Autor Tema: Sabal minor  (Posjeta: 271604 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
  • Spol: Muški
    • www.magnolije.com
Odg: Sabal minor
« Odgovori #75 u: Kolovoza 17, 2008, 15:53:47 poslijepodne »
Henoh, zanimljivi su ti reariteti minora.

Badnjevac, znaš li koliki je bio minus te zime kod tebe?

Koje zime? :misli:

Na slici je S. minor star nesto vise od 5 god. Tesko je generalno reci koliko S. minoru treba da formira lepezu. Ako ga gajis iz semena u zasticenom prostoru (stakleniku), brze ce formirati lepezu nego u prirodnom stanistu na otvorenom. Mislim da necu mnogo pogresiti ako kazem da mu treba 3-4 god.  Posle ovog perioda, istera godisnje 3-4 lista sa lepezama...

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #76 u: Kolovoza 17, 2008, 18:50:42 poslijepodne »
Badnjevac, ovaj tvoj na slici već lijepo izgleda s cca 5 godina. Za broj istjeranih listova (oko 3 godišnje) on se poklapa s onim što sam pratio kod onog tzv. S. "havanensisa"
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #77 u: Rujna 09, 2008, 14:46:21 poslijepodne »
Meni ste savjetovali da posadim Sabal minor u hlad. Poslušao sam vaš savjet i posadio sam ga na sjenovito mjesto. I ostale minore, koji mi rastu u teglama, sam držao u hladu. Jučer sam se vratio s mora i zapazio sam da se minori nisu ni pomakli a sve ostale palme su znatno porasle. Da li je Sabal minor zaista toliko spor ili sam ja negdje pogriješio?
USDA zone: 7a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #78 u: Rujna 09, 2008, 21:59:53 poslijepodne »
Ja sam isto nailazio na takve savjete da mu paše blaga sjena

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #79 u: Rujna 09, 2008, 22:54:32 poslijepodne »
Ja sam isto nailazio na takve savjete da mu paše blaga sjena

Samo polako. Nije bas sve tako jednostavno (senka ili sunce). Trenutno sam u velikoj frci, pa nemam vremena da vam pisem detaljno. Morate malo da analizirate sta znaci direktno sunce u prirodnoj sredini S. minora. Kad bi ste se iz podrucja gde S. minor raste u prirodi kretali na istok, dosli bi do Kanarskih ostrva, a zatim i do Sahare. Recimo da se radi o geografskoj lokaciji u Africi gde se granice Zapadna Sahara, Mauritanija, Alzir i Maroko. Tamo vlada suva tropska klima gde sunce nemilosrdno przi. U prirodnoj sredini S. minora vlada vlazna tropska i suptropska klima.
Hocu da kazem da ugao pod kojim suncevi zraci stizu do S. minora u prirodnoj sredini i u Zagrebu je drasticno razlicit. Kad bi ste se iz Zagreba kretali na zapad, dosli bi do granice Kanade.

Nista direktni suncevi zraci ne smetaju S. minoru na ovim prostorima tokom leta, sve dok ima dovoljno vlage.
Problem su direktni suncevi zraci preko zime i to kad je zemljiste zamrznuto. U toj situaciji (direktni suncevi zraci tokom zime), posto zimzelene biljke nikad nisu 100% "uspavane" preko zime, dolazi do procesa fotosinteze, a posto biljka ne moze da transportuje vodu iz korena do listova, dolazi do izumiranja celija i nastaju "opekotine" tokom suncanih zimskih dana. U tom slucaju pomaze senka ili da se deo zemljista prekrije snegom, liscem ili malcom tokom jakih mrazeva.

Po nekom mojim laickim merenjima, tokom najjacih mrazeva, gornji sloj zemljista (dubine do 10cm) je zamrznut. Sto je S.minor stariji, ima deblji i duzi koren, tako da ga ova "pojava" sve manje pogadja sa godinama...

Ko zeli da mladi S. minor izlaze direktno suncu tokom leta, slobodno moze da to uradi. Jedino se preporucuje da saksija bude izolovana. Znaci nikako ne sme da dodje do "kuvanja korena" pa se preporucuje zakopavanje saksije u zemlju ili neki drugi nacin koji sprecava direktne sunceve zrake na saksiji.

Opet se ja raspisao...grrr... :icon_mad:

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #80 u: Rujna 09, 2008, 23:56:06 poslijepodne »
Evo i mog tek pristiglog Sabala  :icon_mrhappy:

Citajuci ovu temu od pocetka...ja cu ipak da ga drzim u hladu, pored zida u vrtu...

http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #81 u: Rujna 10, 2008, 11:55:15 prijepodne »
Ja moje minore drzim u hladu, eventualno ih popodne zakaci koji zrak sunca, za sad dobro napreduju i zdravo deluju. Palmofan, minori su jako spori, najveci S. minor koji imam raste znatno sporije nego R. hystrix.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #82 u: Rujna 10, 2008, 12:43:25 poslijepodne »
Meni je niklo 8 od 11 sjemenki sabal minora i jedna je proklijala, ali još nije izbila iz zemlje. Sad su u fazi formiranja prvog lista. Tzv. sabal "havanensisa" imam isto desetak i jako su spori. Spremio sam se na to da ću čekati poprilično dok ne budu ličili na palmu koja bi mogla ići van. Držim ih na prozorskoj dasci gdje ima sunca samo u prijepodnevnim satima.

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #83 u: Rujna 10, 2008, 21:45:21 poslijepodne »
Mojim havanensisima više paše sunce, uz zaljevanje su mi bili brži.
I Sabal blackburnianu držim na direktnom suncu kojeg ovdje u Zagrebu svaki dan ima sve manje.
Oboje su iza prozora tako da sunce ipak prolazi kroz staklo.
« Zadnja izmjena: Rujna 10, 2008, 21:47:04 poslijepodne od branimir »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #84 u: Rujna 14, 2008, 08:44:27 prijepodne »
Budući da je jesen blzu, minori vjerojatno neće više rasti. Koliko sam ja shvatio, ta palma najbolje raste kad su visoke temperature. Dakle. morati ćemo se strpiti do proljeća.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #85 u: Rujna 14, 2008, 09:34:50 prijepodne »
Mogu oni jos rasti, ali sporije nego sto su rasli preko leta (ako je to ikako moguce  :misli: ).

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #86 u: Rujna 29, 2008, 17:46:50 poslijepodne »
Iz nekog razloga su mi počeli propadati moji minori koji su ostali u posudama, listovi im se jednostavno sfrću odozdo prema gore i onda su gotovi.  :icon_sad: Već mi se nekoliko minora osušilo na taj način. Ne znam u čemu je problem, zalijevam ih redovito i nalaze se u hladu u negrijanoj prostoriji. Da nije možda problem u tome što je više njih posađeno u jednu posudu?

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #87 u: Rujna 29, 2008, 17:49:18 poslijepodne »
da nije problem u vlagi?

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #88 u: Rujna 29, 2008, 18:39:28 poslijepodne »
E zato sam je sve male palmice uneo jos pre 2 nedelje, vise zbog vlagurine, nego zbog temperatura.
Zaista ima mnogo vlage, koliko je nije bilo za celo leto, sada je ima na izvoz  :icon_sad:

Verovali ili ne, ali meni je zemlja u saksijici sa Sabalom i dalje vlazna, ali umereno i nakon 2 nedelje posle unosenja.
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #89 u: Rujna 29, 2008, 18:49:45 poslijepodne »
Iz nekog razloga su mi počeli propadati moji minori koji su ostali u posudama, listovi im se jednostavno sfrću odozdo prema gore i onda su gotovi.  :icon_sad: Već mi se nekoliko minora osušilo na taj način. Ne znam u čemu je problem, zalijevam ih redovito i nalaze se u hladu u negrijanoj prostoriji. Da nije možda problem u tome što je više njih posađeno u jednu posudu?

Problem je u tome sto imaju previse vlage. Nije vise leto, oni su u negrejanoj prostoriji i sada im je zalivanje potrebno jednom u 10-15 dana.

Ni to sto ih je vise u istoj posudi im ne pomaze, ja bih da sam na tvom mestu odmah rasadio male minore u posebne posude i dobro bih pazio na vlagu.