Autor Tema: Palme u kućnim uvjetima  (Posjeta: 123805 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

quzma

• Gost
Odg: Palme u kućnim uvjetima
« Odgovori #90 u: Rujna 02, 2008, 15:15:45 poslijepodne »
uups, bodem se s rogatima...
eno na toj temi još nečeg vrijednog posjeta u Kaštelima

Offline alisa

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #91 u: Prosinca 26, 2008, 18:44:56 poslijepodne »
Pozdrav svima,nova sam na forumu i odma imam jedno pitanje..Ne znam jel ga postavljam na pravom podforumu ,al s obzirom da je palma koja mi ima problem ,nastanjena u mom dnevnom boravku,odlucila sam ovdje i da pitam...Naime,dobila sam palmu arecu,prije nekih mjesec dana,poklon od prijateljice,al čim je ta palma došla u moje ruke vidjela sam da ima dosta suhih listova i ja sam ih lijepo odsjekla....Al,palma i dalje izgleda bolesno,i dalje joj se suše listovi i cijele grane..Gledala sam da nema kakve nametnike,nisam ih primjetila,orosavam je par puta na dan,jer mi je u kući centralno,temp.od 19 do 23c....Još nisam provjeravala zemlju,kontam hladno je,šteta da je presadujem,a izgleda i to ću morati :zbunjen:.Jako sam dugo željela ovu plamu i sad da je izgubim,očajna sam...Šta da radim?????
( nije to jedina palma u mojoj kolekciji iimam još par  drugi vrsta,jer ih baš volim)

tako je izgledala kad je stigla kod mene,prije ne punih mjesec dana,sad joj fali puno listova :zbunjen:
« Zadnja izmjena: Prosinca 26, 2008, 18:45:45 poslijepodne od alisa »

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
« Odgovori #92 u: Prosinca 26, 2008, 18:53:51 poslijepodne »
Dobrodošla na forum Alisa!
Nije palma uopće loše loše izgledala kad je došla kod tebe. Izgleda ok (bar ovako na slici).
Zove se dypsis lutescens (zovu je areca iako je areca zasebna porodica palmi).
Kakva je zemlja, vlažna, suha? Umjereno vlažna? U kakvim je svjetlosnim uvjetima? Dali je blizu izvora topline (odma do radijatora)?

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #93 u: Prosinca 26, 2008, 19:12:37 poslijepodne »
D. lutescensu odgovara suvkasta zemlja, dosta indirektne svetlosti i sto vlazniji vazduh.

U preko 90% slucajeva za propadanje ove palme odgovorno je preterano zalivanje.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline alisa

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #94 u: Prosinca 26, 2008, 19:53:34 poslijepodne »
Prije svega hvala na dobrodošlici i na odgovoru!I ako se ne vidi na slici ovoj,al palma je imala dosta suhi grana,jedna se vidi,ta mala u lijevom uglu slike skroz na dnu,a bilo ih je još takvi.....U sledeći par dana sve je više propadala,pa sam joj odsjekla te suhe grane...I večeras,nisam više mogla da je gledam kako se pati,izvadim je iz saksije,i prvo pomislim tijesno joj jer je korijen "pojeo" svu zemlju i ispunio saksiju,jako lagano sam je izvadila.....Ali kad sam pročapkala malo po toj zemlji,imala sam šta vidjeti,prvo neka brza"baja",slično stonogi je iskočila iz te zemlje oko korijena,pa i 2 gliste :shocked:,grozotaaa....Onda sam vidjela gomilu,kao neki jaja,prvo sam pomislila da je to perlit,al vraga,to kad malo pritisneš puca pa sam predpostavila da su to neka jajasca,jer iz njih je curila tecnost pri pucanju.. Ja sam očistila korijen od zemlje,polako i pazljivo,primjetila sam da tih baja i jaja ima samo u donjem dijelu zemlje,imam osjećaj da je ova palma rasla u nekoj maloj saksiji pa je ovih dana presadjena u vecu,jer tako izgleda kad sam je izvadila ai zemlja oko korijenja i na dnu nije ista,i upravo u tom odnjem sloju zemlje bilo je svega ovoga :ahh:Znači gornji dio palme je bio uspunio gornji dio saksije,donji dio saksije je imao samo tu zemlju,al bez korijena...Ja sam oprala korijen,oprala i dezinfikovala saksiju,staru zemlju iznijela na ovaj mraz Sarajevski(po kazni),i ponovo vratila palmu sa novom zemljom..E sad nek nam je Bog na pomoći i meni i njoj.....Nekako sumnjam da će da se oporavi,posebno poslije svih ovih tretmana večeras... :zbunjen:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #95 u: Prosinca 26, 2008, 20:11:31 poslijepodne »
te kuglice u zemlji su možda bile i granule nekog gnojiva...

Offline alisa

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #96 u: Prosinca 26, 2008, 20:16:00 poslijepodne »
te kuglice u zemlji su možda bile i granule nekog gnojiva...
:icon_redface: :icon_redface:(meni su ličile na jajašca neki  štetočina).Al, pošto sam našla već par  stetočina,bolje je da sam zemlju promjenila,bar se nadam da je tako....Šta vi mislite? :icon_neutral:Jel ima nade za moju palmu?

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #97 u: Prosinca 26, 2008, 20:18:37 poslijepodne »
Pozdrav alisa i dobrodošla na forum!
Mislim da je bolje da si promijenila zemlju, u svakom slučaju, ako ono i nisu bila jajašca štetočina ipak postoji opasnost da su se u zemlji nalazila jajašca koja nisi uočila. Palmu drži na toplom mjestu s dovoljno vlage i trebala bi se oporaviti.
USDA zone: 7a

Offline alisa

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #98 u: Prosinca 26, 2008, 20:23:46 poslijepodne »
Hvala vam na brzim odgovorima i savjetima...Palma se nalazi u dnevnom boravku koji ima punooo prozora s time i puno prirodnog svijetla( i sunca) u izobilju,prskat cu redovno,smanjiti zaljevanje,radijatori joj nisu blizu,i nadati se njenom oporavku....Hvala još jednom! :thumb_up:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #99 u: Prosinca 27, 2008, 16:39:37 poslijepodne »
Nekako sumnjam da će da se oporavi,posebno poslije svih ovih tretmana večeras... :zbunjen:

Zapravo, vece su sanse da ce preziveti nego da nista nisi uradila. Ja bih rekao oko 90% po onome sto si opisala.  :wink:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline alisa

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #100 u: Veljače 07, 2009, 10:15:46 prijepodne »
Samo da se javim,i kažem kako moja palmicaaa ima uspješan oporavak.Ima i novi listova.Doduše malo ju je poremetilo i to što, kod nas u najhladnijem periodu nije bilo plina,pa tako ni grijanja,,to se desilo taman kada sam je presadila..Opet je bila malo šokirana,pa  je izgubila jednu cijeu granu..Ali vidim da je već bolje :wink:

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #101 u: Veljače 10, 2009, 23:17:45 poslijepodne »
Dobrodošla Alisa.
Tvoj Dypsis lutescens je među naprednijima što se tiče primjeraka koje posjeduju članovi foruma.
Pazi da ga po ljeti ne ostaviš na prejakom suncu.
Tu je tema o toj vrsti: http://palmapedia.com/index.php/topic,795.0.html

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #102 u: Veljače 10, 2009, 23:28:56 poslijepodne »
Branimire nije najveci moj je najveci, uslikam ga kada dodjem kuci... počinje lagano stablo formirati... :wink:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #103 u: Veljače 10, 2009, 23:35:17 poslijepodne »
Nije tvoj največi. Zar niste vidili totove vani posađene, visine bar 3 metra ako se dobro sječam.
Probat ću sliku pronači na forumu

ali slikaj slikaj  :thumb_up:

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #104 u: Veljače 10, 2009, 23:55:27 poslijepodne »
Ja se mogu pohvaliti samo da je moj najmnji.  :icon_lol: