Autor Tema: Trachycarpus fortunei  (Posjeta: 299229 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
  • Spol: Muški
    • www.magnolije.com
Odg: Trachycarpus fortunei
« Odgovori #195 u: Listopada 02, 2008, 20:53:15 poslijepodne »
Sta god da radite sa palmama koje hocete da provedu zimu napolje, ili ih zasadite ili sa saksijom zakopajte u zemlju. U suprotnom, nema teorijske sanse da bilo koja palma (ukljucujuci R. hystrix) prezivi kontinentalnu zimu. Ovo vrlo jednostavno mozete proveriti ako svoju mladu palmicu tokom zime stavite na nekoliko sati u zamrzivac.

Sto se tice T. fortunei, nabavio sam jos podataka. Ovo se odnosi na primerak ciju sam sliku nedavno okacio. U svom zivotu je osetio 11 noci sa temperaturom od -23C. Napominjem da se ne radi o uzastopnim nocima, nego o nekoliko zima tokom kojih je temperatura padala na -23C.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #196 u: Listopada 02, 2008, 22:35:05 poslijepodne »
Što se tiče Trachycarpus fortuneia njemu nisu toliki problem niske temperature na noć ili dvije već vezani ledeni dani kad se temperatura danima ne diže iznad nule. Jovan na SB je prisao da je najviše tako gubio svoje Trachycarpuse u Novom Sadu. Bugarski iz Plovdiva su navodno izdržali najniže -27,5 vjerojatno isto na kratko. Za onaj veliki od 6 m  u Zagrebu znam da je išao bez oštećenja do -19 ili -20 koliko je bilo jedne noći oko 16.1.2003 (tu noć sam bio vani u gradu i znam kako je gadno bilo).
Ovo što je Badnjevac prikupio podatke je itekako korisno, a vjerujem i motivirajuće za sve koji žele visoku palmu u kontinentalnim klimatskim uvjetima. Badnjevac, nije mi samo jasno iz cijele priče oko tog primjerka kod Negotina je li ikad bio štićen, npr kao ono s S. palmettom kukuruzovina isl.?
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #197 u: Listopada 02, 2008, 22:49:20 poslijepodne »
Bio je sticen kao vrlo mali, na isti nacin, kukuruzovinom.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #198 u: Listopada 03, 2008, 09:33:22 prijepodne »
Sta god da radite sa palmama koje hocete da provedu zimu napolje, ili ih zasadite ili sa saksijom zakopajte u zemlju. U suprotnom, nema teorijske sanse da bilo koja palma (ukljucujuci R. hystrix) prezivi kontinentalnu zimu. Ovo vrlo jednostavno mozete proveriti ako svoju mladu palmicu tokom zime stavite na nekoliko sati u zamrzivac.

Dodao bih da se ovo može odnositi samo na seedlinge i jako mlade primjerke (to je naveo i Badnjevac, ali da ne bi bilo zabune moram dodati još nešto), jer je u više navrata dokazano da Trachycarpus fortunei, pogotovo stariji primjerci, mogu preživjeti bez većih problema u posudama koje nisu ukopane u zemlju. Primjerice oni u Bugarskoj u Plovdivu su prvu svoju zimu proveli vani i to oštru zimu. Tek kad su vidjeli da su preživjeli bez problema zasađeni su u zemlju. U Zagrebu su u jednom rasadniku nekoliko zima (dok nisu prodati) bili vani dva primjerka u zajedničkoj posudi koji također nisu imali s tim nikakvih problema. Taj rasadnik je još i na nezgodnoj poziciji na vjetrometini 50 m zračne linije od rijeke Save.
Na SB Bonanca je pisao i postavio sliku jednog primjerka u Nišu koji raste već nekoliko godina u posudi isto bez problema.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #199 u: Listopada 03, 2008, 10:55:51 prijepodne »
Sve zavisi od zime. Meni je proslu zimu npr. napolju u posudi preziveo C. humilis, a pretproslu, jos blazu, mi je napolju u posudi prezivela cak i P. dactylifera. Sa Trachyjem nisam probao (niti cu ove zime jer nemam primerke u posudama), ali siguran sam da bi blagu zimu Trachy bez problema preziveo cak i u posudi.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #200 u: Listopada 04, 2008, 18:53:32 poslijepodne »
Kad već stavljam slike evo i slike mog fortuneia. Dosta je narastao u roku od jedne godine, od kada je kod mene. To je jedan od ona dva fortuneia koje sam našao samonikle na groblju.  :mrgreen:

