Autor Tema: Washingtonia filifera  (Posjeta: 196496 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Washingtonia filifera
« Odgovori #675 u: Travnja 12, 2013, 13:24:48 poslijepodne »
Uslikaj cijelu. Nemoj zaljevat jedno vrijeme, oko 2 tjedna. Moguce visak vode, i jos neki stres. Da je nije oprljio mraz? Meni su 2 prosle godine otpjevale tako. Al puno manje bile.
Ja bi prestao zalivat neko vrime. I makni je u hlad, moguce od naglog sunca. Dok se malo privikne.
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #676 u: Travnja 12, 2013, 13:25:39 poslijepodne »
Šok!

Počela rasti, pa onda nasilno prestala, zatim presadnja plus stalno micanje i još masu stvari koje su mogle krivo krenuti. Korijen ne propadne odmah, on tek naknadno počinje odumirati i truliti.

Prekinuti sa zaljevanjem na neko vrijeme i ostavi je na jednom mjestu.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #677 u: Travnja 12, 2013, 15:17:12 poslijepodne »
Moja sa standardnim problemom. Stariji listovi odmah reagiraju na povećanu vlagu i kišovitije vrijeme žutilom, standardno negdje u 10.mjesecu svake godine, i tako polagano propadaju dok mi ne pukne i ne odrežem ih. U proljeće i ljeto sa novim listovima i žutilo nestaje. Iako ja sumnjam na vlagu moguće je i da joj nedostaju neki elementi u zemlji koje ne može apsorbirati kada nastupi svježije i vlažnije vrijeme, tko će znati... :misli:

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #678 u: Travnja 12, 2013, 15:31:21 poslijepodne »
Probaj je pospricat sa tekucim zeljezom. Nece joj nista skodit. Ako se vidi razlika nakon nekog vremena to je to. Kad sam kupovao roebellini u baumaxu, prodavacica je rekla da bi bilo dobro je pospricat jednom mjesecno tekucim zeljezom da ne pozuti. Jos to nisam primjenjivao jer je jos uvjek savrseno zelene boje.  Ako budem primjetio razliku tretirat cu je s tim. Posadjena je izgleda u cisti kokos. I izgleda da joj pase. Budem je skoro presadio u mjesavinu zemlje za cvjece,malo vrtne zemlje i ostatkom tog kokosa. Klasicno zutilo kod butia se jednostavno rjesava sadnjom u vrtnu zemlju. Izgleda da iz nje povuce neke elemente koji joj fale u kupovnoj zemlji. Isto tako sam primjetio kod agava. Jedne godine sam je posadio vani i buknila je do jeseni. Sad se vec nazire monstrum... Mali off teme, al poanta je tu.
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #679 u: Travnja 12, 2013, 17:18:09 poslijepodne »
Baš ću probati. To tekuće željezo ima kupiti u svakoj agrariji, pretpostavljam...

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #680 u: Travnja 12, 2013, 17:24:00 poslijepodne »
Ja sam prve godine nakon zime robustu tretirao sa gvozdjem i iskreno nisam primetio neki pomak. Druge dve sezone nakon zime nisam stavljao Fe i situacija je ista kao i sa njim. Inače imam sličan problem sa žutim listovima nakon zime, ali svaki sledeći je sve tamniji i normalniji, tako da za mesec,dva palma se vrati u normalno stanje i bude potpuno zelena i zdrava...

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #681 u: Travnja 12, 2013, 17:26:13 poslijepodne »
Da, ista situacija je i kod mene. Za par mjeseci se neće ni primijetiti, ali je očito da joj nešto ne odgovara ili nedostaje...

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #682 u: Travnja 12, 2013, 17:31:20 poslijepodne »
Da, sigurno postoji neki problem, kao i kod mene, ali pošto će se brzo sve vratiti u normalu nema potrebe za eksperimentisanjem, barem ja tako mislim. Prve sezone sam probao i sa gvozdjem i ostalim mikroelementima, nisam primetio boljitak, dok se sama nije oporavila, tako da sada imam ustaljenu šemu - pre zaštite i nakon fungicidi, i u kasnije proleće kad palma krene sa rastom malo tekućeg NPK sa pratećim mikroelementima i to je sve.

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #683 u: Travnja 12, 2013, 17:51:30 poslijepodne »
izgubile su par listova al nadam se da če nadoknadit to do jeseni

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #684 u: Travnja 12, 2013, 22:17:21 poslijepodne »
ja mislim vedrane da si je zeznuo sa previse vode kad je zahladnilo nemoj je vise zalivati stavi je u prosaranu hladovinu dok se skroz zemlja ne osusi a posle je privikavaj na sunce mozda ce se oporaviti tako sam i.ja prosle godine zeznuo butiu na identican nacin i nije prezivela. :mrgreen:
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline Vedran

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #685 u: Travnja 13, 2013, 20:54:37 poslijepodne »
Možda jesam, jer čim je zatoplilo zalio sam je uredno i na sunce...ali sad je zemlja prilikom presađivanja bila polusuha, a korijenje zdravo...žuto :zbunjen:
Suši se i dalje..lepeze se skupljaju.
Koji su onda simptomi manjka vode? da znam za ubuduće..
« Zadnja izmjena: Travnja 13, 2013, 20:58:14 poslijepodne od Vedran »

Offline filifero

• Brahea
  • *
« Odgovori #686 u: Travnja 14, 2013, 17:09:52 poslijepodne »
I starije lisce moje Robuste ima tu boju, ali se onda po ljeti sve popravi. Moze biti da joj nesto fali, ali i da tako reagira na hladnocu i zimu. Veruda, kao sto znas ja svoju preko zime ne stitim (kao i ti Filiferu).

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #687 u: Travnja 17, 2013, 11:52:24 prijepodne »
moja filifera drugi list gura zurnim korakom potpuno se oporavila od zime sobzirom da je pasivno sticena

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #688 u: Travnja 17, 2013, 11:59:57 prijepodne »
Samo joj osiguraj dovoljno vode i da vidiš kako će rasti. Pretpostavljam da se nalazi na poziciji koja je osunčana veći dio dana, što će joj još više pomoći u oporavku.
USDA zone: 7a

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #689 u: Travnja 17, 2013, 13:56:21 poslijepodne »
Samo joj osiguraj dovoljno vode i da vidiš kako će rasti. Pretpostavljam da se nalazi na poziciji koja je osunčana veći dio dana, što će joj još više pomoći u oporavku.
do sest uvece ima sunca imace i vode pa neka raste