Autor Tema: Slike  (Posjeta: 439327 vremena)

0 Članova i 11 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Slike
« Odgovori #675 u: Lipnja 03, 2009, 23:48:52 poslijepodne »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #676 u: Lipnja 04, 2009, 11:22:41 prijepodne »
Vjerovali ili ne ove dvije slike vjerovatno prikazuju istu palmu (crveno zaokružene Phoenix dactyliferae), ako i palma nije ista lokacija je potpuno identična tako da je vjerovatno njen potomak.
Slike su vaše sa prethodne stranice samo sam ih spojio, nadam se da se nitko ne ljuti.

Ma kavi ljutio  :thumb_up:

Da, zaista je ista pozicija i vjerujem da je ova dactylifera njen potomak ili izdanak. I sada na ovoj novijoj slici ima mladi izdanak pored ove....

Offline morena

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #677 u: Lipnja 04, 2009, 16:24:16 poslijepodne »
evo slikica palme sa nase rive
fascinira me u koliko malo zemlje ona raste, a uz to nalazi se direkt na udaru svih vjetrova

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #678 u: Lipnja 04, 2009, 17:41:10 poslijepodne »
Morena ne raste ona u toliko malo zemlje kolika je žardinjera. Nebi nikad izrasla tolika da je rasla u tolikom prostoru.
Vjerojatno je žardinjera i kafić naknadno nadograđeno. Ta palma je tu sigurno 20-30 godina prema veličini.
Pustila je ona korjenje duboko.

Offline morena

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #679 u: Lipnja 04, 2009, 20:37:17 poslijepodne »
a sto njoj ne smeta to sto su je toliko uokolo izbetonirali?
evo bas trazim po compu stare slike rive al ne mogu ih naci...bas me zanima jel ta palma bila onda na tome mjestu, ja sam tu tek 4 god.
btw. kafice se i zove "palma"  :thumb_up:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #680 u: Lipnja 04, 2009, 20:55:25 poslijepodne »
Ma ne smeta joj ako je oko nje beton. Odavno je ona u dubinu pružila korjenje.
A da su blizu oko nje odma pobetonirali oni bi svojim širenjem odavno razbila beton  :wink:

Offline hobotnica

• Phoenix
  • *
    • http://www.vaderkanalen.se/?#/lan.skane/orter.burloev
« Odgovori #681 u: Lipnja 05, 2009, 11:47:25 prijepodne »
Da covjek ne povjeruje gdje sve palme mogu rasti  :shocked:

Washingtonia filifera

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #682 u: Lipnja 26, 2009, 19:32:40 poslijepodne »
Malo palmi iz Trogira danas. Uglavnom P. canariens...

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #683 u: Srpnja 23, 2009, 15:14:40 poslijepodne »
Izdvojio sam dvije slike Washingtonia robusti iz Dubrovnika i manje Jubaee chilensis sa Lokruma. Mislim da nisu bile u ovoj temi, a link je postavio Henoh u drugoj temi: http://travel.webshots.com/album/438149504kjbIji

Offline lovranpalm

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #684 u: Kolovoza 02, 2009, 11:26:14 prijepodne »
Filifere koje se vide na slikama sa opatijske Slatine su stradale kad se "netko" 70tih godina sjetio proširiti terasu na hotel-restoranu Slavija za nekih 2-3m. Naravno, nitko nije razmišljao o tome da te jedinstvene i stoljeće stare palme ukomponira u kolorit terase (nevjerojatno!!), nego su radije dovukli bagere i počeli seliti 10metarske palme, za što nisu ni bili educirani. Pretpostavljam da nije bilo dovoljno ni korijenove bale, a niti da nisu pošišali listove i smanjili lisnu masu,pa su te palme na kraju i propale, kao što su propale butie po ondašnjem parku 1.maj, jer ih je nadraslo okolno drveće, nisu imale više dovoljno sunca, rasle su rahitično i bilo je na kraju samo pitanje prve polarne zime da ih dokrajči. Isto tako, na južnoj strani hotela Kvarner, gdje je rasla stoljetna jubaea, koja je bila oštećena polarnom zimom 56te, nisu znali ili htjeli sanirati drvo koje je oštećeno mrazom, počelo trunuti, umjesto da ih se smolama, pa čak i voćarskim zamaže i spasi od propadanja. Na žalost, mentalitet je takav kakav je, nema osjećaja za očuvanje estetskih vrijednosti stvaranih kroz desetljeća, još uvijek se rezonira u stilu: "daj Bože da dodje jaka zima, imati ćemo što čupati i saditi na proljeće-i naplatiti taj rad skupo općini ili gradu, svakako!". Ispričavam se na ovom offu, ali morao sam ispričati kratku povijest "parkarenja" po Opatiji, činjenice kojih sam saznao iz prve ruke.Lijepi pozdrav svima!

