Moguće je da je lokalno stanovništvo sjeklo humilise pretvarajući makiju u obradive površine,samo,previše je terena koji su nedostupni ili nisu bili zanimljivi za obradu(strme ili kamenite pozicije,udaljene od naselja itd)tako da je nemoguće da su baš svi humilisi mogli biti uništeni,pogotovu stoga što nisu bili iskoristivi ni za loženje,ishranu ljudi ili stoke itd,možda se jedino moglo iskorištavati vlakna ali za takvo nešto nisam čuo.Nisu uništene vrste koje su se nemilice eksploatirale npr kao drvo za loženje,jedino da ih je netko isterbljivao iz obijesti ili dosade,pa je malo nevjerojatno da su mogli tek tako nestati.Možda se to moglo i dogoditi na nekom otoku,ali nemogu vjerovati da ih nije bilo i na kopnu pa da su i tamo nestali utjecajem čovjeka.Čak ih nije mogla uništiti ni neka hladna zima,sjeme je klijavo i dvije godine,pa su znači morale sastaviti bar dvije stravične zime,što se sudeći npr prema maslinama u Baru koje su stare preko 2000 godina nije dogodilo bar u tom razdoblju.Smatram da kao vrsta C.humilis nije previše invazivan,mislim da je širenje njegovog sjemena u prirodi otežano i zbog same veličine sjemena kao i nepostojanja vrste koja bi se hranila njegovim plodovima i preko izmeta rasijavala njegove plodove.Nisam nikad vidio nijednu životinju da se hrani plodovima humilisa sa palmi u kulturi,palmi koje su orezane i plodovi su koliko toliko dostupni,divlje palme tako zaštite plodove svojim petiolama da mislim da je većini životinja teško prići plodovima.Sami plodovi također nisu pretjerano ukusni,mislim da privlačnost plodova traje samo kratko vrijeme jer brzo nakon zrenja šečer u tankom mesu prokuha u alkohol i potom alkohol pređe u kvasinu i više nikom sigurno neće pasti na pamet da se pogosti plodovima humilisa.Ideja o slikama divljih palmi je odlična,ako naletim na neku sigurno će biti uslikana.Osobno nisam nikad vidio neku takvu,osim mase klijanaca po divljim deponijama gdje netko baci sjeme kanarki ili fortuneia,koje opet prekrije neko drugo smeće tako da u principu ne prežive.