Autor Tema: Phoenix dactylifera  (Posjeta: 243876 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline akaranus

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mediterranean gardens and nature
Odg: Phoenix dactylifera
« Odgovori #405 u: Prosinca 27, 2010, 16:12:42 poslijepodne »
ne donose, kaže čovik koji ih je nedavno rezao, gomile plodova na svakoj(pričam o dacty na spitskoj rivi) u nijednom plodu sjemenka, samo pupa!?

Offline Mate2008

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #406 u: Siječnja 04, 2011, 15:53:42 poslijepodne »
My little P.Dactylifera in full ground for 2 years now  :icon_lol:
You can zoom in the picture to find it ;)

Greets.
Usda zone 9a

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #407 u: Siječnja 05, 2011, 21:59:37 poslijepodne »

Danas sam otkrio još jednu dactyliferu,sa puno manje plodova nego na onoj koju sam već pokazao,palma je manja,nema metar debla,samo jedan plod je bio puno veći od ostalih,vjerujem da u sebi sadrži sjemenku,nisam mogao odoliti da ga ne uberem,sad se premišljam dali da ga otvorim ili ne ,može li još malo sazriti ili ne.Pored datulje je i jedna kanarka,možda je ona oprašila ovaj jedan plod,nadam se ubuduće više ovakvih plodova.
bvb

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #408 u: Siječnja 05, 2011, 22:15:23 poslijepodne »
Svaka cast na trudu, i isplatilo se.... :mrgreen: Mozes tu semenku da ostavis mozda jos 2-3 dana dok jos nije svesna sta je snaslo, a onda je operisi.Verovatno je hibrid kao sto ti kazes, sto opet nije lose. :thumb_up:
milka

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #409 u: Siječnja 05, 2011, 22:56:35 poslijepodne »
Danas sam otkrio još jednu dactyliferu,sa puno manje plodova nego na onoj koju sam već pokazao,palma je manja,nema metar debla,samo jedan plod je bio puno veći od ostalih,vjerujem da u sebi sadrži sjemenku,nisam mogao odoliti da ga ne uberem,sad se premišljam dali da ga otvorim ili ne ,može li još malo sazriti ili ne.Pored datulje je i jedna kanarka,možda je ona oprašila ovaj jedan plod,nadam se ubuduće više ovakvih plodova.

te sjemenke su još toliko zelene da nije čudo šta ovu šta si presjeko misliš da nema sjemenku. Ona se još jednostavno nije razvila.
Da si sjemenke bilo koje druge palme u ovom stadiju razvoja rezultat bi ti bio isti.
Zasjeci ovo veliko "sjeme" isto će ti iznutra izgledat kao i malo. To sjeme još nije razvijeno ni približno.
Nisam siguran tj. ne sječam se dobro mislim da sam ja na visu nailazio na zrele plodove phoenix dactylifera koje u sebi (dakle unutar ploda) u biti nisu imale sjemenku.

To šta ga ostaviš sastrane neko vrijeme neće ti ništa pomoč. ova sjemenka je jednostavno ubrana daleko prerano da bi se u njoj razvilo sjeme kako treba, ona je nezrela. Fali joj bar još pola godine (napamet govorim). Ovako ti izgleda sjeme brahe armate na jesen-zimu, dok tek druge godine sredinom/krajem ljeta to sjeme bude zrelo. dakle cca. 8 mjeseci razlike.

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #410 u: Siječnja 05, 2011, 23:03:32 poslijepodne »
Uff, nema od toga nista, meni nije htelo da otvori sliku dok sam pisao pa ja mislio da je to malo zrelije...  :icon_sad: Evo da kazem da mi je na negrejanom tavanu na temperaturama koje su bile stalno ispod nule i isle do -9C, preziveo klijanac dactylifere i to 10 dana je bio tako na hladnom... cudo jedno maleno.Kako li je uspeo.Verovatno zbog suvoce vazduha. :misli:
milka

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #411 u: Siječnja 06, 2011, 11:01:17 prijepodne »

Sve one male su prazne,samo ova velika nije.Što se tiče zrelosti,nije toliko bitno da li je sjemenka kao sjemenka zrela,bitno je da li je sjemeni zametak završio svoj razvitak,u povoljnim uslovima(čitaj laboratorijskim)i iz nedozrelog ploda bi se mogla dobiti biljka.
bvb

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #412 u: Siječnja 06, 2011, 11:36:15 prijepodne »
Trava, a reci mi kad se to kod sjemenki phoenix dactylifere razvije embrio? Lijepo otvori sjeme gdje bi se embrio trebao nalazit i vidi jeli razvijen.  :mrgreen: Čisto sumnjam da se razvio kod ovako zelenog ploda, tj. da će ovo sjeme biti klijavo.
Jesi li probao i druge sjemenke ovako očistit, ne ih presječ po pola? Jer vidi se na manjima da se i u njima razvija bijela masa unutar ploda, dakle poput sjemenke.
Ova "sjemenka" na slici je vjerojatno mekana poput maslaca, ohlađenog  :mrgreen:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #413 u: Siječnja 06, 2011, 20:21:32 poslijepodne »
Trava, meni je usppijelo isklijati iz sjemena C.humilisa koje još nije bilo završilo svoj razvoj, ali sam ga ostavio s mesom još neko vrijeme i ono je umjetno dozrilo i kasnije normalno klijalo. Probaj možda uspije i s P. dactyliferom ako ima još koja poput one na slici a da joj nisi skinuo meso.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #414 u: Siječnja 06, 2011, 20:49:16 poslijepodne »
Ta je bila jedina,probaćemo dogodine.
bvb

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #415 u: Siječnja 06, 2011, 21:54:36 poslijepodne »
Ipak je zasadi, budi optimista. :icon_mrhappy:
milka

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #416 u: Siječnja 09, 2011, 13:30:50 poslijepodne »
Ta je bila jedina,probaćemo dogodine.

A cemu toliko cimanje kad u prodavnici za desetak kn mozes da kupis pakovanje urmi/datulja u kome je svaki plod dozreo i svako seme klijavo? To sto dactylifera ne daje klijavo seme u Dalmaciji je po meni pozitivno, jer to znaci da ne moze da postane invazivna vrsta.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #417 u: Siječnja 09, 2011, 13:40:33 poslijepodne »
Pa dobro, malo akcije da unesemo u sve ovo. :icon_lol: Evo moja dva klijanca dactylifere koje su na negrejanom tavanu od sredine novembra pa do sada i tu ce i ostati.Cudi me kako su prezivele ovaj hladni talas, verovatno je stos u tome sto je vazduh bio veoma suv iako je bilo do -9C.

milka

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #418 u: Siječnja 09, 2011, 13:44:14 poslijepodne »
Ma nisu one videle mraz, inace bi se vec sparusile i imale bi vidna ostecenja.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #419 u: Siječnja 09, 2011, 13:53:21 poslijepodne »
Na tavanu nema nikakvog grejnog tela, onda je verovatno izolacija pomogla da bude toplije. :misli: Mislim da je u vreme kada je bilo -11 napolju morali da bude u minusu.Inace na tavanu su ostali i mali dypsisi koji su sprzeni vec odavno, nema ih nigde.
milka