Autor Tema: Naručivanje palmi i sjemenki sa interneta  (Posjeta: 186478 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Naručivanje palmi i sjemenki sa interneta
« Odgovori #150 u: Siječnja 22, 2009, 22:00:32 poslijepodne »
sad sam se setio da je pivi spominjao da ga je James sa europalmsa zavrcao mesec dana da je poslao posiljku....i na kraju je dobio posle vise od mesec dana semenje ...sta da vam kazem,meni je 21. novembra prosle godine posle dve nedelje od uplate,rekao da ce poslati semenje sledece nedelje,znaci trebao je do 28. novembra da mi posalje semenje,ja sam dobio semenje 19.januara ove godine,znaci pre 3 dana,a na koverti je pisalo da je poslato 16. januara ove godine....toliko o europalmsu i njihovom biznisu...slao sam par puta email pa cak je bio dovoljno "ljubazan " da mi govori da je posiljka vracena zbog pogresne adrese pa mi je trazio da mu ponovo adresu posaljem...
Dosad mi je jedino holandski sajt poslao na vreme a isto tako i KPR se pokazao kao neodgovoran sa velikim kasnjenjem i lazima...toje moje iskustvo :mrgreen:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #151 u: Siječnja 22, 2009, 22:12:22 poslijepodne »
Istu stvar ti je i meni napravio. Naručio sam tad od njega sjeme i nikad više. Prvo zbog toga, a drugo šta ništa od njegovog sjemena nije niklo, a sjeme euterpe edulisa je bilo trulo.

Ja sam jamesu sjeme naručio i platio negdje krajem 10. mjeseca 2007. i rekao je da je odma nakon toga poslao... meni sjeme nije stizalo.
Kad je sjeme došlo na koverti je bio datum 20.11.2007.
Dakle uvjeravao me da je odma poslao, a pošta je paket primila tek mjesec dana kasnije. I kad ga je stvarno poslao u roku 7 dana sam ja paket primio (27.-og).

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #152 u: Siječnja 22, 2009, 22:54:33 poslijepodne »
Prema onome kako sad stvari stoje od tog sjemena s europalmsa ja sam imao odlične rezultate s Phoenix theophrasttiem, 1 Jubaea chilensis (40 tak sjemenki) 0 Trachycarpusa wagnerianusa (bilo je par krenulo kliajti pa su strulile) 0 Butia odorata (za sada). E sad valjda je dobio ove theoprasttie svježije ili oni dobro čuvaju klijavost. Za Jubaeu i Butiu je još rano govoriti, Brahea 3 (1 propala još sjemena na klijanju), ali Trachycarpus wagnerianus  :thumb_down:

Mislim da je i Branimir naručivao od njih, ne znam što on misli o njihovom sjemenu i uslugama
« Zadnja izmjena: Siječnja 22, 2009, 22:56:02 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #153 u: Siječnja 23, 2009, 00:28:01 prijepodne »
Iz mog ranijeg iskustva sa Europalmsom mogu samo da kazem da im je seme Trachycarpusa, Sabala i Syagrusa obicno staro i da su male sanse da ce bilo sta od toga krenuti. Meni je bilo stiglo seme za oko mesec dana, ne secam se sad tacno.

Za mesec dana mi je stiglo seme i od RPS-a, s tim sto sam sa tim semenom imao polovican uspeh u klijanju (Jubaea i Butia su potpuno izdale, ali Nannorrhopsi, H. lagenicaulis i Chamaedorea costaricana koju sam narucio za Pivija su klijale dobro). Ipak, i taj polovican uspeh je medju najboljima koje sam imao sa narucivanim semenjem (videcemo kako ce se sad pokazati seme sa exotischezaden.nl, nadam se da ce biti nesto od toga).
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #154 u: Siječnja 24, 2009, 12:01:32 poslijepodne »
25 sjemenki od svake vrste:

Brahea armata oko 6 niknulo
    Copernica alba 6 niknulo
    Butia capitata ništa
    Caryota obtusa ništa
    Trachicarpus takil (ustvari nainital) 1 niknula
    Bismarckia nobilis 1 niknula

Isto sam ih dobio dosta poslje naruđbe.
U jednom trenutku im se zemlja posušila pa se i tome može pripisati slabije klijanje, ali sjemenke Caryote obtuse su stigle u lošem stanju.

