Autor Tema: Rodnost P. dactylifere na Jadranu  (Posjeta: 9486 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Henoh

• Administrator
  • Spol: Muški
Rodnost P. dactylifere na Jadranu
« u: Listopada 15, 2013, 16:03:43 poslijepodne »
Spominjani članak u donjem citatu koji odgovara naslovu ove teme. Nedavno je Konstantinos na EPS-u pokrenuo temu o zrelim jestivim datuljama u Ateni i da je potvrdio svoju teoriju o razlozima jestivosti/nejestivosti njezinih plodova ovisno o oprašivanju. Naime, da neoprašene ne uspiju dostići nikada botaničku zrelost. Iz našeg domaćeg primjera vidimo da je to Lošinjanima bilo jasno puno prije. Kao pomorci sigurno su bili po zemljama u kojima se komercijalno uzgajaju datulje i da su znali da se palme moraju oprašiti. Glavni nedostatak na našoj obali je što su datulje sađene pojedinačno i međusobno udaljene jedna od druge kako bi mogle biti uspješno oplođene. Prema nekim pisanim izvorima s kraja 19. st. i datulje na Koločepu su redovito rađale, ali nije navedeno jesu li umjetno oprašivane ili su bile dovoljn o blizu jedne drugima

Upravo tako Branimire. Botaničar Ambroz Haračić je spomenute palme iz Malog Lošinja iz Vrta obitelji Car i djevojačke škole, koje su redovito cvale svake godine i proizvodile na godinu 6-8 cvatova, umjetno oplodio i dobio sjeme, koje je moglo klijati i proizvoditi nove primjerke. To dokazuje da je plod u botaničkom smislu bio zreo. Haračić je to opisao u svojim djelima o klimi i flori Lošinja objavljenim na talijanskom jeziku. U Velom Lošinju je rasla stara datulja, za koju je vlasnik tvrdio Haračiću (1903. godine) da je zasađena prije 147 godina. Ta datulja je privukla pozornost botaničara i slikara Franza Pettera (1791-1866) koji je za nju tvrdio da je to u Europi najsjevernija datulja, koja raste na otvorenom (naravno u njegovo vrijeme). Ipak ni tad to nije bilo točno jer su one u M. Lošinju ipak par kilometara sjevernije.

Jedan kraći novinski članak iz 1906. god. koji opisuje lošinjske datulje.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline branimir

• Global Moderator
Odg: Palme u novinama
« Odgovori #1 u: Listopada 15, 2013, 20:45:38 poslijepodne »
Trava je me nedavno izvjestio o paru dactylifera na Hvaru od kojih jedna rađa. Vjerojatno su muško i žensko.
On o tome može reći više.

Inače mislim da bi za rađanje datulje na Jadranu možda trebalo otvoriti i posebnu temu jer puno se o tome govori a sve je raštrkano po raznim temama.

Offline filifero

• Brahea
  • *
« Odgovori #2 u: Listopada 16, 2013, 14:12:59 poslijepodne »
Branimire, ja sam na Hvaru 2007 vidjeo Dacty s plodom. Mislim da nije samo jedna. Mozda imam nedje sliku, Nije bila na rivi.

Offline filifero

• Brahea
  • *
« Odgovori #3 u: Listopada 16, 2013, 15:11:56 poslijepodne »
Evo...kvaliteta je ća je, ali bolje išta nego ništa  :wink:

Offline Veruda

• Administrator
Odg: Rodnost P. dactylifere na Jadranu
« Odgovori #4 u: Listopada 16, 2013, 19:30:07 poslijepodne »
Dakle, jasno je sada da P. dactylifere ne mogu (ne stignu) dozrijeti tu na Jadranu. Ovo su današnje slike pa ih usporedite sa onim od Xenona malo iza. Unatoć do sada dosta suhoj i toploj jeseni (cijeli 9. i skoro prva polovina 10. mjeseca). Pa iako Split ima vrela ljeta i temperature nerijetko već od početka 6. mjeseca dosežu 32°C i više izgleda da je to prekasno.

15.10.

Mogu ja ponovno slikati i negdje sredinom 11. mjeseca, ali mislim ni do tada neće uspijet dozreti zbog preniskih temperatura...

Prema novim saznanjima ova splitska datulja bi mogla u principu sazrijeti ako bi u blizini imali još pokoju dactyliferu koja bi je oprašila. Trebalo bi pogledati ove jeseni sada kakav je plod ove splitske.

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #5 u: Listopada 16, 2013, 20:02:38 poslijepodne »
Evo...kvaliteta je ća je, ali bolje išta nego ništa  :wink:

Ovo definitivno je nešto.

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #6 u: Listopada 16, 2013, 20:17:16 poslijepodne »
Zanimljive datule.......