USDA zone: 7a

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #201 u: Listopada 05, 2008, 16:46:09 poslijepodne »
evo jedan od srednje velicine, vani je oko 7 god. , ima jos veci jedan u gradu ali ga danas nisam usliko, ali budem tijekom ovog tjedna... uslikati cu drugi put i zemlju oko njega da ne mislite da je u posudi , ovo je bilo na brizinu uslikano...

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #202 u: Listopada 05, 2008, 18:39:47 poslijepodne »
Ovo je u Đakovu? Hoćemo još  :thumb_up:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #203 u: Listopada 05, 2008, 19:32:17 poslijepodne »
Dosta dobro izgleda s obzirom na to da je u Đakovu ipak hladnije nego u Zagrebu. Da li je možda bio zaštićivan preko zime i ako je s kakvom zaštitom?
USDA zone: 7a

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #204 u: Listopada 05, 2008, 20:14:14 poslijepodne »
ne nije bio zaštićivan, ima još jedan veliki, i ima dosta mladih od oko 5 god., kažem što slike i potvrđuju da đakovo ima nešto blažu klimu, razlog stvarno ne bi znao...  :misli:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #205 u: Listopada 06, 2008, 20:20:27 poslijepodne »
Mislim da je razlog za ovo cisto "kulturolosko-istorijske" prirode. Deo koji se odnosi na kulturu bi vrlo lako mogao da se objasni sa "500 godina pod Otomanskom imperijom", a istorijski se moze reci da su ratovi vrlo cesti. U takvoj sredini nema mnogo razmisljanja na temu egzoticnog drveca, vec se vise misli o prezivljavanju. (T. fortunei raste bez problema u Beogradu u nekoliko privatnih basti)

Mozda je suvise banalizovano objasnjenje, a mozda i nije.  :misli:

Objašnjenje nije banalno. Kako sam i sam devedesete proveo u Srbiji, tj Vojvodini mogu potvrditi da se u vrijeme hiperinflacije nije baš moglo mnogo razmišljati o kupnji palmi kad je važnija bila gola egzistencija.
Važno je da se okolnosti mijenjaju i da se Trachycarpusi sade i s vremenom će ih biti sve više na opće zadovoljstvo  :cool:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #206 u: Listopada 06, 2008, 23:17:26 poslijepodne »
E da smo znali da ce one novcanice iz hiperinflacije moci da se prodaju za po 10-tak dolara na e-bayu...  :rofl:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

lili

• Gost
« Odgovori #207 u: Studenoga 10, 2008, 14:18:22 poslijepodne »
EVO I MENE JA SAM NOVA , POZDRAV SVIMA I ODMAH JEDNO PITANJE, KUPILA SAM PALMU TRACHYCARPUS FORTUNEI  I JAKO JE MALA, ZANIMA ME KAKO JE PRIHRANJIVATI ZA BRZI RAST.   

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #208 u: Studenoga 10, 2008, 18:19:00 poslijepodne »
Pozdrav Lili, ovisno o uslovima i gdje se palma drži tako se vrši i prihrana, uostalom sada u jesen i zimu se palme generalno ne prihranjuju osim ako se ne nalaze u nekakvom stakleniku sa idealnim temperaturama i svijetlom. U proljeće ukoliko želiš brz rast možeš koristiti prihranu kao npr. palmbooster i slične specijalizirane prihrane za palme koje se nabavljaju preko granice...

ps slobodno isključi "caps lock" kada pišeš  :wink:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #209 u: Studenoga 10, 2008, 19:35:11 poslijepodne »
dobrodošla!
Ne moraju biti specijalizirane prihrane za palme. Bilo koje odgovarajuće mineralno gnojivo će poslužit.
Odnos NPK cca. 3-1-3 (15-5-15, 18-6-18.....)

i upiši lokaciju. Sve ti piše u privatnoj poruci koju si primila.