Autor Tema: Rhapidophyllum hystrix  (Posjeta: 135789 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Yonex

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Rhapidophyllum hystrix
« Odgovori #300 u: Siječnja 12, 2012, 18:10:13 poslijepodne »
Zanima me sta vi mislite o glistama u kombinaciji sa palmama, u ovom slucaju sa hystrixom. Upravo sam otkrio da moj rhapy ima kolege, male crvenkaste gliste. Ko one za pecanje. :mrgreen: One se nalaze pretpostavljam samo u gornjem sloju jer jedino tu ima dovoljno vlaznosti za njih posto stalno orosavam. Sacu malo da prestanem da vidim da li ce pocrkati. Mada sumnjam, koliko god ja ne zalivao, ipak ce biti dovoljno vlaznosti za njih. :wink: Kad ga posadim napolju morace da se "bori" sa njima, ali nadam se da mu one nece smetati. Verovatno gliste nisu zainteresovane da mi prozdiru rhapy-ja. Citam da se kisne gliste hrane korenjem bilja, ali ovo nisu kisne. Neke malene, crvene... mislim da se zovu kalifornijske. Ako one kao sto pise svuda obogacuju zemlju humusom, onda bi ovo mogla da bude dobra simbioza. :sun:
« Zadnja izmjena: Siječnja 12, 2012, 18:10:40 poslijepodne od Yonex »
milka

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #301 u: Siječnja 12, 2012, 18:23:33 poslijepodne »
Ako sam dobro shvatio, to su one gliste koje znaju biti u kompostu, često u đubrivu i jamama?
Ma neće mu ništa biti od njih, one su vjerovatno dospjele u pitar preko gnoja, jesi li gnoji svoj hystrix?
Ja često nađem gliste po pitarima, najčešće baš te iz gnoja, ali ih uvijek pustim neka budu.
Ako ti to bude smetalo, ili ako utvrdiš da su opasne (nedaj Bože  :icon_lol: ) onda izvadi hystrix i zapeci zemlju dvadesetak minuta u pećnici, pa ćeš vidjeti šta se desilo sa glistama  :mrgreen:
Carpe diem

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #302 u: Siječnja 12, 2012, 18:41:41 poslijepodne »
 :lol:

Nisam prihranjivao hystrix nikako, dobra mu je zemlja pa kad se malo istrosi onda cu probati. :thumb_up: Ne izgledaju opsno te gliste onako malene, sta bi one mogle da urade. :misli: Kad sam video jednu providnu bebicu blizu baze palmice, odmah sam pomislio da ga to jede iznutra. :icon_shakefist: Ali cim sam dovatio pincetu i izvukao je, video sam da nije nista opasno. :mrgreen: Nek izdrzi jos malo pa ce u zemlji sresti i kisne gliste i kojekakve insekte koji ce ga izjedati. :icon_lol: Sta cu mu ja... :wink:
milka

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #303 u: Siječnja 12, 2012, 18:54:36 poslijepodne »
Ma bice to sve ok..Yonex,ti si majstor za palme..mojne da brines.. :thumb_up:

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #304 u: Siječnja 13, 2012, 01:00:35 prijepodne »
Zanima me sta vi mislite o glistama u kombinaciji sa palmama, u ovom slucaju sa hystrixom. Upravo sam otkrio da moj rhapy ima kolege, male crvenkaste gliste. Ko one za pecanje. :mrgreen: One se nalaze pretpostavljam samo u gornjem sloju jer jedino tu ima dovoljno vlaznosti za njih posto stalno orosavam. Sacu malo da prestanem da vidim da li ce pocrkati. Mada sumnjam, koliko god ja ne zalivao, ipak ce biti dovoljno vlaznosti za njih. :wink: Kad ga posadim napolju morace da se "bori" sa njima, ali nadam se da mu one nece smetati. Verovatno gliste nisu zainteresovane da mi prozdiru rhapy-ja. Citam da se kisne gliste hrane korenjem bilja, ali ovo nisu kisne. Neke malene, crvene... mislim da se zovu kalifornijske. Ako one kao sto pise svuda obogacuju zemlju humusom, onda bi ovo mogla da bude dobra simbioza. :sun:
Crvene gliste su odlicne. Prakticno imas besplatnu proizvodnju prirodnog djubriva oko palme.  :icon_mrhappy:
Opasne su male bele (ili providne) gliste, velicine oko 1cm. Mislim da se zovu nematode ili slicno.

