Moja najveća je lijepo krenula s oporavkom i do jeseni se neće niti poznati da je imala štete. Pri dnu se nazire početak minijaturnog stabla koje puzi po zemlji. Ima nekoliko izdanaka i oni lagano rastu. Druga koja je bila pod zaštitom s Butiom nije tako brza s rastom. Treća koja je najduže u zemlji i izgleda manja nego kad je posađena nikako da se pokrene

Ta treća nije štićena i iskusila je na sebi snijeg prošle i pretprošle zime. Slike nekom drugom prilikom. Slike od prije 2 mjeseca su u «Odgovoru #464 : Ožujak 31, 2015, 11:02:41 »
Smatram da je potrebno još jednom i ovo napisati. Ukoliko nemate sreće da ste uzgojili Nannorrhops od sjemena od nekog ekotipa sa sjevernog područja rasprostiranja male su šanse da ćete imati ikakvog uspjeha s njima bilo na kopnu ili obali. Tzv. 'green forme' imaju šanse jer ipak toleriraju, provjereno u praksi, veće količine vlage. Vlaga u vegetaciji im ne smeta, naprotiv, ovoj formi odgovara. Tijekom prošle sezone kada smo imali najkišnije ljeto koje pamtim i kada su mi propadali kaktusi i Yucce u sezoni rasta ova je forma bujala. Najveća Nannorrhopsica mi je posađena izravno u ilovaču bez popravljanja drenaže, a i kao klijanac je rasla u smjesi koja je većinom imala ilovaču. Pitar iste veličine u kojoj je rasla ta Nannorrhopsica i drugih palmi u smjesi kupovne vrtne zemlje i perlita bio je duplo teži i to nenatopljen vodom, suh.
I između tri 'green' Nannorrhopsa koje sam uzgojio iz istog sjemena ima razlika u izgledu i adaptaciji na vanjske uvjete. Naime, ne mora značiti da je sjeme 'green' forme koje sam kupio s Europalmsa, tj. sjemenke koje su došle do mene sve iz istog staništa. Tko će ga znati?
Još nešto. Čini mi se da niti forma 'Kashmir' nije ono što su obećavali, naime da dolazi s vlažnijih područja, barem ono što govori ona Xenonova. Jedna koju sam dao Branimiru se pak dobro ponaša na njegovoj natkrivenoj terasi i zimi, naravno u suhom. Imam jednu Kashmir koju sam si ostavio i držim ju u dubokom pitaru i namjeravam da u njemu bude jako dugo.
Uglavnom, izazov je uzgajati ovu palmu, nek traje dok traje.