Autor Tema: Chamaerops humilis (niska žumara)  (Posjeta: 283129 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
Odg: Chamaerops humilis (niska žumara)
« Odgovori #300 u: Ožujka 21, 2010, 22:47:57 poslijepodne »
Pozdrav iz Sesveta!

Nova sam na vašem forumu i zapravo sam slucajno naletila tražeći info o avokadu i sukulenata. ali u ovo kratko vrijeme, prateći forum, zaljubila sam se u palme. Uhvatila sam sebe kako zapažam Yuke i Trachycarpuse po dvorištima kojih nisam ni bila svjesna. :)

Ovaj vikend otišla sam do Bauhausa pogledati što se nudi. Našla samo velike  H.Fosteriane (od 200 kn do 2500) i kokosice (100 kn.) No onda mi je pogled zapeo među jadnim biljem na kolicima kraj vrata, na akciji. C.Humilis, usamljen, polusuh, sa korjenjem koje izbija van.... Sažalio mi se jadnicak i mada sam za istu cijenu (50 kn) mogla uzet savršeno zdravog Cycas revolutu, utrpala sam ga u auto i doma sa njim.

Velik je cca. 60 cm. sa desetak grana..odrezala suhe i presadila ga u 2 broja veću posudu, mješavina humusa, pjeska i zemlje za orhideje ( 5.5-6.5 ph, i one vole kiselije ) nadam se da ce biti ok, držite mi fige :) I tako sam nabavila svoju prvu palmu :)
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
« Odgovori #301 u: Ožujka 21, 2010, 22:49:29 poslijepodne »
Bravo  :thumb_up: Dobrodošla na forum.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #302 u: Ožujka 22, 2010, 10:29:13 prijepodne »
Dobrodošla i čestitke na prvoj palmi  :thumb_up:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #303 u: Ožujka 22, 2010, 12:03:33 poslijepodne »
Dobrodošla na forum  :sretan:
Dobra je to palma, nije previše zahtjevna. Možeš ju sad već prebaciti u vanjske uvjete, po mogućnosti južna pozicija i uz zaljevanje i povremenu prihranu brzo će početi izbacivati nove listove.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #304 u: Ožujka 22, 2010, 18:15:44 poslijepodne »
Hvala, hvala... :sretan:
Btw. Ispravak netocnog navoda...Moja C. Humilis ima društvo. Imam bebe Dypsis lutescens, jedno deset zajedno.. :icon_lol:...a da nisam ni bila svjesna da su palmice...kada ih ima na svakom koraku, prodaju se kao sobno bilje...Razmišljala sam da ih razdvojim, dok su još male ( trenutno jedno 15 cm visoke)..ipak ce imati bolje uvjete za rast... :misli: Provjerila iskustva pod tom temom i još nisam na cistu.
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #305 u: Ožujka 23, 2010, 00:16:23 prijepodne »
Pozdrav iz Sesveta!

Nova sam na vašem forumu i zapravo sam slucajno naletila tražeći info o avokadu i sukulenata. ali u ovo kratko vrijeme, prateći forum, zaljubila sam se u palme. Uhvatila sam sebe kako zapažam Yuke i Trachycarpuse po dvorištima kojih nisam ni bila svjesna. :)

Ovaj vikend otišla sam do Bauhausa pogledati što se nudi. Našla samo velike  H.Fosteriane (od 200 kn do 2500) i kokosice (100 kn.) No onda mi je pogled zapeo među jadnim biljem na kolicima kraj vrata, na akciji. C.Humilis, usamljen, polusuh, sa korjenjem koje izbija van.... Sažalio mi se jadnicak i mada sam za istu cijenu (50 kn) mogla uzet savršeno zdravog Cycas revolutu, utrpala sam ga u auto i doma sa njim.

Velik je cca. 60 cm. sa desetak grana..odrezala suhe i presadila ga u 2 broja veću posudu, mješavina humusa, pjeska i zemlje za orhideje ( 5.5-6.5 ph, i one vole kiselije ) nadam se da ce biti ok, držite mi fige :) I tako sam nabavila svoju prvu palmu :)

dobrodosla na forum!
 :thumb_up: za tvoju prvu palmu. to je tek pocetak. :cool:
pozdrav!
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #306 u: Ožujka 28, 2010, 11:37:12 prijepodne »
Dobrodošla, Treehuger!  :thumb_up:

Moj Chamerops upravo izbacuje 6. list, i to prilčno brzo, s obzirom na to kako mi je rastao prošlih godina.  :sretan:

USDA zone: 7a

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #307 u: Ožujka 28, 2010, 14:36:00 poslijepodne »
 :thumb_up:
ja cekam jos na svoje prve listove. sjemenke su pustile korjen, a od listova jos ni L. ko ceka taj se i naceka, sto bi se reklo.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #308 u: Ožujka 28, 2010, 18:17:46 poslijepodne »
Brzo će ti se pojaviti list, ne brini. Obično treba proći oko mjesec dana od klijanja do izbijanja prvog lista.

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #309 u: Travnja 05, 2010, 08:01:15 prijepodne »
evo ih izlaze! a isto tako i korjen kroz rupe na dnu saksije. sljedi presadjivanje u vece razdvajanje pojedinacno. sta da stavim na dno novih saksija da opet ne prodju?

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #310 u: Travnja 05, 2010, 10:31:59 prijepodne »
Ja svom Chamaeropsu nisam ništa stavljao na dno tegle, pa mu korijen ipak nije izašao. Mogao bi na dno tegle staviti krupnije kamenčiće, komadiće cigle ili one posebne kuglice za drenažu.

Offline nanu

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #311 u: Travnja 05, 2010, 12:27:24 poslijepodne »
ehej pozdrav :sretan:...
it is me again...imam pitanje u vezi humilisa...
@ henoh-tvoja vikendica je negdje u blizini zagreba ili? pitam zbog minusa koji su dozivjeli humilisi..
@ svi  :sretan:-mislio sam mozda posaditi jedan van kao eksperiment...tj ne od henoha ( hvala jos jednom), jer su bebe  :mrgreen:..vec sam bio u mbm-u i vidio lijepe za neki 160 ili nesto kuna..na juznoj strani kuce, uz ribnjak? u tom kutu podici gredicu da bude u ravnini s zidicem od ribnjaka, a da gredica bude iznutra oblozena s onim stiroporom za gradevinu..dali bi to sto pomoglo uopce :misli:?..zasticeni je taj dio sa svih strana? sto mislite? mislim, najvjerovatnije cu to napraviti  :icon_lol:, ali me zanima misljenje vase, dali je nemoguce da prezivi zimu s pasivnom zastitom?

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #312 u: Travnja 05, 2010, 14:12:54 poslijepodne »
Henohova vikendica se nalazi blizu Zagreba, u Brckovljanima. Kod tebe bi uvjeti mogli biti još povoljniji, ako ti je vrt na dobroj mikrolokaciju u Zagrebu. Mislim da bi kod tebe Chamaerops humilis imao dobre šanse za preživljavanje, ali bi ga osim gredicom trebala štititi i na druge načine. Najbolje je da pogledaš temu Zimska zaštita palmi, tamo se nalazi mnogo slika koje prikazuju kako se zimi štite palme, pa možeš izabrati onu metodu zaštite koja ti se čini najbolja.

Offline nanu

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #313 u: Travnja 05, 2010, 14:30:29 poslijepodne »
hvala na odgovoru :sretan:...pokusat cu svakako...

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #314 u: Travnja 05, 2010, 17:37:18 poslijepodne »
Nanu, kao što ti je Palmofan odgovorio vikendica je kod Brckovaljana ili točnije Hrebinca. Koje su minimume doživljeli klijanci  :misli: doista ne znam, ali moguće u rasponu od -14 do -18 za najhladnijih noći. Nemam tamo automatsku stanicu pa se za približne informacije mogu osloniti na susjeda koji živi tamo. Samo ti su klijanci bili pokriveni kantom, a unutra još pokriveni lišćem i suhom travom tako da im je to ublažilo minimalne temperature za nekoliko stupnjeva. I sam si vidio da su neki oštećeni malo na vrhovima. Ako želiš imati lijep i zdrav C. humilis u Zagrebu trebat ćeš ga dobro štititi, može i bez dogrijavanja uz dobro malčiranje (cijele palme) i natkrivanjem kao zaštita od vlage. Pošto bi ti palma bila u vrtu kod kuće možeš je omotati božićnim lampicama i paliti ih po potrebi. Mislim da u tom slučaju s lampicama ne bi trebao imati problema s njegovim prezimljavanjem.
'Mediteran kakav je nekad bio'