Danas sam obišao svoje palme. Uglavnom su sve dobro podnjele ovu zimu iako ima i nekih neugodnih iznenađenja.
Washingtonie robuste su uglavnom dobro, iako sve pokazuju znakove smrzavanja na starijim listovima. Najmanja je ostala na 2 relativno zdrava lista i koplje je uredu (trenutno), jedan list je kompletno osušen dok su dva dosta jako oštećena. Srednja je najizloženija buri i ima polomljena dva lista i također znakove smrzavanja na listovima, koplje je zdravo. Najveća ima cca. 30% oštećenja na starijim listovima. Sve su tretirane fungicidom i to pogotovo središnje koplje kako ne bi došlo do razvoja gljivica koje napadaju odumrle stanice na listovima nastale od niskih temperatura i olujne bure, a njima trenutno vlažno i kišno vrijeme itekako odgovara.
W. filifera je ok.
Manja P. dactylifera ima samo na najmlađem listu velika oštećenja i za nju me i najviše strah, svi ostali listovi su potpuno zdravi. I ona je imala tretman fungicidom samo bojim se da će ova kiša koja pada samo otežati oporavak. Za sada se centralni najmlađi list neda izvući (pokušao sam lagano potegnut). Onih 7 komada klijanaca u polju koje sam posadio prošlo proljeće ne izgledaju dobro, 3 komada su sigurno mrtva, a ostalih 4 se još nekako drže. "Deglet noor" nije se pokazao kao najbolja sorta za ovo podneblje.
Trachycarpusi su naravno uredu, latisectus je isto dobar.
Brahea armata bez oštećenja za sada. Jedna mala B. sp. super silver se osušila.
P. canariensisi bez oštećenja
Butia eriospatha izgleda trenutno dobro iako ima prve zankove isušivanja lista, drugi mali seedling B. capitate sa jednim listom potpuno zdrav. Butia paraguayensis bez oštećenja.
J. chilensis su sve ok.
Slike će biti za par dana...