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #685 u: Kolovoza 02, 2009, 11:42:09 prijepodne »
Lovranpalm, interesantni podaci. Konačno je netko dao konkretne podatke što se dogodilo Washingtoniama s onih starih razglednica. Za Jubaeu i Butie nisam znao da ih je bilo u Opatiji.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #686 u: Kolovoza 02, 2009, 14:20:35 poslijepodne »
U iščekivanju ponovnog odlaska na Rab jedna slika iz njihovog parka Komrčar
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #687 u: Kolovoza 02, 2009, 18:54:48 poslijepodne »
Filifere koje se vide na slikama sa opatijske Slatine su stradale kad se "netko" 70tih godina sjetio proširiti terasu na hotel-restoranu Slavija za nekih 2-3m. Naravno, nitko nije razmišljao o tome da te jedinstvene i stoljeće stare palme ukomponira u kolorit terase (nevjerojatno!!), nego su radije dovukli bagere i počeli seliti 10metarske palme, za što nisu ni bili educirani. Pretpostavljam da nije bilo dovoljno ni korijenove bale, a niti da nisu pošišali listove i smanjili lisnu masu,pa su te palme na kraju i propale, kao što su propale butie po ondašnjem parku 1.maj, jer ih je nadraslo okolno drveće, nisu imale više dovoljno sunca, rasle su rahitično i bilo je na kraju samo pitanje prve polarne zime da ih dokrajči. Isto tako, na južnoj strani hotela Kvarner, gdje je rasla stoljetna jubaea, koja je bila oštećena polarnom zimom 56te, nisu znali ili htjeli sanirati drvo koje je oštećeno mrazom, počelo trunuti, umjesto da ih se smolama, pa čak i voćarskim zamaže i spasi od propadanja. Na žalost, mentalitet je takav kakav je, nema osjećaja za očuvanje estetskih vrijednosti stvaranih kroz desetljeća, još uvijek se rezonira u stilu: "daj Bože da dodje jaka zima, imati ćemo što čupati i saditi na proljeće-i naplatiti taj rad skupo općini ili gradu, svakako!". Ispričavam se na ovom offu, ali morao sam ispričati kratku povijest "parkarenja" po Opatiji, činjenice kojih sam saznao iz prve ruke.Lijepi pozdrav svima!

Svugdje po Hrvatskoj je tako, u Zagrebu su uništili Cvijetni trg a Platane na Zrinjevcu su skoro uspjeli posijeći.
Na Tuškancu su posjekli stoljetnu šumu i posadili sadnice drveta koje masovno sade po Zagrebu gdje je podložno nekoj bolesti
pa su im krošnje sada suhe kao u jesen. Samo zato da što prije crkne nebi li gradu opet prodali nove sadnice.
Južnu padinu Grića koju je Sedum spominjao kao pogodnu mikroklimu za sadnju palmi i egzota, će ovih dana preurediti u parkove koji će
spajati gornji i doljnji grad i vjerojatno ih opet popuniti s tom vrstom drveća.

Henohu bih porucio da se dobro spoji s fotoaparatom dok bude na Rabu.  :wink:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #688 u: Kolovoza 04, 2009, 17:25:42 poslijepodne »
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split

Washingtonie filifere

Offline hobotnica

• Phoenix
  • *