Autor Tema: Butia odorata (ex capitata)  (Posjeta: 289880 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Butia capitata
« Odgovori #285 u: Prosinca 06, 2010, 21:15:18 poslijepodne »
Treća butia,isto u dvorištu istog hotela ali u drugom delu dvorišta.Nažalost niko iz Crne Gore ne vidi ove lepote.....
Slikano isto u septembru 2009.Ja sam slikao sve tri butie.
« Zadnja izmjena: Prosinca 06, 2010, 21:17:12 poslijepodne od vladimiro »

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #286 u: Prosinca 06, 2010, 21:18:55 poslijepodne »
Cudno kako ja nisam obratio paznju kad sam bio na letovanju.Budala, mogao sam semena nakupiti.
vladimiro jesi ti uzeo semena ako ga je bilo uopste, trebalo bi da ga ima u septembru.  :misli:
milka

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #287 u: Prosinca 06, 2010, 21:31:31 poslijepodne »
E moj prijatelju,poznajem ljude koji imaju rasadnik i kupe semena ovih butia ali sazrevaju tek oko 12.meseca ili čak u prvom mesecu.Ja sam nabrao semena ove godine u septembru ali ne klijaju za sada ništa jer verovatno su ne zrela!?

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #288 u: Prosinca 06, 2010, 21:47:36 poslijepodne »
Steta, ajmo na zimovanje u Crnu Goru!  :sretan: Probaj sa skarifikacijom, to je obicno poslednja nada kod butia...
milka

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #289 u: Prosinca 06, 2010, 21:51:09 poslijepodne »
Steta, ajmo na zimovanje u Crnu Goru!  :sretan: Probaj sa skarifikacijom, to je obicno poslednja nada kod butia...

Ja imam auto na plin pa bi mogao otići do Crne Gore sada ali ne znam jel valja seme?
A mogao bi i da se udavim na putevima u Crnoj Gori!!Vode od Lima na sve strane! :rofl:

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #290 u: Prosinca 06, 2010, 22:03:30 poslijepodne »
Cekaj onda decembar, pa lance na gume i polako... na jedan vikend, spavas u kolima i doneses puuno semena, a povedi i mene bicu moralna podrska! :icon_mrhappy:  :rofl: Odosmo u off i to veliki... :bonk: Inace sam malo guglao i nisam nasao kad butia sazreva, zna li neko?  :misli:
milka

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #291 u: Prosinca 06, 2010, 22:11:31 poslijepodne »
Cekaj onda decembar, pa lance na gume i polako... na jedan vikend, spavas u kolima i doneses puuno semena, a povedi i mene bicu moralna podrska! :icon_mrhappy:  :rofl: Odosmo u off i to veliki... :bonk: Inace sam malo guglao i nisam nasao kad butia sazreva, zna li neko?  :misli:

Pa sad je decembar!!! :rofl: :rofl: :rofl:

Ma jok šalim se,ne treba mi više semena nikakvog! I ovako sam dovukao iz Crne gore phoenixa i chamaeropsa i sad sa europalmsa(koje je na čekanju)...butia inače teško klija tako da ne bih da se "igram" sa tim!

Butia verovatno različito zri u zavisnosti od lokacije odnosno klime?Rekao sam kad ove Petrovačke sazrevaju.

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #292 u: Prosinca 06, 2010, 22:14:22 poslijepodne »
Eto vidis sta znaci kad si sludjen od koje kakvih gluposti i obaveza... strasno!  :rofl: :rofl: :rofl:
milka

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #293 u: Prosinca 06, 2010, 22:20:15 poslijepodne »
 :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Ma sve OK:
Imam otprilike 100 semena butia iz Petrovca...ubrane oko sredine septembra(verovatno prerano),mesnati deo je bio polucrven...stvarno sam prvi put video i ubrao seme butie ali koliko vidim neće ništa da klija...seme nije čišćeno već sam ga tako ubacio u zemlju na klijanje!
Videćemo :sun:
« Zadnja izmjena: Prosinca 06, 2010, 22:22:28 poslijepodne od vladimiro »

