Autor Tema: Bactris gasipaes  (Posjeta: 3373 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dundo

• ex. HolyHero
  • Phoenix
  • *
  • Spol: Muški
Bactris gasipaes
« u: Lipnja 07, 2009, 07:18:48 prijepodne »
Bactris gasipaes (Peach palm) može narasti do 20m u visinu, Listovi su dugački d0 2.5m a "listići" koji idu sa centralnog rebra lista su dugački do
50cm. Dvospolna je i proizvodi mesnate plodove (crvene ili žute) koji imaju radijus cca 5cm ,imaju jednu sjemenku u sebi ili nemaju ni jednu.
Plodovi su jako hranjivi, kuhaju se, fermentiraju koriste za kompote itd..
Pronađeni su dokazi stari da je palma prije čak 4300 godina korištena za prehranu u nekim dijelovima središnje Amerike (Costa Rica).
Palma je karakteristična za Središnju Ameriku, Brazil, Boliviju, Columbiju i Peru. Nadmorska visina koju preferira je od 0m do čak 1200m.

Najzanimljivije kod ove palme mi je to što ima bodlje po stabljici te se koristi kao jako dobra zaštita protiv divljih životinja i sličnih napasti ;) (vidi drugu sliku)

Meni osobno jedna od favorita :D

« Zadnja izmjena: Lipnja 07, 2009, 07:20:37 prijepodne od HolyHero »

Offline Dundo

• ex. HolyHero
  • Phoenix
  • *
Odg: Bactris gasipaes
« Odgovori #1 u: Lipnja 07, 2009, 07:23:07 prijepodne »
Eto mislim da su ljubitelji palma i kaktusa napokon došli na svoje :D

Ako je netko kojim slučajem ima sjemenje nek se javi hehe ;P

Sad neznam da li ima ikakve šanse da opstane u nas ali pokušao bi u Dubrovniku baš zbog vlage i
relativno blage klime, tko riskira taj profitira. Ali ono ako može u Peruu i Boliviji na 1000m rasti
zašto nebi u nas, još ce imati pogled na more haha ;)
« Zadnja izmjena: Lipnja 07, 2009, 07:35:44 prijepodne od HolyHero »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #2 u: Lipnja 07, 2009, 09:38:49 prijepodne »
Žao mi je što ću te razočarati, ali na internetu piše da ova palma može rasti tek od zone 10b. U svakom slučaju, ovo je jako lijepa palma i vjerojatno bi se mogla uzgajati kao kućna palma.
USDA zone: 7a

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #3 u: Lipnja 07, 2009, 10:11:37 prijepodne »
Najvjerojatnije nemože rasti kod nas iako sam ja našao podatak da je preživila -2.2 uz 25% defoliacije.
Ali drugi podaci na koje sam naišao nisu optimistični. Palma traži dobru toplinu da bi rasla, a i vlagu.
Kod nas joj "duge zime" mislim i nebi baš išle na ruku. Ne kažem da ne treba probati, ali mi ne zvuči optimistično.

Offline Dundo

• ex. HolyHero
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #4 u: Lipnja 07, 2009, 17:48:58 poslijepodne »
Nema druge nego poći u Boliviju ili Peru na planinu i uzet sjemenke od onih koje žive na 1200m, kladim se da je u nas bar malo toplije nego tamo :) To mi nekako uljeva nadu, onako bar malo.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #5 u: Lipnja 07, 2009, 17:52:41 poslijepodne »
Neznam kakva je klima tamo pa neću tvrdit, ali prema ovome šta govore sa kultiviranim biljkama nebi se kladio.

Offline Dundo

• ex. HolyHero
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #6 u: Lipnja 08, 2009, 10:18:32 prijepodne »
Znam Pivi, pa to živi u tropskim kišnim šumama. Ne bi se ni ja kladio ali ono nikad neznaš :) Mislim zašto ne? Koliko sam shvatio svi ovdje nešto eksperimentiraju a eksperimentiranje i ja obožavam pa ono. Ali uglavnom se slažem s tobom da su šanse nikakve, a to mi je dosad jedna od najljepših palmi koje sam vidio pa ću riskirati ako uspijem nabaviti sjeme. (iako se vrlo teško nabavlja koliko sam shvatio)

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #7 u: Lipnja 08, 2009, 10:37:22 prijepodne »
Trebaš nač vezu. Ako nema u ovim online prodavaonicama (rarepalmseeds.com, ortanique.com) probaj se registrirat na internacionalni forum za palme palmtalk.org. Tamo ti ima članova iz južne amerike koji bi ti možda mogli pomoći.
Slažem se da treba eksperimentirat tj. probavat  :thumb_up:

Offline Dundo

• ex. HolyHero
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #8 u: Lipnja 08, 2009, 10:59:49 prijepodne »
Ustvari sam i "pronašao" ovu zanimljivu vrstu dok sam pregledavao rarepalmseeds-ovu ponudu, hvala na informacijama za ovu drugu stranicu nisam imao pojma za nju. Da li e-Bay ispada iz igre, jer sam tamo vidio podosta zanimljivih stvari takodjer (netko prodava i sjemenke Bactris gasipaes)?

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #9 u: Lipnja 08, 2009, 11:06:16 prijepodne »
Ne ispada iz igre. Ja sam više puta kupovao preko ebaya i svaki put sam koliko se sječam dobio više manje dobro sjeme.
Sve ovisi i od koga naručuješ. Probaj razgovarat sa prodavačem prije kupnje, ne "libi" se pitat ga od kad je sjeme tj. dali je svježe. Naravno on uvijek može lagat. Najbolje probaj sam ocijenit. Uostalom preko ebaya ako te slaže i dobiješ loše sjeme daš mu lošu ocjenu na ebayu. E da, i gledaj prodavače koji imaju 100% rating ili blizu toga. To je garancija kvalitetne usluge.

Offline Dundo

• ex. HolyHero
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #10 u: Lipnja 08, 2009, 11:10:54 prijepodne »
Ok, thnx puno :)