Autor Tema: Henohove palme  (Posjeta: 168659 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Henohove palme
« Odgovori #285 u: Rujna 02, 2010, 09:52:52 prijepodne »
Odlična Butia Henoh  :thumb_up:

Prema mojim skromin saznanjima Butia je nesalomiva u južnoj Istri i tu bi rasla siguran sam kao šta sada rastu Trachiji samo da se više sadi.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #286 u: Rujna 02, 2010, 10:16:16 prijepodne »
Ove 3 su izgubile bitku ovdje u Njemackoj! Da ne bude zabune!  :icon_redface:
Utopila sam ih...i previs vlage zimi!

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #287 u: Rujna 02, 2010, 10:26:00 prijepodne »
super je butia :thumb_up:
s obzirom da su spore za poludit, moje već dvi godine u zemlji a nije baš da su se pomakle nešto

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #288 u: Rujna 02, 2010, 10:26:25 prijepodne »
Planiram izmalčirati zemlju i posuti pijeska oko osnove plame. Motaću je u agril, prvi sloj na samu palmu, drugi sloj oko štapova pobodenih oko palme. U zemlji su već drenažna crijeva promjera 20-tak cm. Jedno je na dubini 1m i ima izlaz na površinu, a drugo je savijeno u polukrug, na dubini cca 70 cm s oba kraja koja malo vire vani. Kako zemlja na tim dubinama nikad ne smrzava plan je da stalno struji nešto topliji zrak od ništice prema gore (topli zrak struji prema gore, a drugi sloj agrila bi trebao određenu količinu tog toplijeg zraka zadržati oko palme). S druge strane cijevi su odmaknute od korijenja palme u dubini ukoso, a prema izlazu površine zemlje se približavaju palmi.  Također planiram ju dobro zasušiti tako što ću joj napraviti neku zaštitu od kiše i snijega. Možda ću jednostavno preseliti mali vrtni paviljon (oni iz metroa, getroa i sl. centara) i staviti iznad palme .to mi se čini nekako najzgodnije, a inače taj vrtni paviljon od nekih 150 kn mi u prosjeku traje 2-3 god. Tako ne bih morao rasklapati konstrukciju koja već postoji. Mislim da bi ovako Butia capitata mogla gurati bez dodatnog umjetnog dogrijavanja (struje) na duže vrijeme u kontinentu. Vrijeme će reći svoje.
Dolje je slika vrtnog paviljona o kakvom sam govorio
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #289 u: Rujna 02, 2010, 10:35:38 prijepodne »
Akaranus, meni je izbacila mislim 2 cijela lista i dio 3-eg od kad sam ju posadio početkom 6 mjeseca pa sam time i zadovoljan. Upravo zbog te slabije brzine rasta recimo od T. fortuneia i C. humilisa ne smijem dozvoliti više od 30% oštećenja listova jer u suprotnom ništa od dekorativne palme, a time se dovodi u pitanje imali smisla toliko se truditi s tom vrstom u kontinentu ili prijeći na grijanje na struju što je meni na vikendici nepraktično jer se zimi jako rijetko ide tamo. Nepouzdano mi je ostaviti nešto uključeno u struju po mjesec i više dana bez nadzora, još i da izazovem požar  :icon_twisted: Jedino da angažiram susjeda koji živi tamo cijelu godinu da nadzire cijelu stvar  :icon_mrhappy:

Zna li netko temperaturu zemljišta u kopnu na dubini 1m zimi (prosinac, siječanj)? Koliko se sjećam negdje sam pročitao da se kreće negdje oko  +7
« Zadnja izmjena: Rujna 02, 2010, 10:49:49 prijepodne od Henoh »

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #290 u: Rujna 02, 2010, 16:42:03 poslijepodne »
Odlicna ti je butia Henoh!!! Samo joj dobro isplaniraj zastitu i bice extra....Mislim da bi kod tebe mogla i sa pasivnom zastitom da prodje,mada opet treba se konsultovati sa ostalima i imati u vidu rezervno resenje jer postoji uvek mogucnost hladnije zime.U svakom slucaju ja znam da ces se spremiti i samo napred  :thumb_up:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #291 u: Rujna 02, 2010, 16:45:28 poslijepodne »
Temperatura zemljista na metar dubine zavisi od mnogo cega: sastava zemljista, nivoa vlage, elevacije, temperature vazduha u prethodnom periodu, itd. Temperatura je na 10-tak metara dubine oko 10-12 stepeni i stabilna je tokom godine, tako da je bolje da creva idu sto dublje.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #292 u: Rujna 02, 2010, 16:53:06 poslijepodne »
Hvala na podršci Vlaxx88. Xenon, vidjet ću kako će ići s ovom dubinom, mislim da bi moglo pomoći. Južna ekspozicija je, 160-tak metara nadmoske visine, zimi nema sjene jer su okolo listopadne voćke. Jedino što na tom dijelu terena nije kosina nego nekako zaravnjeno iako je cijelo područje na brdu.
« Zadnja izmjena: Rujna 02, 2010, 16:54:56 poslijepodne od Henoh »

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #293 u: Rujna 02, 2010, 16:57:12 poslijepodne »
Pomoci ce sigurno, ali ne znam da li dovoljno da odrzi palmu u zivotu. Sa tri sloja agrila i izvlacenjem toplote iz zemljista zvuci potpuno moguce.
« Zadnja izmjena: Rujna 02, 2010, 16:57:24 poslijepodne od Xenon »
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #294 u: Rujna 05, 2010, 11:03:48 prijepodne »
T. fortunei stari 2 godine iz sjemena, na različitim pozicijama i u različitim uvjetima rasta.