Pozdrav, Badnjevac

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #305 u: Siječnja 30, 2012, 14:56:20 poslijepodne »
moj mali junak nad junacima posle nocasnjih -17 dobro se drzi pasivno sticen
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline bukezi

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #306 u: Veljače 13, 2012, 16:22:34 poslijepodne »
mozda nije za ovu temu ali vezano je za R.hystrixa nabavio sam 10 semenki i kada slomim zastitnu opnu seme izgleda ok e sad kako je najbolji nacin za klijanje koja vrsta supstrata,temperatura itd...mislio sam da seme stavim u cist vermikulit ali mozda ima i nesto bolje jer mi se i za sabale bolje pokazao humus sa perlitom....evo i slika kako izgleda seme sa i bez opne...

USDA Hardiness Zones 7a/7b
AHS heat zone 7

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #307 u: Veljače 13, 2012, 17:05:05 poslijepodne »
Lijepo si se pripremio za zimu  :mrgreen:
R. Hystrix raste čini mi se na vlažnim šumskim obrancima gdje u zemlji ima puno vlage i organskih materijala (kamenčići, neki tip mulcha, lišće, itd.) pa bi možda bilo poželjno da kopiraš šumsko tlo?
Carpe diem

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #308 u: Veljače 13, 2012, 17:45:43 poslijepodne »
Lijepo si se pripremio za zimu  :mrgreen:
R. Hystrix raste čini mi se na vlažnim šumskim obrancima gdje u zemlji ima puno vlage i organskih materijala (kamenčići, neki tip mulcha, lišće, itd.) pa bi možda bilo poželjno da kopiraš šumsko tlo?
ma nevalja zimi vlaga na minusima
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #309 u: Veljače 13, 2012, 17:47:59 poslijepodne »
Ma mislio sam za sjeme  :mrgreen:
Carpe diem

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #310 u: Veljače 13, 2012, 19:49:28 poslijepodne »
ja sam uspio isklijat jedan hystrix tzv skalp metodom. al samo jedan, ostali su svi propali, moguce da je i zbog toga jer sam naceo sjeme nozem. pa propalo. ko ce znat,al sad je taj jedan citav i ima 2 lista. mislim da ima slika pod ovom temom, idi unazad.
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #311 u: Veljače 13, 2012, 19:51:23 poslijepodne »
Damire, znači drži se malac  :thumb_up:
Carpe diem

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #312 u: Veljače 13, 2012, 19:53:49 poslijepodne »
da, to je taj. ima 2 lista sad, i sad je u podrumu na prezimljavanju. drzi se jos. sjeme sam dobio iz marylanda od tj waltersa koji ima nekoliko komada vani tamo, i daju i sjeme.
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #313 u: Veljače 13, 2012, 20:08:25 poslijepodne »
Bukezi srecno s klijanjem. Hystrix je jedna od tezih palmi za klijanje, plus raste jako sporo. :zbunjen: Licno nikada ne bih izabrao tu opciju. :mrgreen:
milka

Offline bukezi

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #314 u: Veljače 13, 2012, 20:50:40 poslijepodne »
yonex vredi mi pokusati imam i vremena i mesta za jos jednu zip lock kesicu :icon_mrhappy: na svim semenkama sam slomio ovu spoljasnju opnu stavicu ih u vodu na 24-48h pa u cist vermikulit i na toplo pa sta im bog da... :sun:
USDA Hardiness Zones 7a/7b
AHS heat zone 7