Chamareops humilis često raste kod nas u Dubrovniku i mislim da upravo sad ima dosta sjemena. Često raste u okolici i na divlje i na par mjesta bi se mogli poskidati veci primjerci. Znam za prekrasan primjerak stare cerifere u Mlinima pored Dubrovnika, mislim da ima i fotografiju negdje
Dubrovnik, ako budeš u prilici snimiti te koji rastu na divlje samoniklo volio bih vidjeti slike (mislim ako su izvan naselja, baš da je očito da su ih ptice raznijele okolo). Dubrovačko područje je nekad imalo autohtone C. humilise prema navodima Luje Adamovića na otoku Lokrumu. Prvotno sam bio sumnjičav u ove tvrdnje, ali nakon što je Branimir stavio link na knjigu od Theophrastusa koji je opisao i staništa C. humilisa na istočnom Mediteranu gdje ga danas nema onda mi se čini sasvim moguće da se do nekog doba održao i na južnom Jadranu. Kozarstvo je jedan od mogućih odgovora zašto je nestalo C. humilisa na nekim područjima, moguće uz kombinaciju nekih ekstremnih zima koje su se javljale jednom u stoljeću. Ostaje pitanje zašto C. humilis ponovno ne zauzima područje koje mu klimatski odgovara, a koje je prema nekim izvorima očito nastanjivao. Dok P. canariensis vrlo lako bježi u prirodu, ili u okolici Opatije, Lovrana T. fortunei, s C. humilisom to izgleda ne ide tako lako.
Volio bih ako ima netko podataka (i slika) s naše obale koji bi dokumentirali bijeg C. humilisa iz kultivacije u prirodu da ih podijeli s ostalima.
Sedum, imate li Vi kakvih podataka s Vaših terenskih radova ili literature?