Hvala ti Zexland

Pohvale daju dodatni podstrek
Istina, većina palmi su uzgojene iz sjemena, još su male - od par listova pa do onih koje su počele izbacivati prve polulepeze (Trachycarpus fortunei). Devet mladih Trachycarpusa fortuneia na proljeće idu u zemlju na različite pozicije po vrtu pa što im Bog da (razmišljam ostaviti jednog u posudi za na balkon). Vjerojatno će i jedan Tritrinax campestris za probu u zemlju. Sabal minori, Rhapidophyllum hystrix i još neki klijanci će ići u zemlju na proljeće 2011.
Kupovne su ipak malo veće (Chamaerops humilis, Chamaerops humilis var. cerifera, Washingtonia robusta i Phoenix canariensis). Na proljeće ovisno o rezultatima zimovanja uz pasivnu zaštitu jednog oglednog primjerka Chamaerops humilisa (klijanac ove vrste se prošlu zimu pokazao dobrim) u zemlju idu Chamaerops humilis i možda Chamaerops humilis var. cerifera (oko ove se dvoumim jer nije lako nabavljiva i dosta je spora). Također i Washingtonia robusta/e ide u zemlju na proljeće jer nemam kud s njom. Washingtoniu je ipak lakše nabaviti i brže su u rastu pa ih je lakše preboliti ako odu odmah nakon prve zime. Razmišljam ju štititi tako što ću je obložiti slamom, lišćem i sl., a potom zamotati u jutu ili neki drugi materijal. Na sve to nasuo bih određenu količinu zemlje! Naime, ovo bi trebalo imitirati trap. Važno je sačuvati ovu zemlju i sve ispod nje suhim zbog truleži i gljivica, a to sam mislio omogućiti pravljenjem nekog zaklona od kiše i snijega. Mislim da bi se ovako na duži period moglo sačuvati stablo. Lišće se ionako brzo nadoknadi pa nije tolika šteta ako izgubi svu lisnu masu svake zime. Ovo je sve još u teoriji i imam vremena sve potanko razraditi za vrijeme kad budem pred zimskom zaštitom Washingtonie, a do tad...