A bambus, trska i još poneke biljke koje se nalaze u temi CVJETNI GRMOVI I PENJAČICE (SUP)TROPSKIH PREDJELA ne spadaju u tu kategoriju, jer nit lijepo cvijetaju nit su penjačice.
Zato jer je to podforum koji je najbliži toj temi, bez otvaranja novih pa je tako najpraktičnije.
"Onda ni Arundo donax nije egzota jer joj je evropa jedno od prirodnih staništa? Ne mogu da povežem zašto bi a. donax bila egzota a m. germanica nije?"
Već je dva put rečeno da je Arundo (ne bilokoja trska) mediteranska biljka porijeklom, na kontinent je donesen, a mušmula nije samo mediteranska, raste posvuda i ne krepava svake zime sa nadzemnim djelom kao Arundo. (Što jasno govori o njegovom porijeklu, da može preživiti, al mu to nije prirodni okoliš). Ovdje se govori o bilju koje nije prirodno za kontinent nego je doneseno. Badem je donesen, ne raste prirodno tu ko hrast il bukva, nego je iz toplijih krajeva. Btw. koji je to badem kod tebe koji uredno rađa na kontinentu? Fakat bi ga voljela nabavit. Znaći, gledaj koliko je neka biljka uobicaena za kontinent ili je donesena (kao murva/dud) i odakle je porijeklom. Uostalom, Cikas vam je već dao definiciju egzota. Ja sam prva stavila tu temu (bar mislim da jesam, možda sam u krivu) o mušmuli, izbrisana je (izbrisano ih je više tijekom ovih godina) pa se nisam bunila jer shvacam i prihvacam rezoniranje i duh u kojem se piše i iznosi na ovom forumu. Ovo je ipak tematski forum a ne samo forum o bilju.