Autor Tema: Identifikacija palme  (Posjeta: 370810 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Identifikacija palme
« Odgovori #750 u: Prosinca 28, 2010, 21:17:17 poslijepodne »
Gorky, vjeruj mi zakomplicirao si ga do kraja.
Ima na visu starih starih chamaeropsa na kojima sa vremenom od dna prema vrhu se deblo samo od sebe čisti. A ima ih svakvakih ovakvih i onakvih.
Ako hočeš čitat više o chamaeropsima ima tema na forumu a imaš i cijeli internet, šta se tiče identifikacije ona je riješena i 100% je točna.
Zaista nema smisla da te bilo tko od nas i dalje uvjerava u nešto što je toliko jednostavno i nedvosmisleno. Čak štoviše, postalo je smiješno  :wink:

Offline Gorky

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #751 u: Prosinca 28, 2010, 21:26:13 poslijepodne »
 :icon_lol: Pivi,,nema komplikacije,samo hoću biti siguran u nešto,kao profesionalac u svom poslu ne želim imati dilema :sretan:,,,nisam ništa negirao već pronalazim način da dođem do ispravne determinacije,,,,Ujedno bi trebalo promjeniti domaći naziv iz niske žumare u nešto drugo jer stvarno nije niska..Sijao sam dosta humilisa ali nikad se nisam sreo sa ovako sitnim sjemenom pa je to najviše utjecalo na moju dilemu   /koja i dalje postoji  :icon_razz:/

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #752 u: Prosinca 28, 2010, 21:30:44 poslijepodne »
Gle, znaš da upravo profesionalci ponekad kompliciraju i ne vide ono šta je i običnom laiku na prvi pogled sasvim jasno.
Profesionalci (za palme) kod ovoga nemaju ni sekunde premišljanja  :wink:
Baci sliku na neki strani forum (američki palmtalk) ljudi se neče dvoumit ni sekunde.

Offline Gorky

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #753 u: Prosinca 28, 2010, 21:35:02 poslijepodne »
sve super ...Šaljem ti slike na email - "klasično" sjeme humilisa i ovo sjeme koje sam danas sakupio,,Stavi ga na forum i kaži svoje mišljenje  :sun:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #754 u: Prosinca 28, 2010, 21:38:17 poslijepodne »
Gorky, ne moraš mi slati. Zaista više ne mislim sudjelovat u ovom, bez uvrede  :icon_lol:
Prošlo je kroz moje ruke sjemena od chamaeropsa pa tako i od jednog člana eps-a iz italija, var. macrocarpa čije je sjeme dosta veće od primjeraka na visu.
A viđao sam i manja. Dakle nema smisla vodit raspravu o tome što je večini nas jasno. Pozdravljen budi  :wink:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #755 u: Prosinca 28, 2010, 22:04:00 poslijepodne »
Gorky, C. humilis je evo jedan sličan iz franjevačkog samostana u Dubrovniku. Ovaj s tvojih slika je interesantan jer ne stvara izdanke.

« Zadnja izmjena: Prosinca 28, 2010, 22:04:22 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Gorky

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #756 u: Prosinca 28, 2010, 22:23:43 poslijepodne »
evo usporedbe sa klasičnim sjemenom humilisa,,možda veličina nije toliko bitna koliko forma --plosnata i trokutasta

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #757 u: Prosinca 28, 2010, 22:34:08 poslijepodne »
C. humilisi su jako varijabilni kako u svom izgledu tako i u obliku i veličini sjemena.

Offline Gorky

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #758 u: Prosinca 28, 2010, 22:50:33 poslijepodne »
henoh,, sliku sam vidio i potpuno se slažem da ima različitih varijacija sjemena ali su iste ili slične forme.Sve su jajolike do eliptično okrugle i različitih veličina.Kod ovih sjemenki se može vidjeti sasvim drugačija forma,, one su pljosnate.trokutastog oblika sa izrazitim špicastim vrhom i veličinom daleko zaostaje od najmanjeg humilisa koji sam do sada vidio.Ako je netko vidio ovakvo sjeme kod humilisa sve ok..ne negiram da je humilis samo podižem ovo na višu razinu

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #759 u: Prosinca 28, 2010, 22:57:56 poslijepodne »
Ako imaju sitne dlačice i prugaste su ko zebra, onda je humilis, bile one sive, plave, smeđe ili gotovo bijele..okrugle, velike, male ili špicaste. Imam jedno 4-5 totalno razlicitog sjemenja a sve su humilisi... super da si našao ovako neobicne..pitam se s cime se to križalo...  :sretan:
Posij, pa da vidimo sto ce bit/narast  :wink: Sigurno ne kanarka...
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #760 u: Prosinca 28, 2010, 23:01:13 poslijepodne »
Nema više razine, može se filozofirat u prazno.
S obzirom da je tema identifikacija palme, a da je identifikacija izvršena (veruda, henoh, ja) i nedvojebeno je o kojoj se vrsti radi, molio bih da se u ovoj temi stane na tome.
Uvijek imaš druge izvore da provjeriš identifikaciju ako ne vjeruješ, pa tako kako sam ti preporučio i strane forume poput palmtalk-a.

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #761 u: Prosinca 29, 2010, 12:17:02 poslijepodne »
Humilis je i to vrlo zgodna varijacija bez izdanaka o kojoj se govorilo u temi Chamaerops humilis.
Ovo definitivno vrijedi klijati..

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #762 u: Prosinca 29, 2010, 14:15:30 poslijepodne »
henoh, jel znas koje varijante su 1 i 4?
4 sam dobio od maxa, iste ovake on kaze da su rigida blue, valjda cerifera??? a 1 sam posadio prosle godine, nemaju jos prave listove, pa me zanima ako znas.
pozz
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #763 u: Prosinca 30, 2010, 09:39:11 prijepodne »
Slika je preuzeta s infojardina i tamo je pisalo da su 3 i 4 C. humilis var. microcarpa. Pod 1 macrocarpa i pod 2 dactylocarpa.Damire, po samom nazivu pretpostavljam da bi mogao biti C. humilis var. cerifera, no stvarno je teško ovako znati. Da pitaš m@xa da ti pošalje slike c. humilisa s kojeg je skinuo sjeme pa ćeš biti sigurniji.

Pogledaj i ove linkove
http://www.infojardin.com/foro/showthread.php?t=13412
http://www.infojardin.com/foro/showthread.php?t=57608
tu ima i slika onog varijateta s uskim listovima čije si slike nedavno stavljao u temu C. humilis

da ne pišem sve ispočetka citiram iz Pivijevog posta
Na varijacije u izgledu mogu utjecati mnoge stvari, od onih klimatske prirode do samog načina uzgoja (voda, svjetlo).
Pa tako može postojati stotine varijeteta. Ja mogu svoju nazvati var. Pivi, netko u italiji var. Giacomo, amerikanac var. John.
Pa tako npr. netko je chamaeropsu sa malim sjemenom dao ime var. microcarpa, sa velikim var.macrocarpa. Ali samo ime varijeteta je totalno nebitno i može se zvati bilo kako.

Izgleda da je m@x isto bio inovativan kod imena.
« Zadnja izmjena: Prosinca 30, 2010, 09:39:52 prijepodne od Henoh »

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #764 u: Prosinca 30, 2010, 13:47:40 poslijepodne »
Varijabilnost kod biljaka je opće poznata i davno dokazana stvar,kod mnogih vrsta svaka biljka uzgojena iz sjemena može se razlikovati od svojih braće i sestara.Kod nekih vrsta to se očituje u različitom habitusu,kod nekih je lišće drugačijeg oblika,razlikuju se u obliku sjemenja,plodova cvjetova itd.Zahvaljujući tome kod mnogih vrsta čovjek je izdvojio mnoge varijetete koji su mu na temelju tih različitih karakteristika bili korisni ili za ukras ili za hranu ili neke tehničke namjene.Poznato je na stotine sorti jabuka,maslina,ruža,krušaka,pšenice,kukuruza itd. itd.,sve zahvaljujući odlici svakog živog stvora na planeti da je svaka biljka ili životinja jedinstven genetski sklop i da je svaka jedinka original.Te sorte je čovjek mogao stvoriti zbog sposobnosti biljaka da se vegetativno razmnožavaju ili da se generativno uzgojene generacije mogu brzo izmjenjivati.Nažalost kod palmi nije takav slučaj,ne možemo ih razmnožavati vegetativno bar ne mi laici a nisu baš pogodne ni za generativni selekcijski uzgoj zbog njihovog kasnog dolaženja u rod.Promatrajući dvije vrste koje su ovdje u Zadru prilično zastupljene,C.humilis i T.fortunei zapazio sam da su to dvije vrlo varijabilne vrste.Konkretno kod humilisa sam uočio jako puno varijeteta,gotovo svaka treća palma je u obliku lista drugačija,oblik sjemena je kod svake drugačiji.Kod nekih je razlika u dužini petiola,neke gotovo da nemaju trnja na petiolama,neke imaju veliko i debelo trnje,kod nekih je tanko ko igla,većina izbacuje izdnke iz osnove debla,svega tri sam našao koje ne prave izdanke.I oblik habitusa se kod nekih razlikuje ,što je opet teško sa sigurnošću tvrditi jer su rijetke palme kojima se nije sjeklo izdanke.Zahvaljujući tome što su na više mjesta u gradu sađeni C.humilisi u manjim ili većim grupama može se viditi da su te grupice  razlikuju jedne od druhih,te se lako može zaključiti da im je porijeklo bilo drugačije,da se može govoriti o genetski različitim varijacijama.Shodno tom verojatno različitom porijeklu mnogih starih i mlađih palmi i njihovom međusobnom ukrštanju pojavljuje se još više varijacija,a još uvijek stižu različiti humilisi iz Italije i ko zna odakle još.Već sam na forum bio stavio sliku humilisa iz mog vrta koji nema potpuno razdijeljena pera,nedavno sam našao i žensku palmu koja ima isto takve listove.Nadam se dogodine pokušati kontrolirano oploditi tu ženku sa peludom mog muškog,tome će morati prethoditi dogovor sa osobljem hotela ispred kojeg raste dotična dama.Nadam se da ću na taj način uspjeti dobiti čistu varijaciju,da ne kažem sortu.Neću vjerojatno dobiti ništa naizgled posebno jer već postoji križanac C humilis x var.Vulcano koji izgleda baš tako kako bi trebala izgledati palma koju želim dobiti,ali bar će biti genetski drugačija.Varijacijom se ne može smatrati izgled palme koja izgleda tako jer je imala na raspolaganju obilje vode ili zato što je rasla u hladovini,ona je genetski uvjetovana,i uobičajeno je da svi varijeteti kao i sorte ili vrste imaju svoja imena da bismo mogli znati o čemu pričamo,a normalno je i da netko mora dati ime,ja ovaj varijetet iz mog vrta zovem " Lisa",naravno prema sličnoj varijaciji kod S.palmeta.
bvb