Autor Tema: Palme u kućnim uvjetima  (Posjeta: 118424 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Liliput

• ex. larisa
  • Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
    • www.lifebeautification.com
Odg: Palme u kućnim uvjetima
« Odgovori #150 u: Veljače 01, 2010, 16:51:42 poslijepodne »
U zemlji mladih palmica (seedlings) sam primjetila gliste, svakakve, negdje veće, negdje manje....koliko je to štetno???
« Zadnja izmjena: Veljače 01, 2010, 16:51:55 poslijepodne od larisa »

Offline Dundo

• ex. HolyHero
  • Phoenix
  • *
  • Spol: Muški
« Odgovori #151 u: Veljače 01, 2010, 19:42:55 poslijepodne »
E to su ti te famozne nematode zbog kojih se i provode testovi kad šalješ biljke vani negdje. Mogu biti i ličinke nekih kukaca što je malo vjerovatno ali bi bilo više štetno. Nematode mogu naštetiti biljci i ne moraju, ima ih svuda po zemlji na milijarde pa opet biljke sretno žive. Ako počneš primječivat neke defekte na biljkama izvadi biljke van operi im korjen a seedlinge presadi u novu zemlju koju ćeš prethodno skuhat u pećnici ili spržit u mikrovalnoj.
I pažljivo sa nematodama jer su neke od njih parazitski organizmi koji mogu parazitirat na čovjeku i kućnim ljubimcima.
Evo ovo navedeno su moguće opasnosti ali da nema tih famoznih "glistica" , bakrterija i gljiva ne bi postojao svijet kakav poznajemo, većina nematoda su i vrlo važni "fertilizatori" zemlje jer jedu odumrle dijelove biljaka, probavljaju ih, usitnjavaju i tako gnjoje zemlju. Također rade male tunele kroz zemlju što zemlju čini rahlijom, propusnijom i boljom za život biljaka.

Offline Liliput

• ex. larisa
  • Jubaea
  • *
    • www.lifebeautification.com
« Odgovori #152 u: Veljače 03, 2010, 10:39:47 prijepodne »
Thanx Dundo...svakako biljke nisu u baš najsavršenijem stanju, ali obzirom da je zima, ne mogu ni očekivati neki znatan rast...
promjene na listovima su iste od ljeta...
Ta ideja sa promjenom zemlje je dobra, al ću je primjenit ako baš vidim katastrofalne promjene jer mi je to sa steriliziranjem zemlje ajme.
Svakako sam viđala sitne mušice oko lišća, možda su one začetnice glista?

Offline Dundo

• ex. HolyHero
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #153 u: Veljače 03, 2010, 16:22:34 poslijepodne »
Moguće je ali ti ne mogu tvrdit 100% bez da bacim oko na mušice,ako imaš tu neka voća po kući moguće da su vinske(velike oko 2mm), ovisno o vrsti one se mogu gnjezdit na polupokvarenom voću,raspadnutom biljnom tkivu ili gljivičnom materijalu jer im to ličinke jedu. Pogledaj kako stvari budu stale kroz naredno vrijeme, ako se bude pogoršavalo nemoj čekat jer su moguća oštećenja korijena ali mislim da će biti ok jer su velikom većinom totalno bezopasne samo ako su to ličinke vinskih mušica kad tad će se i one pretvorit u mušice pa ces imat nove koje ce ti veselo letit kroz kuću :P

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #154 u: Veljače 03, 2010, 19:21:26 poslijepodne »
Mušicama smeta prskanje vodom a ja iz predostrožnosti tu i tamo posipam malo pepela iz pepeljare po površini zemlje.
Neki tvrde da je pametno zabiti u zemlju šibice glavom prema dolje i da to najbolje funkcionira.
Također je dobro na vrh zemlje staviti pjeska i na taj način ih spriječiti da uopče uđu u zemlju.
« Zadnja izmjena: Veljače 03, 2010, 19:22:17 poslijepodne od branimir »

Offline braveheart360006

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #155 u: Veljače 22, 2010, 11:33:11 prijepodne »
Pozdrav svima i RESPECT odgovornima! 
Dakle, započet ću klasično: pozdrav iz Malog Lošinja! Totalni sam početnik sa palmama ali i sa svim biljkama, no dobio sam na poklon jednu kućnu palmu u vazi (koju sam kasnije presadio u veću vazu) za koju sam skužio googlajući i pregledavajući slike i postove o palmama da je jedna od uobičajenih kućnih palmi koja se ovdje često spominje (ne znam točno ime možda chameodori elegans ili slično).
Treba mi vaša POMOĆ jer mi se polako počela sušiti!!! Listovi su požutili, neke sam odrezao, neke sam namjerno pustio da vidim što će se dogoditi. Ono što me raduje jest to što vidim da i dalje pupaju listovi iz nje i to zeleni! Kažem ne znam što bih trebao učiniti, kako se brinuti za nju, kako koliko i dali uopće rezati te suhe listove??? Držao sam ju na mjestu koje nije grijano, no nije ni posebno hladno, u hodniku gdje dolazi svjetlo, ne direktno sunce u nju, no možda sam neko vrijeme kako sam bio na putu zanemario zalijevanje (a kako vidim možda nisam niti trebao zalijevati, već samo malo tu i tamo prsskati...) pa sam primjetio da se počela sušiti... stavio sam ju van na sunce, pa je naglo kiša pala i spustila se temperatura, pa sam siguran da joj to nije nimalo godilo  ... nakon svega toga stavio sam ju u sobu gdje živim (imam kklimu koja je blizu nje bila, temperatura je bila viša nego ranije, zalio sam ju nešto češće... no ovi žuti listovi nisu pozelenili   (možda niti ne mogu više)...
Uglavnom, eto to je moj problem, a stvarno mi je stalo da ju spasim i da naučim kako ju održavati...
Hvala i PLEASE HELP!
RESPECT 
Najsretniji je onaj čovjek koji uspije učiniti druge sretnima!

