I meni se čini da bi razina ukopanosti klijanaca u zemlju mogla biti povezana s njihovim prezimljavanjem/preživljavanjem. Nadajmo se i pokojoj obilnoj ljetnjoj kiši, samo me sve strah nakon ovih vrućina da bi moglo biti gadnog nevremena. Za razliku od obale kod nas u kopnu je bilo povremeno koji pljusak, ali samo dovoljno da nakvasi prvih par centimetara zemlje.
Od ostalih palmi na vikendici klijanac Chamaerops humilisa koji je isto korišten za eksperiment s pasivnom zaštitom lagano napredujue
jučer

Trachycarpus fortunei kojemu je zaštita u jednom trenutku tijekom zime spala i doticala vrhove lišća (vide se i sad oštećenja) sad lijepo tjera nove listove.
prije pola mjeseca

jučer

mali prošlogodišnji klijanci T. fortuneia koji su korišteni u eksperimentu (proklijali negdje u 6 ili 7 mj.!) sada su na drugom ili tek na početku drugog lista. Istima iz iste ture sjemena u kontroliranim uvjetima s redovitim zalijevanjem izlazi 5 list.

Usporedbe radi klijanci stari nešto manje od 2 god. u vanjskim uvjetima bez zalijevanja (prezimili uz pasivnu zaštitu) su na početku 6 lista
posađeni su krajem 3 mjeseca 2008. g. s jednim cijelim listom i početkom drugog. Dva komada su posađeni zajedno u odsječeni vrh PVC boce. Skinuo sam sami vrh gdje je čep za prolaz korijenja i tako su urasli u zemlju.
iz vremena sadnje u ožujku 2008.

i jučer

Zalijevanjem i prihranjivanjem u kontroliranim uvjetima znatno im se ubrzava rast.
Nešto stariji od ovih dvogodišnjih klijanaca T. fortunei se lijepo primio i kreće s otvaranjem u lepezu drugog lista od sadnje prije cca 5 ili 6 tjedana.

Kupovni Chamaerops humilis također dobro izgleda i otvara drugu lepezu od sadnje

(dio fotografija je slikan fotićem, a dio mobitelom pa je vidljiva i razlika u kvaliteti slika)