Danas sam otkrio još jednu dactyliferu,sa puno manje plodova nego na onoj koju sam već pokazao,palma je manja,nema metar debla,samo jedan plod je bio puno veći od ostalih,vjerujem da u sebi sadrži sjemenku,nisam mogao odoliti da ga ne uberem,sad se premišljam dali da ga otvorim ili ne ,može li još malo sazriti ili ne.Pored datulje je i jedna kanarka,možda je ona oprašila ovaj jedan plod,nadam se ubuduće više ovakvih plodova.
te sjemenke su još toliko zelene da nije čudo šta ovu šta si presjeko misliš da nema sjemenku. Ona se još jednostavno nije razvila.
Da si sjemenke bilo koje druge palme u ovom stadiju razvoja rezultat bi ti bio isti.
Zasjeci ovo veliko "sjeme" isto će ti iznutra izgledat kao i malo. To sjeme još nije razvijeno ni približno.
Nisam siguran tj. ne sječam se dobro mislim da sam ja na visu nailazio na zrele plodove phoenix dactylifera koje u sebi (dakle unutar ploda) u biti nisu imale sjemenku.
To šta ga ostaviš sastrane neko vrijeme neće ti ništa pomoč. ova sjemenka je jednostavno ubrana daleko prerano da bi se u njoj razvilo sjeme kako treba, ona je nezrela. Fali joj bar još pola godine (napamet govorim). Ovako ti izgleda sjeme brahe armate na jesen-zimu, dok tek druge godine sredinom/krajem ljeta to sjeme bude zrelo. dakle cca. 8 mjeseci razlike.