Offline exotic_plant

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #156 u: Srpnja 08, 2010, 23:56:02 poslijepodne »
Imam Washingtoniu robustu, jos malu. e sad, sto se tice prezimljavanja, mogu da je ostavim na jedno od dva mesta: u toploj, svetloj prostoriji sa oko 20 stepeni, nocu 16-17 ili u mracnoj prostoriji, sa vrlo maaalo svetlosti, a temperatura je izmedju 4-5 i 10 stepeni, moze da se desi i da padne do 0. sta je od ta dva pogodnije? mozda je prerano za ovakvo pitanje, ali me bas interesuju vasa misljenja. i jos jedno: da li podnosi suv vazduh zimi ili joj je potrebna povisena vlaznost vazduha. pozz  :sun:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #157 u: Srpnja 09, 2010, 08:29:06 prijepodne »
Prema mojim iskustvima, u svijetloj prostoriji zimi na 20 stupnjeva W.robusta ti neće puno rasti. Ako bude rasla to će raditi još tijekom 11 i možda dijela 12 mjeseca, ali onda neće biti onako čvrsta veće će se krenuti malo izduživati. Jednostavno ju je teško prevariti, traži određenu količinu sunčeve svjetlosti i malo više temperature da bi to bio pravi rast. Hladnije 4-5 stupnjeva do 10 stupnjeva, ali malo tamnije joj neće škoditi, bitno je da nisu temperature na kojima bi mogla krenuti s rastom.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline sakyzg

• Brahea
  • *
« Odgovori #158 u: Rujna 12, 2010, 18:50:10 poslijepodne »
Ljudi,može mala pomoć??
Odlučio sam ovu zimu na Cocosice i dr tropske palme primjenit malo umjetnog svijetla da im produžim dan.
Lampe sam kupio ali ne znam koje žarulje da kupim.
Ako tko zna,please help:-))

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #159 u: Rujna 12, 2010, 19:39:53 poslijepodne »
Mislim da su ti za to najbolje daylight neonke ali bila je i tema: http://palmapedia.com/index.php/topic,364.0.html

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
« Odgovori #160 u: Studenoga 24, 2010, 18:02:54 poslijepodne »
Upravo sam otkrila da moja svekrva, zlatne ruke, ima dactyliferu staru 17 godina u dnevnom boravku.  :shocked: Ne nosi je van ni preko ljeta. Listovi su dugi skoro 2 metra, uredno dosiže plafon, nedavno je stavila vecu posudu i to je to. Pa su je povodom toga premjestili na ovo sad mjesto u kuci. Nema neko deblo, al se zato zazelenila i puca od zdravlja ...Ima još dvije manje od par godina. Sve je posijala gurajuci koštice, zafrkancije radi, nakon konzumacije datulja. Usput, ima i dvije ogromne araukarije (excelse) koje uskoro nece imat kud stavit jer su dotaknule plafon i ne mogu više rasti, pa se brine kud ce sa njima.
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #161 u: Studenoga 24, 2010, 19:26:47 poslijepodne »
Upravo sam otkrila da moja svekrva, zlatne ruke, ima dactyliferu staru 17 godina u dnevnom boravku.  :shocked: Ne nosi je van ni preko ljeta. Listovi su dugi skoro 2 metra, uredno dosiže plafon, nedavno je stavila vecu posudu i to je to. Pa su je povodom toga premjestili na ovo sad mjesto u kuci. Nema neko deblo, al se zato zazelenila i puca od zdravlja ...Ima još dvije manje od par godina. Sve je posijala gurajuci koštice, zafrkancije radi, nakon konzumacije datulja. Usput, ima i dvije ogromne araukarije (excelse) koje uskoro nece imat kud stavit jer su dotaknule plafon i ne mogu više rasti, pa se brine kud ce sa njima.

:thumb_up:
...zlatne ruke...

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
« Odgovori #162 u: Studenoga 24, 2010, 20:58:58 poslijepodne »
 :rofl: Slike stižu, hrpa njih, slikala sam mobitelom a nemam pojma di mi je kabel...i još dok proucim kako stavit ovamo..do Nove godine ce bit... :gy: Al fakat super izgleda...btw. ima ona i fin komad washingtonije...

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #164 u: Studenoga 26, 2010, 19:00:49 poslijepodne »
Bas je super P. Dactylifera.Jeli to ona pocela da formira stablo...?  :misli: I listovi su bas dugacki, mozda usled nedostatka sunca.
« Zadnja izmjena: Studenoga 26, 2010, 19:01:14 poslijepodne od Yonex »
milka