Autor Tema: Trachycarpus fortunei  (Posjeta: 298509 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Yonex

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Trachycarpus fortunei
« Odgovori #1080 u: Studenoga 12, 2011, 07:55:14 prijepodne »
Bas zanimljivo sto tako "zabija" listove ka dole. Kako to da su tebi svi trachy-ji tako lepi i minijaturni? :mrgreen: Hoces ga drzati u kuci na toplom ili ide na zimovanje? Ja sam jedva uspeo jedan da isklijam od nekog loseg semena i od 4. meseca ovde godine je isterao 1 i po list. :zbunjen: Presadjen je skoro u najbolju zemlju koju sam mogao da nadjem i evo vec mesec dana se nisu skupili listovi tako da mislim da je akcija uspela.
milka

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #1081 u: Studenoga 12, 2011, 09:39:33 prijepodne »
Puno direktnog sunca, mislim da je do toga. Mislim da je zabijanje listova u zemlju njihova karakteristika. Imam jedan mladi T. fortunei kupljen za 24 kn kojeg sam tražio mjesto s najviše hlada kako bi zadržao što dulje listove i za sada s koliko toliko zadovoljavajućim rezultatom. Htio bih imati i jedan "izduženiji" kod mene su svi zbijeni.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #1082 u: Studenoga 12, 2011, 09:50:18 prijepodne »
Heh, a kod mene je sve obrnuto. :mrgreen: Drzao sam klijance na direktnom suncu ali im izadju one zute pege, izgore... Ne svidja im se to i onda ih vratim u celodnevni hlad (samo malo sunca rano ujutru) i tu im se vise svidja. Drzao sam i wagnerianusa leti na suncu i dva lista su mi totalno pegava i zuta. :thumb_down: Vratio sam ga u hlad gde ce nadam se terati listove kao pre, a isto tako se nadam da ce biti bar u pola lep kao tvoj.
milka

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #1083 u: Studenoga 12, 2011, 13:25:34 poslijepodne »
meni su puno ljepsi trahyi koji rastu u hladu/poluhladu jer imaju sire i finije lisce, i boja listova im je zelenija. Radi toga ovog svog veceg sljedece proljece selim na drugu lokaciju, jer se ove godine przio na suncu i ima blago zute boje listove, i iako je porasao, ipak je vecinom bio malo sporiji, ali srecom za sada jos ima sve listove a ovaj drugi manji je raso ko blesav (s time da je bio posaden u vrt, nakon ovog veceg) a ovaj mali do njega je humilis

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #1084 u: Studenoga 12, 2011, 14:10:32 poslijepodne »
Dobro izgledaju. Ovo će im biti prva zima?
Kad dođe sredina ljeta, moj zg trachy isto bude na direktnom suncu i požuti, najbolje raste u jesen i proljeće.
« Zadnja izmjena: Studenoga 12, 2011, 14:11:21 poslijepodne od branimir »

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1085 u: Studenoga 12, 2011, 18:58:58 poslijepodne »
moji trahiji i kanarke su jutros osvanuli beli bila slana -2 trava pobelela kao i kanarke i humilis  jer ih jos nisam zastitio veceras sam stavio pasivnu zastitu jer najavljuju -4 .
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #1086 u: Studenoga 12, 2011, 23:28:42 poslijepodne »
Dobro izgledaju. Ovo će im biti prva zima?
Kad dođe sredina ljeta, moj zg trachy isto bude na direktnom suncu i požuti, najbolje raste u jesen i proljeće.

ovo ce im biti prva zima na otvorenom, i bez mog ''kucnog mazenja''
(veci trahy je inace na poziciji gdje je sunce tijekom cijelog dana od jutra, tj kada sunca ima, a ovaj manji ostavljam za sad tu gdje je, jer ga stiti kruska sa hladom)

ja se isto moram pozuriti sa zastitiom, jer do sad su bez icega ;)

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #1087 u: Studenoga 13, 2011, 16:39:30 poslijepodne »
Ja ću staviti zaštitu malo prije prvog snjega, ako me ne iznenadi.

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #1088 u: Studenoga 13, 2011, 23:46:53 poslijepodne »
Prvi ozbiljniji višednevni snijeg oko Zagreba se može očekivati za 2 tjedna, tek od 26/27. 11.

Moji zagrebački Tr. fortunei uz obilje vode su stalno na punom suncu (jugozapadna strana) i pri najjačoj zimi s dvocifrenim mrazom pod sunčanim staklom: To im nimalo ne smeta, nego su bujno-zeleni, a smedje flekice dobiju samo na najdonjim starim listovima u sušenju.
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #1089 u: Studenoga 14, 2011, 11:45:47 prijepodne »
Ne znam ni ja, odakle vam to da Trahy zute, i nisu lijepi, u Puli i u Medulinu, cak i ovdje u Njemackoj,
posadeni su na otvorenom, siba ih i vjetar i sunce, citav dan, nikada ih nismo gnojili, mozda 2 puta u 5 godina!  :misli:
Ovi u Medulinu i Puli, se rijetko, rijetko i zalijevaju, mozda ljeti ponekad svakih mjesec dana...jednom su bili samo skupili listove, ovog pocetka ljeta,
nisu bili zalijevani i nije bilo kise 2 mjeseca!
Nikada nisu bili zuti, doma je zemlja crljenica ovdje ilovaca! Tako da ne znam jeli do hladovine!

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #1090 u: Studenoga 14, 2011, 20:54:19 poslijepodne »
ne znam niti ja odakle nam to  :rofl: mozda iz vrta u kojem ih redovito gledamo (barem ja)
ali cinjenica je da trahy koji mi raste ispod kruske ima ljepse listove i boju listova i brze raste od ovog koji je po cijele dane bio na suncu
(ima slike gore, pa pogledajte, pri tom se ne radi o zaljevanju jer sam ih podjednako isto zaljevao, mozda cak malo vise ovog koji je stalno bio na suncu)...
Ne znam konkretno o cemu se tu radi, zato i ''pitam'' ali sve trahye koje sam ugl vidao po zagrebu su vise manje ljepsi oni koji rastu u podrucjima koji su u hladu/poluhladu...
Kao sto slika vrijedi vise od 1000 rijeci, tako cu i ja morati napokon poslikati okolne susjede koji su ugl na ''sjevernoj/istocnoj strani :sretan:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1091 u: Studenoga 17, 2011, 08:48:00 prijepodne »
moj trahiji  jutros na -5 drze se junacki ali posto najavljuju i vecu hladnocu uskoro cer krenuti i zastitai voda u fontani zaledila

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1092 u: Studenoga 17, 2011, 09:47:59 prijepodne »
ma nije ima nista na ovim jos niskim minusima, vidi ovo...

zadnje 2 slike su od "pokojnog", prva je od i dalje zivog trachya.
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1093 u: Studenoga 17, 2011, 12:59:24 poslijepodne »
znam ja da im nije nista za sada al da nebi bili ''pokojni'' uskoro cu i njih da pokrijem.

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #1094 u: Studenoga 17, 2011, 14:07:31 poslijepodne »
Bitno je napomenuti da kad se lišće "zaledi" ga se nesmije dirati ili savijati jer stanice puknu pa se na tim mjestima ošteti.
Ako im se podvezuje listove to treba raditi dok je temperatura u plusu, najbolje oko 13 sati.