Autor Tema: Chamaerops humilis (niska žumara)  (Posjeta: 282645 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Henoh

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Chamaerops humilis (niska žumara)
« Odgovori #405 u: Studenoga 04, 2010, 08:20:07 prijepodne »
Pogotovo ovaj na drugoj slici, ima više srebrnkastog odsjaja s donje strane.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #406 u: Studenoga 04, 2010, 08:59:30 prijepodne »
To bi mogao biti C.humilis var bizi.
bvb

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #408 u: Studenoga 04, 2010, 13:58:55 poslijepodne »
Da bar jesu. :sun:
bvb

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #410 u: Studenoga 07, 2010, 22:51:15 poslijepodne »
Evo još nekoliko različitih C.humilisa

Kod ovog je razlika u tome što su pčetna pera okomita na petiolu odnosno na lisnu ploču,njegov susjed ima puno veću ploču koja je konkavnog oblika,vidi se i različitost listova na izdancima.Sve skupa lijepo izgleda sa yukama i maslinom drobnicom u pozadini.

bvb

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #411 u: Studenoga 08, 2010, 09:32:27 prijepodne »
odlicne!  :thumb_up:
zanimljivi su ti chamaeropsi. navodno da je na lokrumu postojala autohtona chamaerops palma, koja je izumrla. ili? trava, vidim da si ti expert za chamaeropse, pa jel znas nesto vise?
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #412 u: Studenoga 08, 2010, 10:51:03 prijepodne »
I ja sam puno puta čuo da je C.humilis autohtona palma,i jedino mjesto koje se spominje gdje ona raste je Lokrum,pa je to malo čudno,kako da je ima na Lokrumu a nema je nigdje na obližnjem kopnu,vjerujem da je i na Lokrum dospjela ljudskom rukom,ali se razmnožila po otoku i raste samoniklo-divlje.Nisam nikad bio na Lokrumu,možda neko od dubrovačkih kolega zna nešto više o toj populaciji C.h. ako još ima živih primjeraka.Bilo bi zanimljivo vidjeti dali je i ta divlja populacija tako varijabilna u fenotipu kao što su ove zadarske.U Zadru ima priličan broj C.h. mada ni približno broju T.fortunei,vjerojatno je to stoga što zauzimaju više mjesta,a i teže su za održavanje,znam po mojima,ne možeš nijednu orezati a da te pošteno ne ubode.Neke od ovih u Zadru su vrlo stare,mislim da su sađene još prije ll svjetskog rata,to su uglavnom one na zadarskoj rivi.Te najstarije su vjerojatno došle iz Italije,također u zadnjih 20-ak godina dolaze palme iz Italije a možda ih je bilo i iz Španjolske,tako da vjerujem da je veći dio ovih palmi koje sam uslikao stranog porijekla.Navodno su neke veće dolazile i sa Visa.Svo to raznorodno porijeklo čini da ustvari imamo jedno vrlo široku genetsku podlogu,i slijedećih godina ću nastojati dobiti klijance od svih varijeteta koje uočim,vjerujem da će se pojaviti još bar toliko drugih C.h. varijeteta.Na EPS-u sam vidio jedan poduži spisak varijeteta,nažalost nema i fotosa koji bi pokazali kako koji varijetet izgleda.Moram napomenuti da je razlika kod varijeteta i u izgledu sjemena,većinom se varijeteti razlikuju i u sjemenu,i to bi bilo zanimljivo isto tako uslikati i dokumentirati.Kao i kod većine palmi i Ch sporo rastu pa je malo teže dočekati da se vidi rezultat selekcijskog uzgoja,ako ima ko mlađi(bilo bi dobro da je neko sa obale)rado ću mu prikupiti sjeme raznih varijeteta,pa nek se igra.Ja za sada imam nekih petnaestak varijeteta,uglavnom u sjemenu.Ispod mnogih palmi mogu se i naći klijanci veći ili manji,nažalost teško podnose presađivanje,nekima treba i po dvije tri godine da bi ponovo krenuli,tako da ih je bolje sijati nego čupati,ako neko zna sistem kako ih uspješno presaditi bio bih mu zahvalan za takvu informaciju.Za one viške sam čuo da su ih stavljali u bačve sa vodom i čekali da puste novo korijenje,možda Pivi zna nešto o tome.Ja sam pokušao tako sa manjima(5-6 godina stari)ali nije upalilo.Eto to bi bilo nešto od onoga što mi se činilo zanimljivim o C.hmilisu,ako te još što zanima pitaj,pada kiša pa nemam pametnijeg posla. :sun:
bvb

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #413 u: Studenoga 08, 2010, 15:23:27 poslijepodne »
Svaka čast za ove zanimljive podatke o humilisima, kao i za fotografije  :thumb_up:
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #414 u: Studenoga 09, 2010, 09:11:01 prijepodne »
A imaš li sliku one C.humilis,i ona izgleda zanimljivo,volio bih je pogledati izbliza.Ima li po obali Crne Gore divljih C.humilisa?Baš sam dosadan sa humilisima!

Prema botaničaru Luji Adamoviću C. humilis je bio autohton na Lokrumu, ali tvrdi da je "tamanjenjem" koje je provodilo lokalno stanovništvo nestao. Danas nema tih divljih populacija, ako i ima neki C. humilis u divljini onda bi to bio bijeg u divljinu što ne bi bilo čudno obzirom na klimatske prilike. ako je nekad bio autohton mislim da mu ne bi bilo teško opet pobjeći iz kultivacije u divljinu. Viđao sam po obali samoniklih klijanaca C. humilisa udaljenih podosta od matičnih palmi kao i nekih drugih vrsta palmi (naročito P. canariensisa), ali je očito da ih se posječe u nekoj dobi jer ne vjerujem da bi ih (C. humilise) ubijala zima ili nedostatak vode. Vjerujem da po obali, naročito njezinom južnom dijelu ima i divljih C. humilisa koji su pobjegli iz kultivacije, posredstvom ptica. Sigurno će kad tad netko naletiti i snimiti kojeg. Ako završe u nečijem polju ili masliniku takvi će biti posječeni prije ili kasnije. vjerojatnije u mlađoj dobi jer neće biti prepoznati kao bilo što atraktivno. ako me sjećanje ne vara akaranus je snimio na Palagruži na nekoj totalno divljoj poziciji mali P. canariensis, je li u pitanju ljudski faktor da je netko bacio sjemenku ili vjerojatnije ptice teško je pouzdano znati. Ne vidim zašto ne bi to bilo moguće s C. humilisem.
Za Crnu Goru mislim da nema autohtonih populacija C. humilisa jer bi se sigurno čulo za njih u botaničkim krugovima. Bijega pojedinačnih primjeraka iz kultivacije u divljimu moguće da ima.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #415 u: Studenoga 09, 2010, 15:07:04 poslijepodne »
Moguće je da je lokalno stanovništvo sjeklo humilise pretvarajući makiju u obradive površine,samo,previše je terena koji su nedostupni ili nisu bili zanimljivi za obradu(strme ili kamenite pozicije,udaljene od naselja itd)tako da je nemoguće da su baš svi humilisi mogli biti uništeni,pogotovu stoga što nisu bili iskoristivi ni za loženje,ishranu ljudi ili stoke itd,možda se jedino moglo iskorištavati vlakna ali za takvo nešto nisam čuo.Nisu uništene vrste koje su se nemilice eksploatirale npr kao drvo za loženje,jedino da ih je netko isterbljivao iz obijesti ili dosade,pa je malo nevjerojatno da su mogli tek tako nestati.Možda se to moglo i dogoditi na nekom otoku,ali nemogu vjerovati da ih nije bilo i na kopnu pa da su i tamo nestali utjecajem čovjeka.Čak ih nije mogla uništiti ni neka hladna zima,sjeme je klijavo i dvije godine,pa su znači morale sastaviti bar dvije stravične zime,što se sudeći npr prema maslinama u Baru koje su stare preko 2000 godina nije dogodilo bar u tom razdoblju.Smatram da kao vrsta C.humilis nije previše invazivan,mislim da je širenje njegovog sjemena u prirodi otežano i zbog same veličine sjemena kao i nepostojanja vrste koja bi se hranila njegovim plodovima i preko izmeta rasijavala njegove plodove.Nisam nikad vidio nijednu životinju da se hrani plodovima humilisa sa palmi u kulturi,palmi koje su orezane i plodovi su koliko toliko dostupni,divlje palme tako zaštite plodove svojim petiolama da mislim da je većini životinja teško prići plodovima.Sami plodovi također nisu pretjerano ukusni,mislim da privlačnost plodova traje samo kratko vrijeme jer brzo nakon zrenja šečer u tankom mesu prokuha u alkohol i potom alkohol pređe u kvasinu i više nikom sigurno neće pasti na pamet da se pogosti plodovima humilisa.Ideja o slikama divljih palmi je odlična,ako naletim na neku sigurno će biti uslikana.Osobno nisam nikad vidio neku takvu,osim mase klijanaca po divljim deponijama gdje netko baci sjeme kanarki ili fortuneia,koje opet prekrije neko drugo smeće tako da u principu ne prežive.
bvb

Offline ivan

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #416 u: Studenoga 09, 2010, 19:55:35 poslijepodne »
Chamaerops iz Herceg Novog

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #417 u: Studenoga 09, 2010, 22:37:45 poslijepodne »
Ako slika ne vara izgleda da su listovi ogromni,prekrasna je.
bvb

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #418 u: Studenoga 10, 2010, 09:11:42 prijepodne »
jedan iz međugorja

i grupa njih iz baske vode

živjelo globalno "zatopljenje"

Offline exotic_plant

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #419 u: Studenoga 10, 2010, 18:34:16 poslijepodne »
Ova zadnja slika je prelepa... kolio su otprilike ovi chamaeropsi stari???  :sun: