Henoh ali nitko ni ne kaže da havanensis ima patuljast rast. Dapaće ja vjerujem da je to palma koja će rast sa deblom.
Izgleda da ništa od visokog sabala i da je ipak neki patuljak u pitanju i prema svemu sudeći sabal minor.
Druga stvar... ako su potomci, postoji verovatnoca da su palme koje su sada izlozene kao S. havanensis ustvari hibridi originalne biljke i nekog drugog Sabala koji je tada cvetao u vrtu.
ako je i došlo do toga onda bi to najvjerojatnije bio sabal blackburniana (bermuda) kojeg bot. vrt ima dva primjerka (slike sam postavio na nekoj od tema)
misterija "sabal havanensisa" se nastavlja
Iskreno, sve sam uvjereniji da je u pitanju sabal minor na kojeg od početka sumnjam, tj od kad je toto odmah posumnjao u ispravnu identifikaciju ovog sabala. Vidi se tu totovo iskustvo nema šta
Od silnih slika sabala koje sam pogledao veći primjerak mi najviše sliči sabal minoru var. louisiana, manji je isto neki s. minor u genima
Treba obratiti pozornost na još nešto iz teksta maila: "Npr. vrstu Sabal minor imali smo iz botaničkih vrtova u Gentu, Bogoru,
Izmiru i Cluju." Gdje su sad ti sabal minori??? Očito ih više nema, ali ovo svjedoči da je sabal minor mogao dati dio svog genetskog koda "sabal havanensisu" iz bot. vrta