Autor Tema: Moj plastenik  (Posjeta: 14086 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Moj plastenik
« Odgovori #15 u: Ožujka 24, 2008, 16:16:27 poslijepodne »
Pa nema komaraca zimi  :mrgreen:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #16 u: Ožujka 24, 2008, 16:20:48 poslijepodne »
U plasteniku je klima blaza pa ce ih mozda biti.  :icon_neutral:

Osim toga, voda ce brzo postati ustajala i moci ce da se razviju razni mikroorganizmi, pa ces mozda morati da cistis smrdljivu zabokrecinu.  :zbunjen:  :misli:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #17 u: Ožujka 24, 2008, 16:23:19 poslijepodne »

Najbolje bi bilo nekoliko plastičnih bačvica sa vodom...5-6 komada od 80ak litara... samo to treba nabavit.
Vidit ću dotad, možda dobijem još koji stručan i koristan savjet kako sa vodom u plasteniku.

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #18 u: Ožujka 24, 2008, 17:02:08 poslijepodne »
Plastične kante (bačve) ili limene, glavno da nisu drvene. Ma ne bi to trebalo bit preskupo, a možda i neki od hodela ima nekakvu ambalažu koju odbacuje...  :misli:
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #19 u: Ožujka 24, 2008, 17:03:13 poslijepodne »
Da, od senfa one velike kante ili nešto slično  :lol:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #20 u: Ožujka 24, 2008, 19:37:45 poslijepodne »
Ma puno jednostavnija varijanta,
ima onih punjava deka i kusina, sto griju postelju ili vam krevet, starim bakama.
Pa s onom uticnicom na namjestanje vremena, pustis toplinu kad je gusto i to je to.
Ma koje kante, a jos one od senfa ili ketcupa, pa lijepo izgledat ce ti dvoriste kao africko selo, znaju oni od doza od cole i piva, napravit kucice!!!
Mislim da bi se sigurno radova kad bi bio gotov!!! :thumb_down:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #21 u: Ožujka 24, 2008, 19:42:17 poslijepodne »
Ma upravu si ti... Lako se dogrije 1 ili 2 noći ako bude gusto.
Ali nije stvar samo u tome... voda bi ipak trebala igrat ulogu da svaku noć temperatura u plasteniku bude veća za bar 2° nego da vode nema...tako bar kažu...
A to znači...

pa nebi to opet tako loše izgledalo. Znaš one kante od boje za zidove? od 25 litara... (mislim bilo bi bolje nešto veće). Pa nebi to uopće loše izgledalo lijepo stavit u plastenik na pod 10-15 tih kanti, zar ne?

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #22 u: Ožujka 25, 2008, 00:01:23 prijepodne »
Izgledalo bi kao da se spremas da krecis pola Visa.  :mrgreen:  :wink:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #23 u: Ožujka 25, 2008, 12:37:44 poslijepodne »
Ma plastične bijele kante-bačve se ispod plastenika neće ni primjetit. Pa nije ni sam plastenik neki ukrasni detalj u vrtu  :wink: .
A da li kante ili ne ovisi štio se želi postići sa plastenikom. Ako je cilj samo preživljavanje biljki onda pivi tih par hladnih noći na Visu može sa bilo kakvom grijalicom držat temp. iznad kritične. Ako je cilj da palme i zimi rastu, voda bi trebala držat temp. stalno noću malo višom u plasteniku. Danju će ona naravno biti veća od one vanjske, tako da će i prosječna temp. biti veća. Opasnost je jedino po meni, jer zbog viših temperatura biljke neće biti u stanju mirovanja, pa su puno osjetljivije na hladnoću. To je posebno opasno kod Verude gdje se može dogoditi da u nekom iznimno hladnom vremenu temp. u plasteniku bude -5, -6 C što bi bilo sigurno pogubno za male palme koje nisu u mirovanju. Zato ja mislim da bi smisao plastenika trebao biti negdje između: da produži sezonu rasta za par tjedana i da pomogne osjetljivijim i mlađim biljkama da lakše prezime zimu. Mislim da nema smisla 'tjerati' biljke da rastu u siječnju, posebno ne kod Verude. Zato bi trebalo staviti dosta vode, da 'hladi' plastenik danju i ne dopušta da previsoke temp. tjeraju biljku na rast.
Ali to je samo moje mišljenje, a možda me nečije iskustvo demantira...
DRNIŠ:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #24 u: Ožujka 25, 2008, 13:09:52 poslijepodne »
Ma ja bi upravo šta ti kažeš nači neku sredinu.
Ne mislim ja sad pretjerivat sa nečim... ali bi eto u plastenik radi "očuvanja" temperature stavio to nešto vode.
Koliko će to točno biti ovisi o kantama pa ćemo vidit.
Jedini strah mi je to isparavanje i kondenzacija u kolikoj mjeri bi to bilo izraženo.

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #25 u: Ožujka 25, 2008, 13:45:45 poslijepodne »
Ako je dan jako toplal i sunčan i isparavanje veliko uvijek možeš zatvorit posude. A funkcionirat će i sa zatvorenim posudama, plastika ili metal su slabi izolatori. Probaj ako ti se da jednom napravit pokus: stavi jednu zatvorenu plastičnu bocu s vodom u frizer, a drugoj istoj takvoj boci odreži vrh i stavi istu količinu vode pa vidi koliko će se prije jedna počet smrzavat od druge. Kada uliješ vodu neka odstoje malo prije nego staviš da se izjednače temperature. Stavi na istu policu, jednu blizu druge (ali ne da se dodiruju) jer možda temp. u različitim djelovima frizera varira.
A bilo bi zgodno sad kad još nije toplo napravit mini plastenik od npr. 1 metar kubni, stavit vodu u njega pa mjerit dnevnu i noćnu temp.  :icon_idea:  :misli:.
DRNIŠ:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #26 u: Ožujka 25, 2008, 13:51:25 poslijepodne »
Ne razumijem neke stvari,
ali evo krenut cu od pocetka, s Pivijevim plastenikom.
Pivi je na Visu, temp odlaze u minus rijetko, ostavit ce mlade klijance i osjetljivije palme zimi u staklenik jer ih ima puno, da mu ne smetaju u kuci!!!! :misli:
Ne razumijem jednostavno te kante s vodom, i odrzavanjem 2 C vise nego vani, mislim da je to previse komplicirano prema ucinuku koji ta voda ima, a kao sto je xenon napisao, ta voda isparavanjem moze vise naskoditi nego donijeti dobra. Nisam na vi s bio i kemijom, ali iz osobnog iskustva, voda je zimi stajala u wirpoolu ili jaccuziju negdje 2-3 tjedna bez ikakvih kretanja i dodatak protiv algi i stetocina, izgledala je kao blato i bila fuuuuj, soba u kojoj se nalazi bila je 4 x 4.
A za regulaciju protoka zraka i ili izmjenu zraka u stakleniku mogu se koristiti ili ono sto sam ja vidjela, neki koriste cak one nekakve male ventilatore sto ljudi koriste za kupatila ili kuhinje kada nema prozora.
Imala sam prije nekih par godina napravljen staklenik od negdje 2m sirine i 2 visine, na terasi, za spremit Bougenviliu, Palme i jos neke Citruse, bio je napravljen o prozora i vrata onih koje se stavljaju na kucu, sa termickim staklima, izo staklom, zatvoren na dodirnim mjestima pjenom koja se upotrebljava u gradnji kuca za izolaciju vrata i prozora, preko toga bila je nanijeta na coskovima folija koja se koristi za izoliranje krovova,i jos mjesta na kojima je s donje strane mogao uci zrak od poda nalijepljena traka "Sigatraka" kojom se zatvaraju preklopi folije da ne prolazi hladni zrak unutra (koristi se kao dio izolacije pri suhoj gradnji onih Knauf ili ostalih sistema), i na podu su jos bili MDF ploca i na njoj 10 cm debeli stiropor. Jedan prozor dvokrilni mogao se otvarat na kipu za regulaciju zraka, kada bi danju bilo toplo. Nisam bila tako daleko da mjerim tempr. stalno kao danas ali kroz maglu se sjecam da je isparavanje bilo veliko, i da su limuni i bugenvilia sa svakodnevnim prozracivanjem dobili one stetocine sto stvaraju bijelu vatu, nazalost neznam kako se na nasi to zove. Na kraju zime, koja je bila jako hladna, uginula je Bugenvila ostali su bili ok.
Na kraju kad sam pricala s covjekom koji ima rasadnik, shvatila sam da nije uginula od hladnoce nego od previse vlage, odnosno da se skuhala jednostavno receno.
Mislim da je porat o tome naveo preko dana velika vlaznost, temperature varijaraju jako noc dan, vlaga ostaje, i ako je jos jako hladno, nedaj boze smrzne, po meni moze vise skoditi, nego pomoci.
Koliko je on meni objasnio, vlaznost je kod njih u staklenicima uvijek najveci problem, odrzavanje neke "normalne" vlaznosti, da ne dolazi do pretjeranog rasta cvijeta ili mase lisne, slabih, temperaturu odrzavaju nekim grijucim dekicama, jer biljke cim se onda izvade iz staklenika "padaju" izgledaju objesene. A protoko zraka odnosno cirkulacija je rugulirana tim ventilatornim sistemom. U jednom najnovijem stakleniku rade sada na sistemu zemljine toplotne energije, s prociscivamcim zraka.
« Zadnja izmjena: Ožujka 25, 2008, 13:55:54 poslijepodne od franceska »

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #27 u: Ožujka 25, 2008, 14:02:08 poslijepodne »
Prema ovome svemu šta pričate onda bi trebalo stavljat zatvorene posude iz razloga da voda na isparava.
A opet bi imala učinka radi dodane mase u plastenik.

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #28 u: Ožujka 25, 2008, 14:13:41 poslijepodne »
Voda sigurno doprinosi, jer je ona veliki 'spremnik' topline, a da li će u nekom plasteniku povisiti temp. za 1 C ili 3 C to treba vidjeti. Ovisi o puno faktora: o količini vode, izolaciji, tj. broju slojeva najlona, itd.. A problem s isparavanjem se može reducirati tako da se posude drže zatvorene, posebno ako je toplo, a da se biljke zimi minimalno zalijevaju da isparavanje iz zemlje ne bude preveliko. Inače kod plastenika je uvijek problem s povišenom vlagom, i to je problem veći što je plastenik manji, jer je manje zraka koji može apsorbirat vlagu. Zato se kod jako malih plastenika (kojima se štiti samo jedna biljka) uvijek kaže da se po danu trebaju zračiti, jer se biljke inače 'skuhaju'.
DRNIŠ:

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #29 u: Ožujka 25, 2008, 14:18:13 poslijepodne »
A sad, kad već razmatramo razne varijante, bočne stranice plastenika bi se mogle prekriti u više slojeva s onim materijalom za zaštitu sa sitnim rupicama. Materijal je bijeli i propušta svjetlo, naravno manje nego najlon. Krov i npr. južna stranica bi se mogla prekrit najlonom (po mogućnosti u barem dva sloja) da se i dalje omogući maksimalno osunčavanje.
DRNIŠ: