Autor Tema: Moje palme (Veruda)  (Posjeta: 81493 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Moje palme (Veruda)
« Odgovori #285 u: Veljače 06, 2012, 22:16:47 poslijepodne »
Trenutno stanje ukratko:

W. robuste oko 50& defolijacije, koplje zeleno i stabilno.
W, filifera ok, osim oštećenja na listovim od olujno-orkanske bure
Trachy je totalno očerupan od bure, svo lišće mu je iskidano i liči ninašto...
P. canariensisi su isto dobili po starijim listovima, vjherojatno 50% defolijacija

Ostalo onako brzinskim pogledom je ok, nisam ostajao dulje jer je to na onoj buri nemoguće :ubbloco:

Zemlja je suha, tvrda i ispucana. Oborina jako dugo nije bilo tako da će biti zanimljivo usporediti situaciju i štete na palmama s onom zimom kada je palo tonu snijega a vrijeme prije toga je bilo izuzetno kišno i vlažno.

Tmin je stao na -5.3°C, ali ne znam kada je to bilo jer nema nikoga tamo. Uglavnom, 3-4 noći s minimumima oko -5°C, zatim 2 dana s makimumina ispod ili oko 0°C te jedan nakon toga sa laganim plusom i danas oped maksimalna 0°C. Ne sjećam se takvog niza u Puli i okolici od kada pratim temperature (oko desetak godina). Dnevne temperature gotovo u pravilu prelaze 0°C ili se dogodi jedan ledeni dan, ali ovako dugi niz je izuzetak...

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #286 u: Veljače 07, 2012, 07:52:59 prijepodne »
Mislim da je jako dobro da nije pao snijeg kod vas. Koliko god da je bura napravila štete barem je sve suho. Da je bilo snijega barem malo bi ga se topilo i dolazilo bi do koplja, a noći su jako hladne i sigurno bi bilo problema sa sredinama na proljeće.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Mate2008

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #287 u: Veljače 08, 2012, 15:31:11 poslijepodne »
Veruda good to hear eveything looks alive and will make it. Hope winter ends soon.

Greets.
Usda zone 9a

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #288 u: Travnja 05, 2012, 20:30:22 poslijepodne »
Nažalost današnje stanje je dosta lošije od omoga s početka veljače. Sve je još oko 20-30% gore a moja b. paraguyensis je izgubila centralno koplje. Kanarke 100% defolijacija ali je centralno zeleno, robuste skoro potpuna defolijacija, filifera je na 3-4 zelena lista. Cerifere su bolje prošle od običnog humilisa koji je na 2-3 lista, chinensis je na zelenom koplju, svi mali minori su ok i jubaea mala mi se čini ok iako ću pričekati da vidim hoću li joj moći sada nakon kiša izvuč koplje (ostali listići su zeleni). Uglavnom je sve živo, ali jako oštećeno...još jedna godina izgubljena na oporavak od zime, treće po redu....

Slike za koj dan

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #289 u: Travnja 05, 2012, 20:33:53 poslijepodne »
Uh...Kod tebe nije toliko išlo u minus koliko je bura derala. Plus nije bilo ni snijega.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #290 u: Travnja 05, 2012, 20:36:51 poslijepodne »
Ali smo imali nevjerojatnih 4 ledena dana s cijelodnevnim minusom  :icon_exclaim:

i baš zato što nismo imali snijega mogu zahvaliti da mi palme bar centralno koplje imaju čvrsto (bar za sada), bar većina njih jer je paraguayensis ostao bez njega (to mi je možda i najtužnije)

Tu svakako trebaju puno veće palme u zemlju, ovo s manjima je čisti gubitak vremena ako se ovakve lunave zime nastave...

Offline Đontra Volta

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #291 u: Travnja 05, 2012, 20:57:04 poslijepodne »
Kad sve ovo čitam šta se dešava nakon ove zime imam osjećaj da su Scalar i Icupi jedini vrsni znalci kako sačuvati kanarke toliki niz godina na kontinentu.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #292 u: Travnja 05, 2012, 21:32:35 poslijepodne »
Kad sve ovo čitam šta se dešava nakon ove zime imam osjećaj da su Scalar i Icupi jedini vrsni znalci kako sačuvati kanarke toliki niz godina na kontinentu.

ma nisam ti ni ja neki vrsni znalac u vezi palmi i ja sam u ovom poslu tek 2-3 godine i ja eksperimentisem nikad se nezna sta moze da krene naopako eto i palmark ima duze od mene kanarku u zemlji pa nesto nije stimalo i propade meni je tek prva zima sa kanarkom napolju tu je i vlax ima kanarku i robustu napolju najduze kanarku ima icupi napolju i odlicno to radi najveca na kontinentu nama poznata .ima jos dosta ljudi sa foruma koji imaju palme napolju i uspesno ih gaje da ne nabrajam .
« Zadnja izmjena: Travnja 05, 2012, 21:35:09 poslijepodne od SCALAR »
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #293 u: Travnja 05, 2012, 23:15:58 poslijepodne »
Ali smo imali nevjerojatnih 4 ledena dana s cijelodnevnim minusom  :icon_exclaim:

i baš zato što nismo imali snijega mogu zahvaliti da mi palme bar centralno koplje imaju čvrsto (bar za sada), bar većina njih jer je paraguayensis ostao bez njega (to mi je možda i najtužnije)

Tu svakako trebaju puno veće palme u zemlju, ovo s manjima je čisti gubitak vremena ako se ovakve lunave zime nastave...

