Autor Tema: Slike Trachycarpusa u kontinentalnim gradovima  (Posjeta: 177022 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Henoh

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Slike Trachycarpusa u kontinentalnim gradovima
« Odgovori #165 u: Prosinca 19, 2009, 20:11:02 poslijepodne »
Jedna sniježna od petka

'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #166 u: Veljače 08, 2010, 20:15:24 poslijepodne »
Ova zima će za razliku od prošlih ostaviti tragova na zagrebačkim T. fortuneima. Neki se drže sasvim dobro, ali neki imaju primjetnih oštećenja po listovima (npr. primjerak kod učeničkog doma Maksimir).

ovo su dvije slike spomenute palme od siječnja prošle godine kad se dobro nosila sa zimom. Ovogodišnji dugi vezani ledeni dani nikako joj nisu pasali.

Slike od nekih koji se drže malo bolje

uglavnom je na svima nezaštićenima snijeg jako povio listove

nisam siguran koliko je ovom primjerku zaštita pomogla odnosno odmogla

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #167 u: Veljače 08, 2010, 23:19:02 poslijepodne »
Ovo samo govori da ( ukoliko zelimo ) Trachyjima i kada dostignu neku finu velicinu moramo vezivati listove u snop zbog snega, jer ovo je prava steta, primerci su jako lepi, i sada je pitanje sta ce biti do kraja sa tim lepim listovima...
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #168 u: Veljače 19, 2010, 21:37:21 poslijepodne »
Jedna zimska od prošlog tjedna da nas podsjeća na zimu koja još nije gotova

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #169 u: Veljače 20, 2010, 20:18:35 poslijepodne »
Ovo mi izgleda poznato, da li je to možda slikano u Miramarskoj ulici nedaleko od ulaza u Importane?
USDA zone: 7a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #170 u: Veljače 20, 2010, 21:30:55 poslijepodne »
Neka sporedna kratka ulica koja spaja Miramarsku prema ulazu Importane

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #171 u: Veljače 21, 2010, 01:04:51 prijepodne »
Znam gdje je to, tamo sam prolazio svaki put kad sam išao u dvoranu Martinovka na tjelesni. Trachyji se odlično drže i vidi se da su već nekoliko zima vani. Skrenuo bih pažnju na trachyja koji raste pokraja željezničkog kolodvora u Dugom selu, o kojem sam već bio pisao, ali ga nažalost nisam uspio uslikati. Kada sam ga prije par dana vidio iz vlaka, izgledao je jako loše, svi listovi su mu bili suhi i sumjam da će uspjeti preživjeti ovu zimu, iako je do sad godinama uspješno prezimljavao, i to bez ikakve zaštite. Čini se da ima nečega u tvrdnjama o kumulativnim oštećenjima, i prošle godine je bila jaka zima kao i ove, no tada je ovaj trachy jedva zadobio oštećenja.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #172 u: Veljače 21, 2010, 22:29:18 poslijepodne »
Taj primjerak kod kolodvora u dugom Selu nisam uspio pronaći. Išao sam 50-ak metara u svakom smjeru od kolodvorske stanice i nisam ga vidio. Što se tiče kumulativnih oštećenja, može biti. Danas sam vidio jednog malog T. fortuneia nezaštićenog u Popovcu kod Sesveta koji je smrzao. Jedan primjerak kod učeničkog doma Maksimiru je jako oštećen po listovima. Izvući će se, ali nisam očekivao da bi toliko trpio. Istovremeno, na većini drugih po gradu nisam primjetio neka oštećenja. Je li stvar u mikrolokacijama, ekotipovima T. fortuneia ili nečem trećem stvarno ne znam, ali ono što je sigurno da je ova zima na nezaštićenima ostavila više posljedica od prošle. Mislim da je ove zime najgore bilo to što se temperatura duže vrijeme uopće nije dizala iznad nule.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #173 u: Veljače 22, 2010, 21:00:02 poslijepodne »
Trachy je posađen u dvorištu kuće koja se nalazi već skoro na izlazu iz stanice, kada se ide u smjeru Ivanić-Grada. Danas sam ga ponovno vidio i čini mi se da je u još lošijem stanju, nema niti jedan neoštećen zeleni list, većina listova se potpuno osušila a nekoliko njih do pola. Uspio sam na Google mapsu označiti točan položaj ove palme, pa da znaš ako ti se bude dalo ponovno ići u potragu. http://maps.google.com/maps?q=45.801813,16.239321&num=1&t=h&sll=45.801865,16.239574&sspn=0.002233,0.00618&ie=UTF8&ll=45.802197,16.240212&spn=0.002124,0.004136&z=18

