Danas sam bio do vikendice skinuti zaštitu s palmi i evo kako izgleda stanje. Za početak C. humilisi. Veći primjerak posađen na proljeće 2009. izgleda jednako kao što je izgledao u siječnju nakon prvog jačeg ledenog vala. Samo su neznatno oštećeni vrhovi listova, dijelom od hladnoće, dijelom mehanički, tj. ispresavijani su na vrhu od vreće kojom su bili pokriveni. Slama u koju je bio ušuškan bila je savršeno suha. Mislim da je to presudno u našim zimama - održati ih suhima!

Klijanac koji je prošle godine prošao s manjim oštećenjima ove godine ima veća oštećenja - oko 60 %. Kod njega je zaštita zakazala. Ostao je u jednom trenutku otvoren vanjskim utjecajima što ga je koštalo.

Jednolisni klijanci posađeni 2009. su uglavnom dobro prošli, tek poneki ima manje promjene na listovima.

Prema dosadašnjem iskustvu mislim da se može dugoročno uzgajati u kontinentu C. humilis bez dodatnog dogrijavanja. Zbog toga na proljeće se onom većem primjerku pridružuju još jedan C. humilis i cerifera koje se mogu vidjeti u prethodnim postovima.
Jednolisni Sabal "havanensis" ima oštećen sami vrh lista. I ovaj put kad sam ga otkrio (zajedno s jednolisnim C. humilisima) bio je totalno mokar. Naime kako je teren gdje rastu ti klijanci na kosini voda od snijega i kiše se slijavala ispod kanti i namakala lišće i slamu kojim su bili prekriveni.