Autor Tema: Trachycarpus fortunei  (Posjeta: 298398 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Trachycarpus fortunei
« Odgovori #75 u: Veljače 25, 2008, 10:23:33 prijepodne »
Ja bih isto rekao da je ovo  trachycarpus,nema sta drugo da bude! Lep je  :thumb_up:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline merijt

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
    • Email
« Odgovori #76 u: Veljače 29, 2008, 18:38:35 poslijepodne »
cao
Na mom trahiju se skupili listovi sta mu fali. Kod drugih bljaka obicno je to znak nedostatka vlage. Poliven je pre 15 dana, kao i ostale palme.

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #77 u: Veljače 29, 2008, 18:47:14 poslijepodne »
Ne znam mejrit, imam skromno iskustvo s palmama-imam 2 trachija i jednog c. humilisa u vrtu. Znam prepoznat kad biljka ne izgleda dobro i zdravo, ali uspostavit 'dijagnozu'.. Možda da staviš sliku da ti netko od članova pomogne.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #78 u: Veljače 29, 2008, 18:50:17 poslijepodne »
cao
Na mom trahiju se skupili listovi sta mu fali. Kod drugih bljaka obicno je to znak nedostatka vlage. Poliven je pre 15 dana, kao i ostale palme.
Vrlo lako je moguce da je upravo to! I moj trachy je pre nekog vremena skupio listove,bas su delovali neko skupljni,nikakvi..A onda sam ga izneo napolje,presadio i natopio vodom! I evo sad izgleda odlicno,potpuno je povratio snagu!  :thumb_up:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #79 u: Ožujka 05, 2008, 14:18:59 poslijepodne »
Šetala sam danas malo kvartom i ugledala ovu palmu
Trachy  :icon_question: valjda sam nešto naučila ovih mjeseci otkako vas pratim :misli:

Izgleda da je dobro pošla ove zime :icon_lol:

Goga, mislim da je ono Trachy 100%.
Svako malo se iznenadim koliko ima Trachya po Zagrebu. Prije nisam toliko obraćao pozornosti. Slikat cu vece primjerke i postati ih. Već sam slao neke primjerke u nekim drugim temama. Indikativno je da ih ima dosta po gornjim dijelovima grada (Horvatovac i sl.). Dobra pozicija i mikroklima  :sretan:
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #80 u: Ožujka 05, 2008, 21:05:03 poslijepodne »
I ja sam vidio taj veliki primjerak na Horvatovcu, nalazi se blizu mog faxa.
USDA zone: 7a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #81 u: Ožujka 06, 2008, 13:09:44 poslijepodne »
Da ima ih tamo po vrtovima. Evo nekih koje sam slikao jučer

Ova se nalazi u bočnoj ulici prije autobusne stanice Prirodno matematičkog fakulteta (s lijeve strane Bijeničke ceste prema Institutu Ruđer Bošković). Nasuprot te kuće u istoj ulici s lijeve strane u dvorištu su još dva Trachya, ali mi nisu bili zgodni za slikati zbog ograda (vide im se samo grane).

Palmofan ova se moze vidjeti malo iznad IRB-a s desne strane Bijeničke ceste, kad se zađe malo niz ulice. Nisam zapamtio kako se zove ulica. Ova palma je zgodno posađena uz sam rub kuće, tako da je dobro zaštićena.
« Zadnja izmjena: Ožujka 06, 2008, 13:18:12 poslijepodne od Veruda »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #82 u: Ožujka 06, 2008, 13:49:13 poslijepodne »
Mogli bi napraviti bazu slika ovih kontinentalnih Trachya i napraviti izbor za miss :wink:. Stavit ću ovih dana još neke slike većih primjeraka po gradu. Kriterij je da imaju stablo makar 1 do 1,5 m (znači da su proveli barem nekoliko godina u zimskim uvjetima vani, tj da bar to možemo pretpostaviti) pa na više i da rastu vani tijekom cijele godine. Mogu i pasivno štićeni primjerci (bez dodatnog grijanja)

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #83 u: Ožujka 06, 2008, 14:56:09 poslijepodne »
Slažem se. Svakako kada se skupi malo materijala treba otvoriti novi topik pod nazivom "Trachicarpusi po Zagrebu" ili nešto tako...

Samo ti slikaj i dokumentiraj  :wink:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #84 u: Ožujka 06, 2008, 15:26:32 poslijepodne »
Imam u planu proći jednim dijelom grada i slikati još neke primjerke za koje znam. Nažalost, nemam kod sebe stalno fotić.

