Soap s tobom se slazem djelomicno i to u onom djelu da bez asistencije covjeka tesko moze biti kvalitetan plod, a stvar je jednostavna, najme i u idelanim uvijetima gdje rastu ljudi osiguravaju kvalitetnu oplodnju tako sto sjeku muske cvjetove i postavljaju na zenska stabla o tome sam i fotke stavljao. Jednostavno koncentracija dacty-a kao sto je i Marko spomenio nije takva na Jadranu da bi se to kvalitetno moglo dogoditi iskljucivo prirodnim putem.
Drugo, zuckasta do zeleno zuckasta boja je znak stupnja zrelosti ploda (o tome sam detaljno pisao ovdje) koja je puno kvalitetija od onih potpuno suhih, probjate kad bude u prilici pa ce te vidjeti! Ali naravno uz uvijet da se zenska oplodila sa kvalitetnim peludom (kao i da su drugi uvijeti tijekom sezone bili dovoljni), koliko je to bitno govori i cinjenica da se po Africi i Arapskim zemljama muski cvijet prodaje na pijacama! Ono sto je bitno napomeniti je da cvijet muskog stabla dobiven iz kostice nije najcesce dovoljno kvalitetan!
Trece, obrana grozdova s plodovima od kisnih dana je uobicajena i u Izraleu i ostalim podrucjima gdje se datulje gaje, a koji u jesen imaju povremeno kise.
Dakle dok se sve ne odradi kako sam napisao nevjerujem ni u kvalitetnu rodnost, naravno ljeto prilicno toplo i suncano treba biti, ali i dacty gnojene! S druge strane da budem iskren mene uopce ne zanima klijavo sjeme tih plodova, vec jestivost plodova i nista drugo. Jer sve ovo sam pricao i cuo od covjeka u rasadniku u Pakistanu koji je radio na plantazi datulja, sjeverno od Karachia, covjek izmedjuostalog sto mi je rekao je da iz sjemena je jako mala sansa da ce se dobiti kavalitetan jestiv plod/pelud ! Ono sto je cilj je poceti saditi dacty iz izdanaka i onda ce se i novi izdanci moci uzgajati i saditi kvalitetne sadnice. Bojim se da je ovo sve iz sjemena po ovom pitanju gubitak vremena, osim ako se hoce imati dacty samo za ukras, a to mi je uostalom i Spanjolac prosli tjedan napisao na email!
Ako ne vjerujete meni i ovim informacijama koje sam dobio direktno od ljudi sto usmenoj sto pismenoj komunikaciji onda sami provjerite. A ja cu ubuducnosti ici u tom smjeru koji sam i napisao, pa ce mo vidjeti. Nece mi biti zao ni ako cijeli eksperiment ne uspije! Dakle postoje neki drugi parametri koji trebaju biti isto tako zadovoljeni osim klime i nije klima jedini cimbenik!
Jos jedna stvar sto mi je Spanjolac rekao, dacty koje su majenjene za sadnju na javnim povrsinama po gradovima i mjestima, cesto se sade iskljucivo muski ili iz kostice alo jednog spola (najcesce muski) kako bi im bilo jednostavnije odrzavanje jer plodovi samo prave smece ali i neki bi dosli na ideju da ih idu brati, tako da na tim dacty posadjenim na javnm povrsinama nemojte ni gledati rodnost i kvalitetu ploda. Spanjlocac mi je rekao da oni uzgajaju dvije vrste sadnica, jedne za ukrase po vrtovima i javnim povrsinama i druge koji su za uzgoj datulja! Mislim da ce vam ovo dosta toga razjasniti!