palmofil
Brahea
Spol: 
|
 |
« : Prosinac 20, 2007, 00:56:44 » |
|
Imam limun koji mi je u negrijanoj prostoriji u kojoj je temperatura oko 7-10 stupnjeva, a lišće mu se uvilo ...  Što mu je , i kako da ga liječim... 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #1 : Prosinac 20, 2007, 11:46:00 » |
|
Lišće mu se uvilo?
Kod citrusa se lišće uvija ljeti kada nemaju dosta vode, kada je suša. Neznam jeli to kod tebe problem, ali teško da ti netko može samo ovako odgovoriti. Mislim možda i može, ja nisam majstor...
A ako je (možda) neka od bolesti, ima toliko bolesti citrusa...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
više sadit, manje razmišljat
|
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #2 : Prosinac 20, 2007, 18:19:28 » |
|
Vrlo vjerojatno se radi o nekakvim nametnicima, ali ovako bez slike ti ne znam reći.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #4 : Prosinac 21, 2007, 13:14:48 » |
|
Ponavljam ja nisam nikakav stručnjak i nije da se razumijem...ali meni taj limun ovako na slici izgleda ok, jedino mi se čini da je možda zemlja suha... Vjerojatno nije, ali eto moje zapažanje.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
više sadit, manje razmišljat
|
|
|
franceska
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #5 : Prosinac 21, 2007, 16:51:54 » |
|
Limun je jos zdrav, nisu napasnici, definitivno je mislim suh zrak, kada sija sunce vece temperature uz to, i suha zemlja, presuha! Ja svoje velike narance, limune i ququmate svakih 3-4 tjedna full natopim vodom i dodam malo zeljeza jer listovi, po zimi obicno pocnu blijedit, zbog manjka svjetlosti. Stoje preko zime u hodniku nesto izmedju 5-10°C, i samo jednom prilikom su se naranci na isti nacin savijali listovi, pred proljece. Limunima i narancama je bolje jednom puno vode i onda dugo nista....nego puno puta manje kolicine. To je u sustini i pravilo kod vecine cvijeca!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
palmofil
Brahea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #6 : Prosinac 21, 2007, 19:10:11 » |
|
Koje željezo i kakvom obliku daješ narančama i limunima, i koliko često i koje količine daješ ljeti , a koliko zimi??? 
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Prosinac 21, 2007, 19:58:23 palmofil »
|
Evidentirano
|
|
|
|
franceska
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #7 : Prosinac 22, 2007, 00:15:36 » |
|
Ja uzimam tekuce "zeljezo gnojivo" ima ga i u zrnima, koja su dugotrajna. Ali meni jednostavno nepovjerljiva za doziranje,i obicno u velikim kolicinama 5-10 kg. Tekuce je od SUBSTRALA, a ima i povoljnijih....bitno da je tekuce! Moje iskustvo...sto ne znaci da je i najbolje, ali kod mene se tako pokazalo. Zimi ovisi od ponasanja, i od dana, vidis jednostavno kad listovi pocinju blijediti i nisu vise onako lijepo tamno zeleni, onda im dam. A koliko? A obicno ti je na svakom uputstvo, ovisi kako je koncentrirano...ima razlicitih. Ovog kojeg ja imam boca od 1l, ide 15 mml na 10 l vode. OBAVEZNO procitaj uputstva na boci!!!!  Koncentracije su obicno barem ovdje u Nj. po visini cijene!!! Ljeti mi nije potrebno, ili kad su bas losa ljeta da nema puno sunca, onda ono 1-3 puta izmedju mai i do kraja kolovoza. Pozdrav iz veceras nesto toplijeg Bingena am Rhein -8,5°C 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
franceska
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #8 : Prosinac 22, 2007, 00:17:00 » |
|
Ali OBAVEZNO prvo ih moras dobro zaliti Vodom, pa tek na dobro mokre "zeljezno gnojivo", inace ces ih spaliti!!!! 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
palmofil
Brahea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #9 : Prosinac 22, 2007, 00:21:42 » |
|
ok, hvala na odgovoru, toplijeg -8,5 pa to je smrt, ne daj bože da je tako kod nass 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
palmofil
Brahea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #10 : Prosinac 27, 2007, 22:16:54 » |
|
Jel probao tko na kontinentu s ponicirusom trifoliatom  Ja bi probao a neznam gdje ga nabaviti 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Xenon
En Taro Adun
Global Moderator

Spol: 
|
 |
« Odgovor #11 : Prosinac 28, 2007, 09:50:21 » |
|
Poncirusa ima po Srbiji negde-negde, sto znaci da najverovatnije bez problema moze da raste i u Djakovu.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7b AHS heat zone: 5 Average temperature: 11.7°C (53°F) Annual precipitation: 700 mm (27.56 inches)
|
|
|
palmofil
Brahea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #12 : Prosinac 28, 2007, 15:10:56 » |
|
Znam da može rasti kod mene, ali me zanima gdje ga mogu nabaviti.... 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #13 : Prosinac 28, 2007, 15:28:30 » |
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Palmark
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #14 : Prosinac 28, 2007, 21:24:47 » |
|
Uh kako dobrih biljaka ima na tom sajtu  a ni cene nisu visoke! Rado bih dobavio onu butiu capitatu  a poncirus zaista nije los kao dekorativno drvo,ali zato kazu da je ukus :nakaza:
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 8a ******************************** apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C
|
|
|
|