Klijanac Chamaerops humilisa je od svog prvog lista u zemlji od proljeća 2008. Zbog uvjeta u kojima je nije baš mnogo napredovao. Svake zime bi imao ožiljke, izgubio bi gornji dio listova, recimo 1/3. Pasivno štićen obje zime 2008/9, 2009/10. Zemlja u kojoj se nalazi je ilovača. On nije dobio niti minimum supstrata u kojem je rastao jer sam ih morao vaditi iz zajedničke posude (tada još nisam koristio razdjelnice). Još klijanaca iz te ture sam spalio umjetnim gnojivom, ovaj je vjerojatno dobio puno manje pa je ponovno potjerao list. Nalazi se iza T. fortuneia kojeg sam posadio isto to proljeće i taj mi je prvi u zemlji. Trenutno ima ako se dobro sjećam 2 cijela lista, 1 koji je do pola (taj je od zime bio načet) i jedan mladi koji je mislim isto do pola svoje potencijalne dužine vani. On mi je služio kao ogledni primjerak jer sam planirao i na kraju posadio dva veća. Na donjoj slici prvi koji je išao u zemlju nakon klijanca se nalazi s desne strane T. fortuneia i drugi ove godine koji se nalazi s lijeve strane. Klijanac je svoje odslužio, ali mi je žao dirati ga iako će vremenom više smetati iza tog fortuneia nego što bi bio atraktivan ako poživi. C. humilisi su puno brži kao malo veće i formirane palme pa ih kao takve u kontinentu ima smisla saditi uz dobru pasivnu zaštitu i dobru mikrolokaciju u vrtu. Ako je za prošle zime koja je bila od jačih i dužih stariji primjerak imao 20% oštećenja na listovima, pretpostavljam da bi za onih najgorih izgubio 50-70% listova, ali kako se u toj dobi brzo razvija i obnavlja to onda i nije nenadoknadivo ako su takve zime svakih recimo 10-tak godina.
Nemam noviju sliku tog klijanca, nekom drugom prilikom. Ostatak klijanaca koji su prezimili prošlu zimu vani pokriveni lišćem i kantom sam poklonio. Nanu bi mogao reći nešto više o njima kako su sada.
Rhapidophyllum hystrixi su spori. Dijelom je to njihova osobina, a dijelom sam ja kriv jer su bili na ekstra sunčanoj poziciji južnog balkona koja njima ne paše u toj dobi. Mislim da će jedan sad uskoru puniti dvije godine od klijanja dok su ostali nešto kasnije klijali iz druge narudžbe. Uglavnom su na 5 nepodijeljenih listova i tu i tamo početku 6-tog. Vjerojatno bi bili nešto brži da su imali veće i zasebne posude, ali kako bih mogao imati veći broj vrsta palmi klijance koje držim u stanu uglavnom ne stavljam u posebne posude već ih držim u onima s razdijelnicama dok god mi se čini da je to maksimum koji mogu tolerirati. Ukupno mi je proklijalo od 20 sjemenki R. hystrixa 6 ili 7 kom, a ostalo ih je 5. Mislio sam ih posaditi iduće godine u zemlju jer na njih pored T. fortuneia i S. minora računam na dugoročnije razdoblje.
Slika gdje se malo vidi klijanac C. humilisa star nešto više od 2,5 god.