Autor Tema: Slike  (Posjeta: 438018 vremena)

0 Članova i 16 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline vlax88

• Brahea
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Slike
« Odgovori #900 u: Svibnja 23, 2010, 23:59:33 poslijepodne »
Postao sam srecni dobitnik jedne velike w robuste na konkursu na svetu biljaka od Jovana1  :mrgreen:

On vise nije mogao da je drzi u saksiji jer je velika i bukvalno mu je iskocila iz nje,pa je resio da otvori konkurs za nju na SB i da je POKLONI onome ko bi mogao da je posadi napole i stiti preko zime (plastenik plus grejanje)

Bice to veoma zahtevan posao,ali ja sam spreman da ulozim sav svoj trud i pozivam sve clanove koji su zainteresovani da mi se pridruze u ovom projektu i savetima i komentarima pomognu da ova palma zivi kod mene jos dugo godina.Napravicu i posebnu temu o ovome,tako da vas ocekujem.Pozdrav!!!

Pocetkom juna cu otici da je preuzmem,pa za sada evo samo njena slika

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #901 u: Svibnja 24, 2010, 07:23:33 prijepodne »
cestitke vlax, jos jednom! nadam se da ce biti dobrih savjeta za tebe, te da  ce se izvuc iz buduce zime. mislim da bi bio red na jednu blagu zimu ove godine.  :mrgreen:
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Liliput

• ex. larisa
  • Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
    • www.lifebeautification.com
« Odgovori #902 u: Svibnja 24, 2010, 08:11:50 prijepodne »
Nevjerojatno u kakvoj posudi raste a kolika je!!!!!!! :thumb_up:

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #903 u: Svibnja 24, 2010, 09:38:50 prijepodne »
a pitara :rofl:  :thumb_up:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #904 u: Svibnja 24, 2010, 10:16:55 prijepodne »
 :rofl: e ovog se triba sjetiti, za ovo stvarno treba masta !  :0648:

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
« Odgovori #905 u: Svibnja 24, 2010, 10:52:45 prijepodne »
Ma prva liga bitno da se vidi van na ulicu... :thumb_up:

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #906 u: Svibnja 24, 2010, 20:03:44 poslijepodne »
cestitke vlax, jos jednom! nadam se da ce biti dobrih savjeta za tebe, te da  ce se izvuc iz buduce zime. mislim da bi bio red na jednu blagu zimu ove godine.  :mrgreen:

Da,stvarno bi bio red da zima bude malo blaza,ali nema veze i da ne bude,palma ce svakako dobiti svoje sto je sleduje - plastenik i grejanje!!!Bitno je samo na vreme intervenisati,a ja sam tu kod kuce,a i kada sam na poslu,tu je neko od mojih,pa ce palme imati redovan nadzor,kako robusta,tako i canariensis.  :thumb_up:

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #907 u: Svibnja 24, 2010, 21:46:34 poslijepodne »
Ma prva liga bitno da se vidi van na ulicu... :thumb_up:

Da,videce se lepo i sa ulice cak i kada bude otisla u zemlju,jer je kod mene poluotvorena ograda sa jugozapadne strane koja gleda na ulicu  :wink:

A za tvoju kanarku nemam reci... Svaka cast!!!

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #908 u: Svibnja 24, 2010, 21:58:22 poslijepodne »
Nevjerojatno u kakvoj posudi raste a kolika je!!!!!!! :thumb_up:

:rofl: e ovog se triba sjetiti, za ovo stvarno treba masta !  :0648:

Palma je jednostavno ISKOCILA i koren je prerastao visinu saksije,pa otuda ova slika  :wink: ...Dobro ju je ucvrstio za ogradu da se ne klima na vetru i mogu reci da se super drzi. Koren je skoro bez zemlje i umotan je okolo najlonom.Prehranu vrsi direktno, preko samog koren i biljka to dobro podnosi,ali upotrebljava vestacko(umetno) djubrivo(gnojivo) koje ne spaljuje koren -Osmocote-.
U svakom slucaju zanimljivo resenje,kaze da 2,3 godine biljka tako moze lepo da opstaje i zivi.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #909 u: Svibnja 25, 2010, 08:38:38 prijepodne »
Pa jeli toliko skrt bio za kupit novu vazu?  :wink:
Zasto je nije presadio u vecu... :misli:

Offline rower

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #910 u: Svibnja 25, 2010, 09:06:40 prijepodne »
Pa jeli toliko skrt bio za kupit novu vazu?  :wink:
Zasto je nije presadio u vecu... :misli:

Problem je u tome sto je gotovo nemoguce pronaci saksiju koja je toliko visoka,a da istovremeno nije mnogo siroka! Jedina solucija je bila da se presadi u neko plasticno bure (bacvu),ali je tada tesko pomerati palmu i bio bi problem da se unosi svake zime. Bure+zemlja+palma bi sigurno tezili preko 200 kg.
Visina korena je nesto preko 82cm!

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
« Odgovori #911 u: Svibnja 25, 2010, 13:06:25 poslijepodne »
Problem je u tome sto je gotovo nemoguce pronaci saksiju koja je toliko visoka,a da istovremeno nije mnogo siroka! Jedina solucija je bila da se presadi u neko plasticno bure (bacvu),ali je tada tesko pomerati palmu i bio bi problem da se unosi svake zime. Bure+zemlja+palma bi sigurno tezili preko 200 kg.
Visina korena je nesto preko 82cm!
Ja sam tako svoje limune posadio u bure i sad ih unosim viličarom u prostoriju u kojoj zimuju ,a ovako ih se ne može mrdnuti,imaju preko 100 kg. Samo ti nju šibni u zemlju i sve ok.
« Zadnja izmjena: Svibnja 25, 2010, 13:06:57 poslijepodne od icupi21 »

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #912 u: Svibnja 25, 2010, 20:17:50 poslijepodne »
Problem je u tome sto je gotovo nemoguce pronaci saksiju koja je toliko visoka,a da istovremeno nije mnogo siroka!

Uopće nije bila potrebna toliko visoka. Korjen se >ako se< tako razvio jer je on tako stavio da raste. Nije palma sama od sebe mogla od originalne kante visine recimo pola metra iskočit u zrak dodatni metar.
I veće palme od te rastu u posudama koje nisu toliko visoke. Dakle ništad drugo nego greška u koracima.
A šta se tiče bačvi, njih se lako postavi na kotače.

Offline rower

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #913 u: Svibnja 25, 2010, 20:44:09 poslijepodne »
Ja sam samo prokomentarisao jer sam upoznat sa detaljima! Bio sam u kontaktu sa vlasnikom i ispricao mi je detalje u vezi ove palme. Ne ulazim u to da li je trebala palma tako da se gaji ili je trebala da bude posadjena u vecu saksiju ili cak u zemlju. Palma je postala prevelika za sadasnjeg vlasnika koji nema dovoljno visoku prostoriju gde bi je smestio zimi,a nije u mogucnosti da je posadi u dvoriste i adekvatno stiti. Zato je i ponudio palmu nekome ko moze da joj pruzi potrebne uslove i to je za svaku pohvalu. Neko drugi bi verovatno pokusao da je proda i izvuce neku korist.
« Zadnja izmjena: Svibnja 25, 2010, 20:45:36 poslijepodne od rower »

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #914 u: Svibnja 25, 2010, 20:49:46 poslijepodne »
Ja uopće nisam komentirao njegovu odluku da palmu daruje, nego sam komentirao dio tvog posta kao odgovor franceski, a to je da se za ovu palmu odavno mogla nači odgovarajuća posuda.

A šta se tiče odluke da daruje palmu to je pohvalno u svakom smislu, ima ljudi na svetu biljaka koji bi se gotovo pa htjeli "obogatit" nerealnim cijenama. Mislim, nije to karakteristično samo za svet biljaka...