Danas sam bio poslom u Puli i vidio prilična oštećenja na nekim biljkama. Onako generalno, dosta maslina s djelomično izgubljenim lišćem, čak i većih stabala. Mnogi veliki trachyji imaju sasušene gornje polovice lišća. Par većih grmova bambusa (onih s manjim lišćem, ne znam ime) popuno sasušeno, dok sam vidio jedan grm bambusa s krupnim listom popuno zelen. Pojedini lovori manjim dijelom izmrlzli. Čak i borovi na zaobilaznici na sjevernoj steani krošnje dijelom sasušeni. Vidio sam par manjih canariensisa u skroz dobrom stanju i par većih prilično sprženih od zime (npr. oni na izlazu iz grada prema ipsilonu).
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #294 u: Travnja 06, 2012, 09:56:19 prijepodne »
Butia paraguyensis je izgubila centralno koplje a Livistona chinensis je na zelenom koplju.
Izgleda da stvarno svako dvorište ima velike raspone u mikroklimi.
Ovo da treba saditi malo veće palme je i moje iskustvo remda mi je malo veća dactylifera ostala bez 3 koplja koja su istovremeno izlazila.
Ipak što se provuće kroz ovu zimu bi trebalo imati neku perspektivu..

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #295 u: Svibnja 10, 2012, 18:49:08 poslijepodne »
Stanje danas je pomalo tužno, kanarke su izgubile naknadno centralna koplja, sve do nedavno je ličilo da će biti ok....Jedna veća robusta također, dok je druga u teškom stanju i unatoć zelenom koplju stagnira u rastu. Izgleda da ću ubuduće odustati od kanarki i robusti jer i dalje ne mislim niti pasivno štiti palme.

Zadnje tri zime nisam štitio palme, i kao za inat imali smo strašne intervale sa izrazitim ekstremima u negativnom smislu. Pomalo moja glupost da ne štitim i ovu zadnju zimu palme, a trebao sam jer su bile u procesu oporavka od zadnjih zima, bio sam nekako uvjeren da neće i treća zima za redom... :mrgreen:

Kanarke (ako se ne izvuku) mislim zamjeniti većim butiama, a robuste braheama armatama.

Sada neke od palmi i palmica koje su se izvukle ("panjeve"  :wink: slikam drugi puta)

Chamaerops humilis se oporavlja, nisam mislio da će ovako nastradati

Jubaea chilensis je pozitivno iznenađenje, bura je bila tako jaka da je ova mala palmica bila sva klimava kada sam je na proljeće potegnuo. sada je opet čvrsta a centralno koplje se prestalo suštiti i krenuo je zelen i zdrav dio rasti...

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #296 u: Svibnja 10, 2012, 18:49:44 poslijepodne »
T. fortunei je na kraju zime izgledao kao strašilo, bura i posolica su ga dotukle iako nikada nije bilo pitanja opstanka ove palme. Ali nikada u životu nisam vidio trachije u ovako lošem stanju kao nakon ove zime (a pratim palme u Puli ima 20ak godina)

Robusta stagnira i jako sporo raste, bojim se da se na osuši iako svako malo potegnem za centralno koplje i nakon kiša tretiram fungicidom. Strašno je kojom brzinom su robuste propadale nakon što su nastupile više temperature i nakon što sam ih dobro zalio...

« Zadnja izmjena: Svibnja 11, 2012, 09:26:16 prijepodne od branimir »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #297 u: Svibnja 10, 2012, 18:50:17 poslijepodne »
S druge strane filifera je strašna, imala je nekoliko polusasušenih listova, ali centralno koplje i mlađi listovi su bili zeleni i zdravi. Čak joj ni orkanska bura uz cijelodnevne minuse nije uništila listove...

Trachycarpus naini tal sa izrazito krivim deblom. Starije listove sam maknuo...

Livistona chinensis sporo raste, ali to nije nikakava novost. polako izbacuje list (nadam se zdrav)

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #298 u: Svibnja 10, 2012, 18:50:55 poslijepodne »
Butia capitata već treću zimu nema problema (isto nikad štićena) toliko sa zimom koliko sa ljetnim sušama...

Sabal minori nisu se previše obazirali na zadnje zime, samo da im je vlage...

Cerifera je junak, na direktniom udaru bure nije ovoga puta ostala čaki ni bez centralnog koplja kao prošle zime...

Uglavnom, zadnje 3 zime umanjile su moj palmni fond za najmanje 50%, mogao sam puno bolje reagirati u pasivnoj zaštiti, ali spletom okolnosti i privatnih peripetija te nevjerojatnoj gluposti u elementaroj zaštiti i brigi oko palmi, a pogotovo što materiju i problematiku jako dobro poznajem (izgleda samo u teoriji) danas se dobro "ljuljam" oko daljne investicije u vrt u bilo kom pogledu.

« Zadnja izmjena: Svibnja 11, 2012, 09:29:59 prijepodne od branimir »

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
« Odgovori #299 u: Svibnja 10, 2012, 19:00:00 poslijepodne »
Ma daj nemoj odustajati,zime su stvarno bile jake i napravile su pravu selekciju oko toga koliko je što izdržljivo i koja je granica sadnje nekih biljaka,kod nas su se i orasi koji su stari po 50-tak godina toliko smrzli da su tek nedavno počeli izbacivati listove,ali onako čelavo jer su se i stare grane posmrzavale. Smokve su se svima smrzle i počinju rasti iz nule tj. iz zemlje a bile su več kao pravo drveče sa deblom i visine oko 2-3 metra,tako je i sa glicinijama,albicijama ljudi ih masovno vade i sjeku ,a bile su tu i po 30 godina.Stvarno je bila užasna zima ,ali ne treba odustajati, ja sam ponovno posadio palme i sad pravim zaštitu i za Trahije,pa šta bude ..
« Zadnja izmjena: Svibnja 10, 2012, 19:00:41 poslijepodne od icupi21 »