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #294 u: Prosinca 06, 2010, 23:09:32 poslijepodne »
Evo moja butia,spremna za prolećnu sadnju...čeka je nadam se dug život,samo da prođe ova zima...sada je na sigurnom.Odlučio sam se da gajim butiu umesto phoenix-a,nije mi bilo lako(emotivno) da iskopam phoenix i prodam,zavoleo sam ga ali nisam bio u mogućnosti da ga štitim na duži rok,prva stvar i veoma bitna što ne živim tamo gde je bio posađen.Zato je tu butia kao lek na ranu a staviću i sliku phoenixa čisto da ga održim u sećanju!
« Zadnja izmjena: Prosinca 06, 2010, 23:10:46 poslijepodne od vladimiro »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #295 u: Prosinca 07, 2010, 10:59:32 prijepodne »
Vlado, kako si mislio u budućnosti štititi Butiu? Ja sam moju samo pasivno bez dogrijavanja ostavio za ovu zimu pa ćemo vidjeti kako će proći. Imam isti problem kao i ti da ne živim tamo gdje su mi palme. Je si kanarku grijao prošle zime?
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #296 u: Prosinca 07, 2010, 14:55:49 poslijepodne »
Vlado, kako si mislio u budućnosti štititi Butiu? Ja sam moju samo pasivno bez dogrijavanja ostavio za ovu zimu pa ćemo vidjeti kako će proći. Imam isti problem kao i ti da ne živim tamo gdje su mi palme. Je si kanarku grijao prošle zime?

Na mestu gde je bila kanarka imam sproveden podzemni kabel za struju...otprilike 5-6 metara od kuće...
Phoenix sam štitio jednu zimu,bio je u drvenoj konstrukciji,agril,najlon i sijalica od 60w usmerena u srce palme i svetleći kablovi oko palme...sve je bilo na tajmer a ne na termostat...palmi ništa nije falilo kad sam je proletos otkrio,2,3 osušena stara lista alli je izgledala odlično.Ukupno je provela u okviru 4 meseca i 20 dana i nije uopšte luftirano u tom periodu.Malo sam je prerano zaštitio(1.novembra) zbog manjka iskustva...nažalost nemam ni jednu sliku od zaštite.

Butia svakako će biti grejana u okviru samo sa termostatom a ne sa tajmerom.

Samo da dodam da je uticalo na mene da se odlučim da gajim butiu umesto phoenixa njegova veličina(phoenixa).Kad sam video u Petrovcu prošle godine ove 3 butie koje imaju tridesetak godina bio sam oduševljen i posle ovogodišnjeg letovanja sam se odlučio na zamenu!

Planiram da zasadim još 2-3 vrste u naredne 2 godine ali njih ću štititi pasivno.

Imao sam i t.fortunei 2 godine sa pasivnom zaštitom ali je bio suviše mali i pretrpeo je gubitak kompletne lisne mase u obe prethodne zime pa sam njega iskopao krajem septembra da poraste u saksiji ,pa će  za jedno 2-3 godine nazad u zemlju. :thumb_up:
« Zadnja izmjena: Prosinca 07, 2010, 15:04:05 poslijepodne od vladimiro »

Offline Liliput

• ex. larisa
  • Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
    • www.lifebeautification.com
« Odgovori #297 u: Prosinca 12, 2010, 09:59:31 prijepodne »
Šta kažete na sadnju butie sada, u zimu? Imam jednu ljepoticu, a stigla zemlja, ko će izdržat do proljeća....
« Zadnja izmjena: Prosinca 12, 2010, 09:59:54 prijepodne od larisa »

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #298 u: Prosinca 12, 2010, 10:20:55 prijepodne »
 :icon_no: Nemoj, nece se ukoreniti lepo, mozda i prezivi ali uz velika ostecenja...
milka

Offline Liliput

• ex. larisa
  • Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
    • www.lifebeautification.com
« Odgovori #299 u: Prosinca 12, 2010, 10:21:59 prijepodne »
Ajoj, a kriza je, moram malo sadit....