Henoh odlicne su ti sve palme !  :thumb_up:

I moj najmanji Trachy je identican ovom tvom malenom  :sretan:
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #295 u: Rujna 06, 2010, 14:00:26 poslijepodne »
Jedini proklijali Sabal Tamaulipas - tj. Sabal minor koji dolazi iz meksičke savezne države Tamaulipas. Trebao bi biti znatno veći od svojih rođaka iz SAD-a. Sjeme je s ebaya, a vrijeme će pokazati što sam dobio. Za sada kao standardni Sabal minor. Jedina razlika u startu je što je sjemenka ogromna za minora (vidi se na slici), mislim da je čak veća od Sabal blackburniane (orijentir za one koji su imali prilike vidjeti je)

« Zadnja izmjena: Rujna 06, 2010, 14:01:44 poslijepodne od Henoh »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #296 u: Rujna 06, 2010, 16:06:25 poslijepodne »
Našao sam sliku gdje sam snimio za usporedbu sjemenku Sabal mexicane, kovanicu od 1 eurocenta i klijanca Sabal minora "Tamaulipasa"

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #297 u: Rujna 08, 2010, 21:21:41 poslijepodne »
Hennoh, kako su tvoji Rhapidophyllum hystrixi i klijanac C. humilisa na otvorenom?
« Zadnja izmjena: Rujna 08, 2010, 21:53:14 poslijepodne od branimir »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #298 u: Rujna 09, 2010, 08:47:54 prijepodne »
Klijanac Chamaerops humilisa je od svog prvog lista u zemlji od proljeća 2008. Zbog uvjeta u kojima je nije baš mnogo napredovao. Svake zime bi imao ožiljke, izgubio bi gornji dio listova, recimo 1/3. Pasivno štićen obje zime 2008/9, 2009/10. Zemlja u kojoj se nalazi je ilovača. On nije dobio niti minimum supstrata u kojem je rastao jer sam ih morao vaditi iz zajedničke posude (tada još nisam koristio razdjelnice). Još klijanaca iz te ture sam spalio umjetnim gnojivom, ovaj je vjerojatno dobio puno manje pa je ponovno potjerao list. Nalazi se iza T. fortuneia kojeg sam posadio isto to proljeće i taj mi je prvi u zemlji. Trenutno ima ako se dobro sjećam 2 cijela lista, 1 koji je do pola (taj je od zime bio načet) i jedan mladi koji je mislim isto do pola svoje potencijalne dužine vani. On mi je služio kao ogledni primjerak jer sam planirao i na kraju posadio dva veća. Na donjoj slici prvi koji je išao u zemlju nakon klijanca se nalazi s desne strane T. fortuneia i drugi ove godine koji se nalazi s lijeve strane. Klijanac je svoje odslužio, ali mi je žao dirati ga iako će vremenom više smetati iza tog fortuneia nego što bi bio atraktivan ako poživi. C. humilisi su puno brži kao malo veće i formirane palme pa ih kao takve u kontinentu ima smisla saditi uz dobru pasivnu zaštitu i dobru mikrolokaciju u vrtu. Ako je za prošle zime koja je bila od jačih i dužih stariji primjerak imao 20% oštećenja na listovima, pretpostavljam da bi za onih najgorih izgubio 50-70% listova, ali kako se u toj dobi brzo razvija i obnavlja to onda i nije nenadoknadivo ako su takve zime svakih recimo 10-tak godina.
Nemam noviju sliku tog klijanca, nekom drugom prilikom. Ostatak klijanaca koji su prezimili prošlu zimu vani pokriveni lišćem i kantom sam poklonio. Nanu bi mogao reći nešto više o njima kako su sada.

Rhapidophyllum hystrixi su spori. Dijelom je to njihova osobina, a dijelom sam ja kriv jer su bili na ekstra sunčanoj poziciji južnog balkona koja njima ne paše u toj dobi. Mislim da će jedan sad uskoru puniti dvije godine od klijanja dok su ostali nešto kasnije klijali iz druge narudžbe. Uglavnom su na 5 nepodijeljenih listova i tu i tamo početku 6-tog. Vjerojatno bi bili nešto brži da su imali veće i zasebne posude, ali kako bih mogao imati veći broj vrsta palmi klijance koje držim u stanu uglavnom ne stavljam u posebne posude već ih držim u onima s razdijelnicama dok god mi se čini da je to maksimum koji mogu tolerirati. Ukupno mi je proklijalo od 20 sjemenki R. hystrixa 6 ili 7 kom, a ostalo ih je 5. Mislio sam ih posaditi iduće godine u zemlju jer na njih pored T. fortuneia i S. minora računam na dugoročnije razdoblje.

Slika gdje se malo vidi klijanac C. humilisa star nešto više od 2,5 god.

« Zadnja izmjena: Rujna 09, 2010, 08:53:20 prijepodne od Henoh »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #299 u: Rujna 30, 2010, 08:45:34 prijepodne »
Uspio sam konačno doći do vikendice jučer nakon posla provjeriti stanje. Već se nekoliko puta zalomil kiša vikendima za redom pa je ovo bila jedina šansa otići malo krajem dana.