Mislim da je za rast odgovorna južna pozicija balkona gdje ne padaju nikakve sjene i sunca ima cijeli dan (naravno kad je sunčano). Preko ljeta za najvećih vrućina sam znao zalijevati pojedine žednije vrste svaka 2-3 dana, a Washingtoniu robustu svako večer s približno 1 litrom vode (samo dok su temperature bile oko 30 i više stupnjeva). Washingtonija je na takav tretman uzvratila brzim rastom (eleminirao sam jednu, a jedna se sama osušila tako da su sad dvije u istoj posudi što je isto previše). U temi Washingtonia robsta je slika kako su izgledale nakon neuspješna pokušaja razdvajanja njihova korijenja-gotovo da su propale, ali uspjele su se povratiti nakon perioda stagnacije od mjesec-dva. Prihrana je za sve palme bila tekućim gnojivom od Dehnera. Sastav gnojiva sam već negdje slao

Sabali su dobro reagirali na umjereni režim zalijevanja i prihrane. Zemlja samo umjereno vlažna, ne i prevlažna. Mislim da je najbolje rezultate s njihovom brzinom postigao Branimir jer je dio svojih klijanaca prebacio na vreli tavan s temperaturama od preko 30 stupnjeva uz obilno zalijevanje. Trachycarpusi fortunei i wagnerianus također su dobro odgovorili na zalijevanje. Usporedbe radi klijanci T. fortuneia iste starosti koji su na vikendici bili posađeni prošlog kolovoza na 1 listu sada još uvijek imaju po 3 lista i izgledaju iscrpljeno (plitak korijen, relativno škrta zemlja i bez vode kao najvažniji čimbenik). Ovi klijanci su uz opisani režim, u ograničenoj količini zemlje, uspjeli prestići godinu dana starije klijance koji se nalaze u zemlji od kraja 3 mj. 2008. Za Nannorrhops ritchianu i Trithrinax campestris samo sunca i sunca i vode tek toliko da zemlja nije barutana, mada Trithrinax campestris može lijepo rasti i uz obilnije zalijevanje. Na višak vlage negativno je reagirala Jubaea chilensis. Drugi klijanci su bili onako prosječni ne baš prebrzi.
@Xenon, Većina klijanaca se nalazi u ovakvim posudama kao na slici, sa improviziranim razdjelnicama od tetrapaka. Na taj način neko vrijeme štedim na prostoru, a da pritom ne usporavam (ili barem ne značajnije) rast klijanaca. Iste ovakve posude (četvrtasta oblika meni zgodne zbog košarica-nosača na balkonu) sam viđao za kupiti i po Srbiji, mislim da ih neka talijanska firma proizvodi.

Zemlja koju koristim je kupovna smjesa za cvijeće u koju ja dodam pijeska radi propusnosti vode. Količina pijeska ovisi o vrsti za koju pripremam smjesu.