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #174 u: Veljače 23, 2010, 09:13:29 prijepodne »
Opis stanja kakav si dao za taj T. fortunei odgovara stanju primjerka ispred učeničkog doma Maksimir. U nedjelju sam vidio i jedan primjerak mladog izmrzlog T. fortuneia na izlazu iz Popovca (kod Sesveta) s lijeve strane ceste u smjeru Varaždina. Također i dva dosta oštećena u Kobiljaku (isto kod Sesveta). Sve u svemu dvije hladne zime za redom kakve su nekad bile sasvim uobičajene pokazale su se pogubnima za nezaštićene mlade palme. Istodobno kod mene je manji klijanac koji je bio prekriven snijegom sve su ovo izgurao bez ikakvih oštećenja.
Ako me koji put nanese opet tamo pogledat ću prema uputama.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #175 u: Ožujka 04, 2010, 00:13:15 prijepodne »
Evo da i ja dam svoj mali doprinos ovoj temi. Jučer sam posve slučajno vidio jedan mali trachy posađen u Kutini, koji je relativno dobro prezimio ovu zimu. Iako često prolazim blizu mjesta na kojem je ta palma posađena, tek sam je jučer opazio, jer ju je teško uočiti zbog okolnog zelenila. Mogu jamčiti da nije bila ničim štićena preko zime jer bih sigurno primijetio bilo kakvu zaštitu. Na palmi su vidljiva oštećenja od zime, no s obzirom da je ovako mlada, i još k tome da je posađena na sjevernoj strani zgrade, izgleda super.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #176 u: Ožujka 04, 2010, 14:40:25 poslijepodne »
Ovakvih oštećenja na listovima sam vidio na više primjeraka ove godine. Prati ga, bit će zanimljivo vidjeti hoće li mu se oštećenja proširiti s obzirom da još slijedi nekoliko dana kada će ići jače zahlađenje s jačim minusima.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #177 u: Ožujka 04, 2010, 19:24:33 poslijepodne »
Namjeravam ga pratiti, jer se oštećenja obično u potpunosti pokažu tek na proljeće, kad zatopli i palma počne rasti. Pronalazak ovog trachyja me je još više ohrabrio da i ja jedan svoj uzemljim. Naravno, moj će biti posađen na južnoj strani sa mnogo sunca i štićen preko zime.

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #178 u: Ožujka 11, 2010, 14:20:26 poslijepodne »
Namjeravam ga pratiti, jer se oštećenja obično u potpunosti pokažu tek na proljeće, kad zatopli i palma počne rasti. Pronalazak ovog trachyja me je još više ohrabrio da i ja jedan svoj uzemljim. Naravno, moj će biti posađen na južnoj strani sa mnogo sunca i štićen preko zime.

da tako je. ja sam isto skuzio da se ostecenja uglavnom vide kad u sezoni poslje zime palme podju rast. susjed jedan je imao podosta veliki trachy kojeg su ostavili pred kucom u saksiji preko zime. i izgledo sasvim ok, a kad je trebao "potegnut", bas sav se osusio, i to od jednom u roku deset dana svo lisce ko da je dehidriralo. zato se ne smim veselit za svoje da su prezivili zimu dok ne podju rast.
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Edo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #179 u: Ožujka 13, 2010, 02:02:35 prijepodne »
Evo nekoliko fotosa Trachycarpusa Iz Sarajeva, sa Grbavice:
« Zadnja izmjena: Ožujka 13, 2010, 02:08:31 prijepodne od Edo »
Sarajevo, zona 8a