Autor Tema: Moje biljno društvo u Daruvaru  (Posjeta: 3969 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Moje biljno društvo u Daruvaru
« Odgovori #30 u: Rujna 08, 2013, 16:28:18 poslijepodne »
I za kraj početka dvije amatersko-umjetničke  :thumb_up:

basjoo

sikkimensis

Volim čovjeka, ali mi je priroda milija.
Bayron
“Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!”

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #31 u: Rujna 08, 2013, 16:47:28 poslijepodne »
Sve je prelepo....Meni je japanska dunja ostavila utisak.....Svaka cast na ovako lepoj kolekciji... :thumb_up:

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #32 u: Rujna 08, 2013, 16:53:47 poslijepodne »
Sve je prelepo....Meni je japanska dunja ostavila utisak.....Svaka cast na ovako lepoj kolekciji... :thumb_up:

A japanksa dunja je eto kao malo upletena u pletenicu. Inače je biljka korovskog karaktera pa ako ju redovno ne pljeviš u smilsu izdanaka ne izgleda baš najbolje. Hvala  :thumb_up:
“Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!”

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #33 u: Rujna 08, 2013, 17:04:55 poslijepodne »
Zaista puno interesantnih biljaka, ono što veseli je veliki broj novih palmica, tek isklijalih.  :sun:

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #34 u: Rujna 08, 2013, 17:08:28 poslijepodne »
svaka čast za toliko biljaka :thumb_up:

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #35 u: Rujna 08, 2013, 17:09:46 poslijepodne »
Zaista puno interesantnih biljaka, ono što veseli je veliki broj novih palmica, tek isklijalih.  :sun:

Rekao sam već na početku da mi je većina biljaka izvan opsega proučavanja ovoga portala, ali eto i njih malo da predstavim. Ima dosta domaćih vrsta, ali i pokoja strana egzotična vrsta.

A što se tiče palmica, da ima ih nekoliko vrsta. U glavnom sam težište proučavanja i naklijavanja bacio na vrste sa kojima mogu da eksperimentiram u svojoj klimatskoj zoni uz određeni vid pasivne zaštite. S obzirom da sam u svijetu palmi teke nešto više od pola godine, zadovoljan sam. Sad predstoji novo izčitavanje foruma i pravljenje spiska za narednu sezonu isklijavanja.

Hvala na komplimentu Veruda  :thumb_up:

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #36 u: Rujna 08, 2013, 17:11:03 poslijepodne »
svaka čast za toliko biljaka :thumb_up:

Hvala hvala Amele  :thumb_up:

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #37 u: Rujna 08, 2013, 18:27:24 poslijepodne »
da dodam da mi se jos svidja arenga engleri/bacio sam 50 semenki od a.engleri,nije klijalo/,,,,,svidja mi se i jelenjski jezik,Naini tal,Brahea armata....

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #38 u: Rujna 08, 2013, 18:30:08 poslijepodne »
da dodam da mi se jos svidja arenga engleri/bacio sam 50 semenki od a.engleri,nije klijalo/,,,,,svidja mi se i jelenjski jezik,Naini tal,Brahea armata....

Ja sam eto imao sreće sa Arengom, dvije sjemenke imao obadvije isklijale. A svaka biljka ima svoju zanimljivost i ljepotu, u svakom slučaju. Taj jelenjski jezik sam donio prije par dana iz Skrada (Gorski Kotar) pa ćemo vidjeti kako će se ponašati u dvorištu s obzirom da su razlike u mikrookruženju ogromne!

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #39 u: Rujna 08, 2013, 18:36:51 poslijepodne »
Stvarno puno prelijepih biljaka i palmi :sretan:, sve cestitke  :thumb_up:

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #40 u: Rujna 08, 2013, 18:39:21 poslijepodne »
Stvarno puno prelijepih biljaka i palmi :sretan:, sve cestitke  :thumb_up:

Hvala Marko  :thumb_up:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #41 u: Rujna 08, 2013, 19:33:17 poslijepodne »
Imaš zaista lijepu kolekciju biljaka. :sretan: Čudi me da ti je Gleditsia triacanthos tako mala, da li si je to oblikovao u bonsai, ipak bi trebala biti dosta velika ako je stara čak 10 godina? Moja gledičija je za samo nekoliko godina prilično porasla. Palmice ti dobro napreduju, iako se nazivaš početnikom sa njima ti ipak sasvim dobro ide. Baš me zanima kako će se trachy provesti ove zime kod tebe, sjećam se još iz srednje škole sa satova geografije da nam je nastavnica govorila da je Daruvar u prosjeku zimi hladniji od ostalih gradova u okolici. Obavezno stavi sliku zaštite trachyja, naravno ako ga budeš štitio.
USDA zone: 7a

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #42 u: Rujna 08, 2013, 20:24:01 poslijepodne »
Imaš zaista lijepu kolekciju biljaka. :sretan: Čudi me da ti je Gleditsia triacanthos tako mala, da li si je to oblikovao u bonsai, ipak bi trebala biti dosta velika ako je stara čak 10 godina? Moja gledičija je za samo nekoliko godina prilično porasla. Palmice ti dobro napreduju, iako se nazivaš početnikom sa njima ti ipak sasvim dobro ide. Baš me zanima kako će se trachy provesti ove zime kod tebe, sjećam se još iz srednje škole sa satova geografije da nam je nastavnica govorila da je Daruvar u prosjeku zimi hladniji od ostalih gradova u okolici. Obavezno stavi sliku zaštite trachyja, naravno ako ga budeš štitio.

Gleditsia triacanthos, da ovo joj je 10-a godina. Rasla je dosta brzo, to si u pravu, onda sam slučajno dodao u njenu zemlju prilikom presadnje malo više zemlje od šampinjona pa sam kao rezultat dobio iznimno jak vegetativni rast prilikom čega su se sve grane objesile i tako odrvenile. Od tuda ovakav izgled. Nakon par godina kako je u ovoj posudi valjda je ispunila korijen koliko je mogla i sada raste u milimetrima na godinu. Jedno orezivanje sam samo uradio jer mi i odgovara da bude mala i da bude više forma penudula. Inače zimi ostaje vani, nju i koprivić ne unosim veća par godina jer mnogo mjesta zauzimaju. Imao sam i lijep pitomi kesten ali sam ga sa onom istom zemljom od šampinjona spržio skroz, pa sada radim na novom od početka.

Pa u istinu jesam početnik sa palmama, možda imam visoke kriterije u glavi pa zato i tako govorim. Imao sam samo taj trahi koji sam dobio jednom prilikom iz Lovrana kao mali klijanac. Ovo drugo je nastajalo u zadnjih godinu dana. Nešto malo imam ovih zahtjevnijih, ali sa njima ne želim trenutno mnogo da radim jer nemam mjesta za njihovo zimsko zbrinjavanje, jer bi u protivnom ja mogao izletiti iz kuće  :rofl:

Da Daruvar se geografski gledano nalazi u kotlini. Ljeta budu mnogo izraženija nego na jugu Hrvatske a zime isto tako budu mnogo hladnije nego većina mjesta u Gorskom Kotaru ili Lici. Svjestan sam da moram malo više paziti na egzote u dvorištu. Planiram trahi svakako da štitim, svjestan sam da ne može još par godina da izdrži bez zaštite. Kakvu ću mu zaštitu napraviti još ne znam, još slažem u glavi kako to da izvedem. Neka ga još 20-ak dana neka da još koje koplje pa ću ga onda spremiti na hibernaciju  :sretan:

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #43 u: Rujna 23, 2013, 15:31:26 poslijepodne »
super kolekcija  :thumb_up:  egzote mi se najvise svidjaju...i moja prica s biljkama je pocela s albicijom  :icon_mrhappy:, pa onda de ovo de ono, i ode u k..... daaaaajjj sveeeeeeee!!!  :rofl: samo da je za usda 7a

:icon_mrhappy:
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #44 u: Rujna 23, 2013, 17:06:09 poslijepodne »
super kolekcija  :thumb_up:  egzote mi se najvise svidjaju...i moja prica s biljkama je pocela s albicijom  :icon_mrhappy:, pa onda de ovo de ono, i ode u k..... daaaaajjj sveeeeeeee!!!  :rofl: samo da je za usda 7a

:icon_mrhappy:

Ljudi su pohlepni u svemu pa tako i u ovim biljnim dimenzijama...Samo neka njih pa će biti i nas  :thumb_up: