu im napravim u jesen i ništa ne diram do proleća,imaju sijalice i to im je što im je :sretan:
Sutra sam planirao da odem da skinem sve to ali sam danas video da najavljuju od utorka ponovo neke noćne mrazeve i nisku dnevnu temperaturu :misli:
To neće dugo trajati,2-3 dana,ali dali da sad požurim ili da sačekam sledeći vikend,jako sam nestrpljiv ali bilo bi šteta da se sad oprlje od mraza ako su već bile štićene celu zimu :misli:
Doduše ne znam u kakvom su stanju,zaštita je stavljena 19.novembra,jedini put kad sam ih obišao je bilo još početkom januara i tada je sve bilo na mestu i struja je radila unutar zaštite....prosto mi đavo neda mira ali gde baš sad ponovo neki noćni mraz najavljuju taman kad sam se naoštrio da skidam zaštitu :shocked: :shocked: :shocked:
tacno je da najvljuju neke manje minuse al bojim se da se ne potpare na ovom suncu moze ih to ubiti vise nego blazi minusi kako hoces .

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #1480 u: Ožujka 02, 2012, 20:06:32 poslijepodne »
Pa ne znam,agril i najlon nisu direktno na palmi već na okviru,ko kod tebe,danas je bilo +15c,dali je to previše ne znam,prošle godine zaštitu sa brahee sam skinuo tek u drugoj polovini marta...sve je bilo ok,nekako mi rano,šta ako bude jači mraz,ipak je to njiva,van grada,može biti i -5,6c...skroz sam sluđen,već sam se načekao da skidam zaštitu a ipak mi nešto govori da ne žurim :misli:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1481 u: Ožujka 02, 2012, 20:11:23 poslijepodne »
Pa ne znam,agril i najlon nisu direktno na palmi već na okviru,ko kod tebe,danas je bilo +15c,dali je to previše ne znam,prošle godine zaštitu sa brahee sam skinuo tek u drugoj polovini marta...sve je bilo ok,nekako mi rano,šta ako bude jači mraz,ipak je to njiva,van grada,može biti i -5,6c...skroz sam sluđen,već sam se načekao da skidam zaštitu a ipak mi nešto govori da ne žurim :misli:
pod najlonom zna biti mnogo toplo kad je suncano znam da ti nedodiruje palmu najlon i agril ja sam danas otvorio kod cikasa sa dve strane i opet bilo 20 stepeni po meni najbolje je da odes i odskrines malo a neka ostane grejanje da radi za svaki slucaj .

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #1482 u: Ožujka 02, 2012, 20:18:46 poslijepodne »
pod najlonom zna biti mnogo toplo kad je suncano znam da ti nedodiruje palmu najlon i agril ja sam danas otvorio kod cikasa sa dve strane i opet bilo 20 stepeni po meni najbolje je da odes i odskrines malo a neka ostane grejanje da radi za svaki slucaj .
To je tako zamotano da nema malo otvaranja već se ili skroz skine ili se ne dira....ide na okvir agril pa na njega najlon,pa ponovo neki čaršaf pa ponovo najlon,tako na obe palme...ili se skida skroz ili bolje da ne diram...ajd smislio sam ovako,pošto sutra imam dosta posla pa mi i ovako frka sa vremenom, ostaviću za ponedeljak posetu palmama,pratiću za vikend prognozu,ako bude neka manja izmena sa minusom onda bih ipak otišao....još ću dobro razmisliti :misli:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1483 u: Ožujka 02, 2012, 20:25:07 poslijepodne »
To je tako zamotano da nema malo otvaranja već se ili skroz skine ili se ne dira....ide na okvir agril pa na njega najlon,pa ponovo neki čaršaf pa ponovo najlon,tako na obe palme...ili se skida skroz ili bolje da ne diram...ajd smislio sam ovako,pošto sutra imam dosta posla pa mi i ovako frka sa vremenom, ostaviću za ponedeljak posetu palmama,pratiću za vikend prognozu,ako bude neka manja izmena sa minusom onda bih ipak otišao....još ću dobro razmisliti :misli:
neznam sta da ti kazem opasno je kad je sunce a zatvorewno stvara se velika vlaga unutra i sigurno ne manje od 40 -50 stepeni kad budes isao razmotaj sve to i ostavi spolja agil ili najlon ali ga otvori malo jer ce se skuvati .

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #1484 u: Ožujka 02, 2012, 20:31:55 poslijepodne »
neznam sta da ti kazem opasno je kad je sunce a zatvorewno stvara se velika vlaga unutra i sigurno ne manje od 40 -50 stepeni kad budes isao razmotaj sve to i ostavi spolja agil ili najlon ali ga otvori malo jer ce se skuvati .
Otiću onda kako sam rekao u ponedeljak,skinuću sve da se dobro izluftira i vratiti po jedan sloj zaštitu ali ne skroz do zemlje već ću zamotati tako da ostane lufta da može da struji vazduh pa će valjda biti dovoljno za ovaj mini ledeni talas što nadolazi,tako može ostati sve do 20.marta otprilike,ne znam dali će biti još posle ovog talasa još neki u martu ali računam da će biti bezbedno skinuti sve tamo oko 20.marta :misli: