|
branimir
|
 |
« Odgovor #45 : Kolovoz 01, 2011, 17:03:11 » |
|
Svi sabali se u startu dosta nepravilno šire po zemlji. Mojim blackburnianama su koplja izlazila na skroz neočekivanim mjestima. Baze debla im prije nego krenu u vis znaju izgledati neuredno ali to je tako kod Sabala.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #46 : Kolovoz 01, 2011, 17:42:55 » |
|
A šta je sa tim "uvijanjem" listića, onako za unutra. Skoro kod svih minora mi se pojavilo to uvijanje?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
branimir
|
 |
« Odgovor #47 : Kolovoz 01, 2011, 17:58:37 » |
|
Meni se to dešavalo uglavnom sa palmama koje nisu imale dovoljno mjesta za korjen. Uvijanje i izlazak lista naopako ali najviše sa Sabalima i Bismarckiom.
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Kolovoz 01, 2011, 18:01:10 branimir »
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Yonex
|
 |
« Odgovor #48 : Kolovoz 01, 2011, 18:03:06 » |
|
Meni minor u zemlji izbacuje listove naopako. Branimire, da li ti zatrpavas zemljom to korenje koje izlazi, video sam na par slika da viri malo. 
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Kolovoz 01, 2011, 18:03:39 Yonex »
|
Evidentirano
|
BΔΞ
|
|
|
|
branimir
|
 |
« Odgovor #49 : Kolovoz 01, 2011, 18:13:43 » |
|
Ne zatrpavam. To radim samo ako se zemlja slegne pa palma stoji na korjenju, što mi se sa sabalima nikad nije dogodilo. Oni se uvjek sami dobro ukopaju i ne odvajaju od zemlje. Strši malo vanjskog visokog korjenja ali to je kako trava veli česta pojava kod Sabala. Presadi ga na istu razinu ako misliš da je u premaloj posudi.
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Kolovoz 01, 2011, 18:14:16 branimir »
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Yonex
|
 |
« Odgovor #50 : Kolovoz 01, 2011, 18:19:30 » |
|
Kod mene se vidi malo korena, ali samo mrvica, od zalivanja se uvek zemlja pomeri pa se otkrije ali mislim da mu ne smeta to uopste. Ove godine je presadjen u mnogo vecu posudu nego u kojoj je bio, a sada izbacije jedan list koji ce izgleda biti podeljen na pola. 
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Kolovoz 01, 2011, 18:19:59 Yonex »
|
Evidentirano
|
BΔΞ
|
|
|
|
branimir
|
 |
« Odgovor #51 : Kolovoz 01, 2011, 18:41:56 » |
|
Prije kojih mjesec dana mi je prvi havanensis izbacio takav podjeljeni list. Henohu su minori to več napravili a proklijali su nakon havanensisa ako se ne varam. Henoh, jesu li?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Henoh
|
 |
« Odgovor #52 : Kolovoz 03, 2011, 12:50:02 » |
|
Branimire, proklijali su nešto poslije havanensisa (oko 1-2 mjeseca) i imali su većinu vremena iste uvjete rasta. Kasnije su minori počeli ubrzavati pa sam ih dodatno motivirao s boljim uvjetima i brže su došli do te faze. U zemlji su gotovo stali s rastom. Valjda rade na korijenju. Falilo im je vode za vrijeme one suše.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
alias
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #53 : Veljača 24, 2012, 16:19:15 » |
|
blackburniana je stari naziv za sabal bermudana.
Malo je starija tema, ali mene zanima može li mi tko objasniti razliku između S. Bermudane i S. Blackburniane? Prelistavajući forum sam vidio da postoje 2 različite teme, a negdje čitam da je to zapravo isti Sabal, samo nije dovoljno istražen, ili... Zna li netko više o tome? Henoh?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Yonex
|
 |
« Odgovor #54 : Veljača 24, 2012, 19:57:02 » |
|
Ni meni to nije najjasnije. M@x sa eps-a kaze da je blackburniana isto sto i umbraculifera sto mi tek nije jasno.  Ne znam sta da mislim...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
BΔΞ
|
|
|
|
branimir
|
 |
« Odgovor #55 : Veljača 24, 2012, 20:03:43 » |
|
Izbacili su ga iz znanstvene klasifikacije pod argumentom da se radi o palmettu. Prije toga isto nikom nije bilo jasno što je tu sinonim za što. Neki su govorili da je sa Haitia i da je vezan uz domigiensis, umbraculiferu i druge Karibske Sabale. Drugi da je bermudana. Treći da je neki kultivar. Neki posjeduju blackburniane koje su zelene neki plave..
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Yonex
|
 |
« Odgovor #56 : Veljača 24, 2012, 20:05:15 » |
|
Da, m@xova je skroz zelena dok su nase (zagrebacke) sve plave.  Bolje je tako. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
BΔΞ
|
|
|
|
Henoh
|
 |
« Odgovor #57 : Veljača 24, 2012, 23:11:05 » |
|
Jedno je sigurno, onaj primjerak iz ZG- bot. vrta i svi klijanci potekli od tog sjemena sigurno nisu S. palmetto. Za ostale kombinacije je otvoreno.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
trava
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #58 : Veljača 24, 2012, 23:59:08 » |
|
Imam nekoliko raznih vrsta Sabala,blackburniana ne sliči ni na jednog klijanca kojeg imam.Najsličniji je možda mexicani,ali opet razlika postoji.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
bvb
|
|
|
|