Autor Tema: Phoenix dactylifera  (Posjeta: 243851 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Henoh

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Phoenix dactylifera
« Odgovori #300 u: Lipnja 29, 2010, 21:44:05 poslijepodne »
Kod tebe nije čudo da prežive zimu. Ima nekoliko odraslih P. dactylifera u Dubrovniku i okolici, šteta što ih nema više kao nekad. Na starim razglednicama i slikama Dubrovnika od prije stotinjak godina nisu bile rijetkost.

« Zadnja izmjena: Lipnja 29, 2010, 21:56:45 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #301 u: Srpnja 17, 2010, 16:17:31 poslijepodne »
Evo moje daktilifere stara je oko 2 godine posadjena iz semena sta mislite da li joj je posuda mala da li bih trebao odmah da je presadim i da li joj sada u julu nece smetati presadjivanje

Uploaded with ImageShack.us hajde primorci trba mi hitan savet.
« Zadnja izmjena: Srpnja 17, 2010, 16:18:41 poslijepodne od SCALAR »
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #302 u: Srpnja 17, 2010, 18:05:52 poslijepodne »
Lijepa ti je dactylifera. :thumb_up: Mislim da bi bilo dobro presaditi je u veću i, po mogućnosti, što dublju teglu. Phoenixi inače imaju dubok korijen, tako da je sigurno već cijela posuda ispunjena korijenjem. Sada joj neće smetati presađivanje, samo budi jako pažljiv i nastoj izvaditi komplentu zemlju u komadu bez rasipanja, da ne dođe do oštećenja korijena.
USDA zone: 7a

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #303 u: Srpnja 17, 2010, 19:12:52 poslijepodne »
Hvala palmofan i ja sam tako mislio al opet bolje se posavetovati sa nekim ko ima vise iskustva.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #304 u: Srpnja 18, 2010, 11:45:39 prijepodne »
Pozdrav Scalar,
obavezno je presadi u nesto vecu, ali sto dublju, vislju posudu.
Nisu toliko osjetljive dacty, barem ne iz mog iskustva...raspala mi se na jednoj cijela zemlja, ostalo samo korijenje,
druga je ostala cije, trecoj se zemlja raspala pri presadivanju na pola, nista ni jednoj nije bilo.

Jedino sto sam primijetila, je da obozavaju duboke posude, kao sto je palmofan rekao idu u dubinu,
i onda sibaju kao lude...vole da im je korijen u hladu, u sjeni, a listovi da se prze na suncu, onda rastu kao "lude"!
Pogledaj pod moj vrt vidjet ces razliku.
stavit cu za uspordbu ovih dana sliku 2 koje su u niskim posudama i jedne koju sam od pocetka drzala u viskoj posudi za usporedbu.

Pozdrav Franceska

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #305 u: Srpnja 18, 2010, 17:31:34 poslijepodne »
Hvala i tebi Franceska sutra se spremam da je presadim samo da nabavim duboku posudu .

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #306 u: Srpnja 22, 2010, 13:41:48 poslijepodne »
Koliko se prati ovaj forum? Evo odgovora s jednog ruskog foruma http://club.wcb.ru/lofiversion/index.php/t632-50.html . Povela se rasprava o P. dactyliferama iz Turkmenistana i je li ih moguće nabaviti. Koliko god da smo pokušavali ući im u trag i postoje li danas isto to su radili Rusi s jednakim rezultatom. Ukratko jedan njihov član Andriy75 kaže u svojoj poruci da je pokušavao preko googla upisujući pojam Kizyl Atrek, gledao snimke s GoogleEartha, slike naselja pa i palmapediju i kako sam kaže "oprostite, gdje su tamo 'tisuće palmi'? Ja nisam vidio nijednu. To u konačnici ne znači da ih tamo uopće nema." Također, vidio sam da je postavio upit nekom iz Turkmenistana na stranici http://www.panoramio.com/photo/19772256  no nije dobio odgovor. Izgleda da je proizvodnja datulja tamo zamrla u nekom razdoblju SSSR-a i da ako su ostale koje dactylifere, njih nema puno. U suprotnom vjerujem da bi bilo nekih fotodokaza i da bi se sama država hvalila da uspjeva dobiti datulje na svom području.
S druge strane u sjevernom Iranu, koji počinje samo nekoliko kilometara dalje već se mogu naći P. dactylifere.

Iz Teherana (prema internetskim izvorima aps. min. -15, aps max. 43).Ima polusuhu kontinentalnu klimu. 2008 imali su gadnu zimu

Moram se ispraviti glede aps. minimuma, izgleda da je ikad zabilježeni bio -21. barem prema http://www.bbc.co.uk/weather/world/city_guides/results.shtml?tt=TT002390 podatak o -15 je s http://en.wikipedia.org/wiki/Tehran
« Zadnja izmjena: Srpnja 22, 2010, 13:48:13 poslijepodne od Henoh »

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #307 u: Srpnja 23, 2010, 11:15:57 prijepodne »
Moja daktilifera presadjena u vecu posudu u pravu ste bili koren joj je bio sabijen u maloj posudi.

Uploaded with ImageShack.us

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #308 u: Srpnja 29, 2010, 14:05:16 poslijepodne »
P. dactylifere iz Kizyl-Atreka su još žive. Ne sve ali ih ima. Plantaže iz sovjetskog razdoblja su zapuštene. Ruski graničari na svom forumu koji okuplja graničare iz razdoblja SSSR-a svjedoče da su ih konzumirali sve do 1990-ih (također nabrajaju i ostale egzotične vrste koje su zatekli tamo). 1993 rađeno je proširenje željezničke mreže od Kazandžika na sjeveru Turkmenistana prema jugu u smjeru iranske granice. Uglavnom rumunjski radnici koji su radili na toj dionici uklonili su dio plantaže za potrebu izgradnje stanice. Obrisi plantaže preko googla se i dalje vide, ali je dosta prorijeđena. Preostale datulje rađaju, no ne izgledaju najbolje jer nisu održavane. Vido sam njihove slike na jednom forumu i poslao sam upit mailom autoru da mi potvrdi da su to slike iz Kizyl Atreka. Čekam odgovor. Na službenim stranicama http://www.turkmenistan.orexca.com/rus/turkmenistan_subtropics.shtml
i dalje tvrde da njihove datulje rađaju

Offline Mate2008

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #309 u: Srpnja 31, 2010, 22:32:39 poslijepodne »
Split 2010:

Greets.

Usda zone 9a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #310 u: Kolovoza 02, 2010, 07:35:04 prijepodne »
Izgleda kao da su dobile oštećenja po starim listovima od prošle zime. Ili je nešto drugo u pitanju? Mate hvala za slike  :sretan:

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #311 u: Kolovoza 04, 2010, 23:17:55 poslijepodne »
Ja sam prošle godine u desetom mjesecu kupio paket datulja i pojeo ih. Nije mi se dalo zafrkavati sa sjemenom, pa sam sve sjemenke pobacao u vrt. I što ja vidim danas? :sretan:

2 klijanca datulje u vrtu koja uopće nisam do sad primjetio, pustila su prvo koplje.
Znači sjemenke su preživjele zimu u vrtu i kad je zatoplilo, isklijale su. Tko zna možda ih ima još, ali uočio sam dva.
Poslikat ću ih pa ću staviti i slike. :thumb_up:
I evo slika, a klijanaca ima puno više nego sam mislio.
U buduće ako budem želio isklijavati datulje, samo ću sjemenke bacit u vrt, čini se tako je najlakše  :rofl:

« Zadnja izmjena: Kolovoza 04, 2010, 23:27:14 poslijepodne od Cikas »

Offline Mate2008

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #312 u: Kolovoza 06, 2010, 14:28:29 poslijepodne »
Citat:
Izgleda kao da su dobile oštećenja po starim listovima od prošle zime. Ili je nešto drugo u pitanju? Mate hvala za slike 

No Henoh, just pictured the fruit  :sretan:

Greets.
Usda zone 9a

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #313 u: Kolovoza 10, 2010, 13:17:37 poslijepodne »
Dobre slike :thumb_up:

To su one u luci, vidim da sada skoro sve izgledaju ok. Dosta im je trebalo da krenu...

Offline Mate2008

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #314 u: Kolovoza 10, 2010, 22:18:13 poslijepodne »
Most of them look great, one had no crown and a few had some small crowns compared to the big trunk.
I have a good feeling about those Dactylifera's, hope to see more popping up at the adriatic coast.

Greets.
Usda zone 9a