Danas sam imao zanimljiv susret sa jedno velikom Butia capitatom u Čičvardi u Bibinjama,vrlo velika, visina debla je preko dva metra ,danas je stigla sa Sicilije i putuje za Rijeku,riječani bit će sjemenja,upravo počinje cvjetati.Vidio sam neke za mene interesantne stvari koje bih vam želio prenijeti.Prvo oko palme je bilo dosta sjemenja,kao i između ostataka petiola i debla,u zemlji oko palme bilo je i nekoliko klijanaca a i na deblu su bila dva na nekih metar visine,između ostataka petiola skupilo se dosta humusa tako da su imali nekakve uslove da niknu,i to je ono što mi je bilo najzanimljivije,na zemlji su sjemenke i imale dovoljno vlage međutim na deblu u ono malo humusa nije bilo skoro ništa vlage,nevjerujem da na Siciliji ima više kiše nego kod nas,tim klijancima je vjerojatno bilo dovoljna jedna ili dvije kiše da niknu.Drugo što sam otkrio,danas sam prvi put držao sjeme butie u ruci,da su sve sjemenke dvostruke,i da svaka sjemenka ima svoj otvor za klicu,stratifikacijom u zemlji odnosno u humusu mali kružić na tvrdoj ljusci je izgleda drugačijeg sastava i vjerojatno je programiran ga djelomično istrune i da se na taj način u povoljnom trenutku(vlaga temperatura)klica tuda lakše može probiti van.Taj otvor se vidi na ljusci kao tamno smeđa točkica koja je kod starijeg sjemena(stratificiranog)dosta mekana i nalazi se točno iznad onog roščića na sjemenci.Vidio sam na forumu da su već neki lomili sjemenke i tako ih naklijavali,mislim da je to dobar način,i pola sjemena koje imam ću pokušati naklijati tako, dobar sterilan supstrat i vjerujem da neće biti problema.Inače dobili su u Čičvardi i C.humilis var.Vulcano,prekrasni su samo malo skupi.