Autor Tema: Preporuke za Zonu 5  (Posjeta: 2552 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jovanovm

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
Preporuke za Zonu 5
« u: Rujna 07, 2009, 05:53:08 prijepodne »
Pozdrav prijatelji palmoljupci... :) Posle kratkog nejavljanja, eto mene opet, ali u novoj (izazovnijoj) geografskoj lokaciji... Naime, poceo sam doktorat u centralnom delu americke drzave Ilinois. Gledajuci ovdasnju klimu, minimume, i anegdotalne podatke prijatelja iz okoline, naucio sam da cenim moj Beograd i okolinu mnogo vise nego pre - ovde su stvari ultra-mega-giga kontinentalne... :)

No, egzota ipak ima, iako pripadamo bogami zoni 5.... Doduse saksijski, ali evo primera ispred biblioteke mog univerziteta:

A evo i jedne i na mom tremu (dve nedelje ovde, a vec kupio palmu, zna see).. u pitanju je Ravenea Rivularis, cena $6.99, verovali ili ne.. nisam mogao dve da ponesem u autobus, inace bih vise kupio... zasad uziva na tremu, a presadio sam je u saksiju u kojoj stoji na slici...

Moje pitanje je, posto imam prazno dvoriste zaklonjeno od vetra - postoji li ista sto bi imalo smisla pokusati u ovoj zoni? Rhapidophylum hystrix? Neki kazu da bi Sabali bolje prosli? Da li da o Trachyju samo sanjam?

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
Odg: Preporuke za Zonu 5
« Odgovori #1 u: Rujna 07, 2009, 08:57:42 prijepodne »
Moje je mišljenje da na Trachycarpus fortunei možeš zaboraviti. Najpogodnija palma za tvoju zonu je svakako Rhapidophyllum hystrix, za ovu palmu je zabilježeno da je izdržala i -30C sa određenim oštećenjima, pa čak i više od toga, smrzavajući se do korijena ali bi se u proljeće obnovila. Trebao bi probati i Sabal minorom, kojeg ne bi bilo loše pasivno štiti.
USDA zone: 7a

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #2 u: Rujna 07, 2009, 09:48:01 prijepodne »
Ako mozes, nadji vece primerke R. hystrixa i S. minora, posadi ih na prolece i pasivno ih stiti naredne zime da se ukorene, jedino oni tu imaju sanse. Ako propadnu, najbolje posadi jednu pancicevu omoriku i zaboravi na egzoticne biljke.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #3 u: Rujna 07, 2009, 16:18:57 poslijepodne »
Probaj, sadi palme...ionako su bagatela tamo. Ja bi sadio svake godine pokoju Ravaneu, čisto onako, iz obijesti  :icon_mrhappy:

Offline jovanovm

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #4 u: Rujna 07, 2009, 17:23:47 poslijepodne »
Hvala na savetima, to mi je i plan (R. hystrix i Sabal minor). Uzecu ta dva, posaditi na prolece (ovde je to kraj aprila-pocetak maja), pa cemo videti kako ce proci. :)

Zna li neko neki dobar sajt za narucivanje online? Po vrtnim centrima ovde nema cak ni kanarki - sve su neke Ravanee i Chaemedoraee... Znam da je TyTyGa los...

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #5 u: Rujna 07, 2009, 18:14:21 poslijepodne »
Jovanovm, jesi li uspio vidjeti tamo negdje da ljudi sade što po vrtovima od palmi i ako da što? Jedino što bi se moglo probati još uz navedene Sabal minor i Rhapidophyllum hystrix je Trachycarpus fortunei uz obaveznu pasivnu zaštitu (možda prođe).
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #6 u: Rujna 08, 2009, 13:21:12 poslijepodne »
U Illinois uf uf,
ali znaju dobro festat, party itd.

Prikljucujem se i ja Verudi, i ja bi iz objesti sadila pa ih kad dode led vadila, cisto zagolicat ljudsku radoznalost.

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #7 u: Rujna 08, 2009, 16:26:33 poslijepodne »
Koliko je meni poznato ( a to je ono sto sam saznao preko raznih foruma na netu), nista od palmi ne moze da uspeva bez zastite u okolini Cikaga.
Sa pasivnom zastitom uspeva R. hystrix i S. minor (preko zime prekrivene debelim slojem malca), a sa aktivnom (bozicne svetiljke umotane oko palme, pa sve to uvijeno najlonom) uspeva T. fortunei i S. palmetto.
Sad ti je pravo vreme za kupovinu palmi jer su skoro dzabe. Odrasli primerci u saksijama od 40l (to mu dodje oko 10 galona po "tvojim" merama  :wink: kostaju 10-20 dolara). Imas da nadjes u prodavnicama koje se zovu Lowes i Home Depot.

Javljaj nam kako ti ide sa gajenjem...

Pozdrav, Badnjevac

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #8 u: Rujna 08, 2009, 20:41:30 poslijepodne »
Pa da, mozes i da sadis palme kao jednogodisnje biljke. Kupis, posadis, kad izmrznu izvadis pa na prolece opet. Najbolje neke jeftine kao npr. W. filifere/robuste/filibuste, one ce duze izgledati zeleno u novembru i decembru nego R. rivularis.

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #9 u: Rujna 08, 2009, 22:58:38 poslijepodne »
Zona 5 je pregadna, ili se orjentiraj na sobne palme malih dimenzija (ima ih svakakvih), ili se pozabavi ozbiljnim zaštitama koje uključuju grijanje.
Za van je najbolji izbor histrix i minor kao treća solucija bez grijanja.

Offline jovanovm

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #10 u: Rujna 08, 2009, 23:48:08 poslijepodne »
Sta preporucujete - gde naruciti hystrix i minor, ima li neko nekih iskustava u Americi? I naravno, sta od sobnih palmi? Trenutno je tu ova Ravenea, ali sam mislio nabaviti i neku Chaemedoreu. Najradije bih voleo jednu kanarku, jer me stvarno podseca na "nase" primorje (Crnu Goru i Hrvatsku), tj. uz njih sam odrastao... ali koliko kapiram, one su lose kao sobne biljke? Sta mislite o toj varijanti?

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #11 u: Rujna 10, 2009, 23:40:35 poslijepodne »
Palme koje dobro trpe i spoljne i sobne uslove su ti npr. P. roebelenii i Adonidia merrillii ako trazis palme koje bi preko leta izbacio napolje a zimi drzao unutra.

Cisto sobne uslove najbolje trpe C. elegans, H. forsteriana, donekle D. lutescens, pa cak i R. hystrix. :)

Trachycarpusi, Washingtonie, P. canariensis, dactylifera i sl. su jako lose sobne biljke.