Ne razumijem neke stvari,
ali evo krenut cu od pocetka, s Pivijevim plastenikom.
Pivi je na Visu, temp odlaze u minus rijetko, ostavit ce mlade klijance i osjetljivije palme zimi u staklenik jer ih ima puno, da mu ne smetaju u kuci!!!!

Ne razumijem jednostavno te kante s vodom, i odrzavanjem 2 C vise nego vani, mislim da je to previse komplicirano prema ucinuku koji ta voda ima, a kao sto je xenon napisao, ta voda isparavanjem moze vise naskoditi nego donijeti dobra. Nisam na vi s bio i kemijom, ali iz osobnog iskustva, voda je zimi stajala u wirpoolu ili jaccuziju negdje 2-3 tjedna bez ikakvih kretanja i dodatak protiv algi i stetocina, izgledala je kao blato i bila fuuuuj, soba u kojoj se nalazi bila je 4 x 4.
A za regulaciju protoka zraka i ili izmjenu zraka u stakleniku mogu se koristiti ili ono sto sam ja vidjela, neki koriste cak one nekakve male ventilatore sto ljudi koriste za kupatila ili kuhinje kada nema prozora.
Imala sam prije nekih par godina napravljen staklenik od negdje 2m sirine i 2 visine, na terasi, za spremit Bougenviliu, Palme i jos neke Citruse, bio je napravljen o prozora i vrata onih koje se stavljaju na kucu, sa termickim staklima, izo staklom, zatvoren na dodirnim mjestima pjenom koja se upotrebljava u gradnji kuca za izolaciju vrata i prozora, preko toga bila je nanijeta na coskovima folija koja se koristi za izoliranje krovova,i jos mjesta na kojima je s donje strane mogao uci zrak od poda nalijepljena traka "Sigatraka" kojom se zatvaraju preklopi folije da ne prolazi hladni zrak unutra (koristi se kao dio izolacije pri suhoj gradnji onih Knauf ili ostalih sistema), i na podu su jos bili MDF ploca i na njoj 10 cm debeli stiropor. Jedan prozor dvokrilni mogao se otvarat na kipu za regulaciju zraka, kada bi danju bilo toplo. Nisam bila tako daleko da mjerim tempr. stalno kao danas ali kroz maglu se sjecam da je isparavanje bilo veliko, i da su limuni i bugenvilia sa svakodnevnim prozracivanjem dobili one stetocine sto stvaraju bijelu vatu, nazalost neznam kako se na nasi to zove. Na kraju zime, koja je bila jako hladna, uginula je Bugenvila ostali su bili ok.
Na kraju kad sam pricala s covjekom koji ima rasadnik, shvatila sam da nije uginula od hladnoce nego od previse vlage, odnosno da se skuhala jednostavno receno.
Mislim da je porat o tome naveo preko dana velika vlaznost, temperature varijaraju jako noc dan, vlaga ostaje, i ako je jos jako hladno, nedaj boze smrzne, po meni moze vise skoditi, nego pomoci.
Koliko je on meni objasnio, vlaznost je kod njih u staklenicima uvijek najveci problem, odrzavanje neke "normalne" vlaznosti, da ne dolazi do pretjeranog rasta cvijeta ili mase lisne, slabih, temperaturu odrzavaju nekim grijucim dekicama, jer biljke cim se onda izvade iz staklenika "padaju" izgledaju objesene. A protoko zraka odnosno cirkulacija je rugulirana tim ventilatornim sistemom. U jednom najnovijem stakleniku rade sada na sistemu zemljine toplotne energije, s prociscivamcim zraka.