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #85 u: Ožujka 06, 2008, 17:32:28 poslijepodne »
Da, stvarno ima dosta Trachija po Zagrebu. Probat ću i ja uslikat kojega da napravimo mali foto-izvještaj. Jučer sam iz auta vidio jednu u Škrićevoj, između Maksimirske i Zvonimirove ulice. Palma ima oko 2,5 m zajedno s listovima i jako lijepo izgleda. Iznenadio sam se jer se sjećam da je ta palma bila mala prije 2,3 godine. Uz to palma je posađena na sjevernoj strani kuće tako da nikad nema direktnog sunca, makar je dobro zaštićena od vjetra okolnim zgradama i drvećem. Druga, na Vrbiku, koju je mislim Henoh već spominjao, je je isto puno narasla u 3,4 godine koliko znam za nju i ima oko 2,5-3 m. Posađena je uz zgradu, na istočnoj strani, okružena drvećem i rijetko ima direktno sunce.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Goga70

• Gost
« Odgovori #86 u: Ožujka 06, 2008, 20:27:16 poslijepodne »
Da i ja sad kako više obraćam pažnu vidim da i nisu tako rijetki po Zagrebu inače ja sam onog "mog" uslikala u Vrbanima. :icon_mrhappy:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #87 u: Ožujka 07, 2008, 19:52:07 poslijepodne »
Evo kao što sam obećao stavljam još neke slike uslikanih primjeraka "za malu bazu zagrebačkih Trachya"
Ove tri slike su od Trachya koji raste u Gorjanovićevoj ulici 18? ili 19? nisam sad sto posto siguran (To je kad se ide prema KBC Rebro)

(ovo je slikano iz ulice "Prilaz donji" koja se nalazi ispod Glorjanovićeve)

Malo dalje u ulici Podvršje 42 je još jedan primjerak koji je bio ušuškan

U tom naselju ima još primjeraka koji rastu vani, no oni su još mali pa ih nisam slikao.

Na kućnom broju Zrinjevac 14 u dvorištu raste jedan primjerak koji nažalost nisam mogao bolje snimiti jer su bila zatvorena vrata ulaza, već samo kroz staklo. Kad se šećete po centru njega je lako vidjeti, jer su prva vrata od zgrade gotovo uvijek otvorena. Dobro je odabrana pozicija, palma je zaštićena sa svih strana (doduše fali malo svjetla, ali ipak...nije joj loše)

Uskoro ću slikati još neke primjerke, naravno kad uhvatim vremena. U planu su mi snimiti dva primjerka koji rastu s južne strane jedne zgrade na Držićevoj aveniji (s lije strane kad se ide prema Savi). Nisu osobito veliki primjerci već lijepo izgledaju (nisu uopće štićeni). Također, i primjerak koji raste u Sesvetama nasuprot Molidona (taj se štiti zimi nekim najlonom). Primjerke na Vrapču u doglednoj budućnosti, jer tamo stvarno ne idem  :rofl:

Nadam se da će ova akcija utjecati na popularizaciju sadnje Trachya. Dosta ljudi surfa po netu i naiće na ove slike koje im mogu služiti kao primjer da je moguća sadnja palmi u kontinentu (uz početnu zaštitu kad su biljke mlade) i uz odabir zgodne pozicije. Bilo bi lijepo da netko iz botaničkog vrta vidi sve ove primjerke i da se i oni odluče na sadnju nekoliko komada vani...njima barem to nebi trebalo predstavljati problem, a mogli bi time biti i reprezentativni ostalim vrtovima.

Henoh, molim te smanji drugi puta slike na najviše 800 x 1067

« Zadnja izmjena: Ožujka 07, 2008, 21:42:05 poslijepodne od Veruda »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #88 u: Ožujka 07, 2008, 21:46:10 poslijepodne »
Ovo je super  :thumb_up:

Sada već imamo povelik broj Trachycarpusa iz Zagreba, ajde otvorite si novi topik u "Palmama": http://palmapedia.com/index.php?board=2.0
Tamo stavljajte i dokumentirajte na svaki Trachy na kojeg naiđete, ovo ćemo sve prebaciti u taj novi topik i ako se ne varam Henoh je već stavljao trachije iz zagreba ali u nekom drugom topiku, bilo bi dobro da to pronađemo kako bi imali sve na jednom mjestu.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #89 u: Ožujka 08, 2008, 11:15:40 prijepodne »
Da ima ih tamo po vrtovima. Evo nekih koje sam slikao jučer
Ovaj mi je dobro poznat, prolazim svaki put pokraj njega kada idem na fax.
USDA zone: 7a