Offline dexxter

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #155 u: Siječnja 27, 2009, 17:32:28 poslijepodne »
Meni danas stigla internet kartica pa cu sutra verovatno nesto da narucim. Znaci RPS su najsigurniji za sad?

Xenon, kako placas na exotischezaden.nl i koliko se na one cene dodaje na postarinu?

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #156 u: Siječnja 27, 2009, 17:48:32 poslijepodne »
Rare palm seeds, Ortanique, ebay...

Kad kupuješ doređeno sjeme raspitaj se dali je bitna svježina da bi klijao, u tom slučaju gledaj da rps i ortanique imaju "new" pored imena sjemena.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #157 u: Siječnja 27, 2009, 18:02:40 poslijepodne »
Meni danas stigla internet kartica pa cu sutra verovatno nesto da narucim. Znaci RPS su najsigurniji za sad?

Xenon, kako placas na exotischezaden.nl i koliko se na one cene dodaje na postarinu?

RPS je relativno dobar, najbolji od prodavaca semena sa kojima sam do sad poslovao.

Što se tiče exotischezaden.nl, PenJ je skoro išao u Holandiju pa sam preko njega naručio, tj. on je tamo platio za seme i doneo ga ovamo u koferima među ostalim stvarima. Za carinu će morati on da kaže kako je i šta je.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #158 u: Siječnja 27, 2009, 18:03:29 poslijepodne »
kakvu carinu?

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #159 u: Siječnja 27, 2009, 18:06:13 poslijepodne »
Pa ne znam kako i za šta je on platio carinu, ne verujem da je platio za seme ali pošto je on došao sa 15 kofera ne bi me čudilo da je nešto ipak platio...

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #160 u: Siječnja 27, 2009, 18:13:52 poslijepodne »
Pa šta je spominješ carinu kad neznaš. Samo zbunjozu radiš  :rofl:

Šta me briga ako je on na klompe i majice iz tih 15 kofera platio carinu, čisto sumnjam da bi mu ikada za sjeme naplatili carinu.
Štoviše u hrvatskoj na palme (za sjeme valjda isto) carine ni nema.

Offline dexxter

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #161 u: Siječnja 27, 2009, 18:29:38 poslijepodne »
Pri otvaranju accounta za ebay upisujem broj kartice, jel da? Ustvari ne moze drugacije. Ima tamo prodavaca vidim koji sakupljaju seme iz komsiluka i prodaju po 50 komada za smesnu cenu....

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #162 u: Siječnja 27, 2009, 18:31:50 poslijepodne »
zaboravio sam na ebay...registriran sam ali sam zaboravio šta se tražio.
Jel te traži već, šta piše?

Ja kad kupujem preko ebaya onda me ebay automatski spoji sa paypal-om i platim paypal-om.

Zašto se ne regaš na paypal? Da možeš plačat svima koji imaju paypal-om.
Kartica ti mora imat cvv broj i moraš je moči prijavit, jer neke ipak u hr ne rade (od nekih banaka).

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #163 u: Siječnja 27, 2009, 18:34:40 poslijepodne »
 holandski sajt prima kreditne kartice i ne moras biti clan pay pala,tako bar pise.Ja sam narucio od njih ali tad nisam imao karticu pa sam poslao postom 30eura i primili su,postarina se neplaca ako narucis za 20 eura i vise a za manje od 20 eura postarina je oko 2,5 eura.Dobio sam veoma brzo semenje

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #164 u: Siječnja 27, 2009, 18:59:03 poslijepodne »
Naravno da ne moraš paypal-om. To je samo jedan od način gdje kupac ne plača nikakvu proviziju, a prodavaču novac sjedne iste minute.
Ja sam upravo jutros obavio još jedno takvo plačanje za sjeme iz australije sa ebay-a.

Ako holandski site nema online sistem plačanja (da im se ostave podaci od kartice i onda oni skidaju novac)-ali u ovom slučaju imaju, onda im moraš radit doznaku u inozemstvo i u tom je slučaju provizija bar 15 eura.

A paypal ima zaštitu i prodavač ne vidi tvoje podatke od kartice. Samo primi novac.

Slanje novca poštom...em nije legalno, em se može zagubit, ili mogu reć da nikad nisu primili.