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #7 u: Listopada 16, 2013, 22:33:20 poslijepodne »
Bio sam stavio onaj link o egipatskim palmama,pa koliko sam ja skužio,oni dijele datulje prema ranije sazrijevajućima-mediteranskim tipovima,koje se jedu zrele-friške,koje sazrijevaju u jesen,dok atmosfera nije ovlažila od jesenskih kiša,i na datulje iz južnijih krajeva,oko Nila i iz oaza koje sazrijevaju kasnije,u sušnijim uslovima nije frka sa rokovima.Mislim da bi i kod nas trebalo sijati te mediteranske sorte,iz tih sorti naći neke koje bi bile stvarno rane,tako da sazriju do 1.10.trebalo bi se tu malo poigrati,malo se pozabaviti hibridizacijom,uključiti u igru theophrasti,ili neku palmu iz tropskijih,vlažnijih krajeva,možda pusila,ili loureiroi,svakako i ibericu.Bio bi to posao za bar jednu generaciju,ali vjerujem da bi se uspjela proizvesti neka datulja koja bi mogla dati plod bar donekle zadovoljavajuće kvalitete.Kad nas već nogomet ne ide,bacimo se na datulje :thumb_up:
bvb

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #8 u: Listopada 17, 2013, 09:58:40 prijepodne »
Meni je još davno član Hobotnica poslao ranorodni kultivar barhee.
Imam oko 4 mlade koje čekaju da se oslobodi koja veća tegla..

Barhee nije jedan od mediteranskih tipova o kojima prića Trava nego više tropski ali zrije ranije a i kao nezreli plod ima dobar okus.
« Zadnja izmjena: Listopada 17, 2013, 10:01:34 prijepodne od branimir »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #9 u: Listopada 19, 2013, 14:35:36 poslijepodne »
Drago mi je da se otvorila ova vrlo zanimljiva tema. Osobno sam mišljenja da na rodnost Phoenix dactylifera na Jadranu najviše utječe sorta, ali isto tako utječe i oprašivač, tj. nedostatak peluda dactylifere, uslijed čega dolazi do oprašivanja peludom kanarke. U jednoj staroj knjizi sam naišao na informaciji o jednoj zanimljivoj pojavi, metakseniji. 

Lako je moguće da oprašivanje peludom kanarke dovodi do nepravilnog dozrijevanja ploda dactylifere.
USDA zone: 7a

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #10 u: Listopada 19, 2013, 15:37:39 poslijepodne »
Koliko je meni poznato,kanarke cvjetaju u jesen a datulje u proljeće.Tu sam jednom pisao da sam na jednoj datulji našao dva oplođena ploda koji su oprašeni peludom kanarke koja je vjerojatno jesenje cvjetanje odgodila za proljeće,u zadnje dvije godine to se nije ponovilo pa više nisam vidio oplođenih plodova na toj datulji.Što se tiče te pojave ksenije i metaksenije,mislim da se prije radi o čistom spajanju recesivnih gena koji se mogu očitovati u drugačijem izgledu ploda ili dobu sazrijevanja,crvena i žuta jabuka ili kasna i rana datulja ,imaju iste pretke.
bvb

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #11 u: Listopada 19, 2013, 16:09:38 poslijepodne »
Čudi me da kanarke cvatu u jesen. Ja sam u Kaštel Starom vidio ljetos jednu veliku dactyliferu koja je imala plodove na sebi, dakle ipak su bili oprašeni. Koliko mi je poznato, okolo nema nijedna druga dactylifera koja bi mogla biti donor peludi, pa je oprašivanje moralo biti obavljeno pomoću peluda kanarke.
USDA zone: 7a

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #12 u: Listopada 19, 2013, 17:11:58 poslijepodne »
Budu plodovi,ali šuplji,bez oplođene sjemenke,ili sa tanušnom sjemenkom,samo kora bez klice i mesa.
bvb

Offline daniel108

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #13 u: Listopada 19, 2013, 22:39:15 poslijepodne »
Ja sam vidio u Zadru da su kanarke cvjetale ove godine blizu Ljepotice u šestom misecu. To sam zapazio zato jer je puno pčela išlo na te "cvjetove". Slika sam jedno jutro, ali imam problema sa laptopom, pa već nako vrime ne mogu normalno stavljati slike :zbunjen:, inače bih ih već bio stavio. Fascinirao me je taj prizor, pa sam to zapamtio.
Inače, mislim i da jačina zime igra ulogu na cvjetanje kanarki. 2012. je bila super zima i većina kanarki u Zadru je bila u komi. Tada su se smrzli svi plodovi koji su bili na njima, i poslije toga nisu ni cvjetale koliko sam zapazio, možda ih je to poremetilo.
Sad ih zato sve imaju i po dva kata plodova :sretan:
U najgorim se vremenima nalaze najbolje prilike.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #14 u: Listopada 20, 2013, 00:14:35 prijepodne »
Meni je ostalo u sjećanju da uglavnom cvjetaju u jesen.malo sam pogledao što kaže gugle,kanarke u pravilu cvjetaju i u jesen i u proljeće.Možda kako koja uhvati ritam,možda zavisi od toga kako su ishranjene,ili toplija zima uzrokuje proljetno cvjetanje?Uglavnom,dvije zadarske datulje,koje redovno plodonose nemaju oplođenih plodova,osim ona dva ploda jednu godinu,što mi govori da kanarke u njihovom okruženju ne cvjetaju u isto vrijeme.I jedna i druga imaju kanarke u neposrednoj blizini.Malo ću pogledati na proljeće,kad budu cvjetale,naći im kojeg muškog kanarka :thumb_up:
bvb