Autor Tema: fungicidi  (Posjeta: 6650 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Liliput

• ex. larisa
  • Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
    • www.lifebeautification.com
fungicidi
« u: Listopada 16, 2009, 07:43:48 prijepodne »
Evo nam dolazi kišno i hladno razdoblje. :icon_sad:
Ne znam koja iskustva imate sa fungicidima, pa pls napišite. Ja imam ridomil gold.
Čitajući vidim da su neki koristili ronilan... Kako ih dozirate (osim šta piše na uputama) da li manje, više, koja mjesta i koliko puta zimi?
Mislim na veće palme, a ne samo na sjemenke.
pozz
« Zadnja izmjena: Listopada 16, 2009, 07:47:30 prijepodne od larisa »

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: fungicidi
« Odgovori #1 u: Listopada 17, 2009, 10:18:05 prijepodne »
Ja sam prošle zime koristio Ronilan 2-3 puta. Uglavnom sam dozirao dosta blaže nego što piše u uputama i prskao sam samo srce palme kako bih preventivno djelovao protiv "truleži" koje napada srce palmi i to uglavnom mlađih palmi koje su tek 1-2 godine u zemlji. Prskao bih samo nakon izraženijih hladnijih prodora kada bi nakon dugotrajnih kiša okrenulo na hladno vrijeme.

Pokazalo se ok, osim što sam zbog fungicida na bazi bakra izgubio Butiu jer ga ne podnosi.

Offline Liliput

• ex. larisa
  • Jubaea
  • *
« Odgovori #2 u: Listopada 26, 2009, 07:46:59 prijepodne »
Thanx Veruda, ovo im je prva zima, još ću pričekat sa fungicidom dok baš ne zaredaju kiše+ hladnoća...

Offline hobotnica

• Phoenix
  • *
    • http://www.vaderkanalen.se/?#/lan.skane/orter.burloev
« Odgovori #3 u: Ožujka 01, 2010, 14:31:57 poslijepodne »
Htio bi dodati samo jedno moje osobno iskustvo vezano za palme i fungicide.
Prosle godine kad mi je jedna robusta ostala bez koplja usljed hladnog proljeca i vlage, zbog nedostatka fungicida sam koristio rastvor od 3 g sumpora u prahu rastopljenog u litar vode (rastvor se inace koristi za sumporisanje vinove loze pri gljivicnim oboljenjima). Palmi je nakon desetak dana izniklo novo koplje i nastavila sa rastom malo sporijim tempom...

Neke palme su osjetljive na pojedine vrste fungicida (butia-kopar) pa bi mozda vrijedilo pokusat sa sumporisanjem?
« Zadnja izmjena: Ožujka 01, 2010, 14:33:45 poslijepodne od hobotnica »

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #4 u: Ožujka 01, 2010, 15:35:20 poslijepodne »
da nije ovih vrijednih ljudi koji eksperimentiraju, nista se ne bi pokrenulo naprijed niti novo izmislilo

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #5 u: Ožujka 29, 2010, 18:37:04 poslijepodne »
Neznam jeli i u vas tako ali u mene zvoni na uzbunu! Naime sa ovim naglim skokom temperatura pojavile su se gljivice i tko zna kakve sve bolešćine na klijancima palmi ali i na ostalome bilju.
Npr. A. Aleksendreii

Syagrus

Slično je sa svima osim možda Parajubaea, Washingtonia i Chamaeropsa :icon_sad:
Tretira sam danas jedan dio otopinom sumpora pa ćemo vidit za koji dan kako će se razvijat situacija. Jeli se u još ikoga događa nešto slično?

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #6 u: Ožujka 29, 2010, 21:42:38 poslijepodne »
Ja sam imao samo u jednom trenutku problema s lisnim ušima i to zimi u zatvorenom prostoru. Za sad nekih promjena od kad su mi klijanci vani ne primjećujem ništa. Neka se te gljivice drže dalje od mojih  :icon_mrhappy:
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #7 u: Travnja 18, 2010, 09:17:46 prijepodne »
neki dan sam primjetio na fortuneiu koji je ove godine prezimio prvi put na vani da su dva mala koplja sto su se pomolila vani da su suhi. otkinuo sam ih i zalio nekim fungicidom od vinove loze, bayer proizvodjac. na listi bolesti koje suzbija je poduzi spisak pa bi valjda trebalo potrefit i tu gljivicu.  :icon_mrhappy: vece koplje raste, i vec je od zime izguralo vani 10ak cm. cjela palma je ok. da nisam nabasao na ovu temu ne bi to ni napravio. zahvaljujem!  :thumb_up:
« Zadnja izmjena: Travnja 18, 2010, 09:18:48 prijepodne od damir »
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Gorky

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #8 u: Lipnja 15, 2010, 12:31:37 poslijepodne »
Odgovor dubrovniku a i ostalima kad se nađu u ovakvim problemima... Gore navedena palma obolila je od fuzariuma.Gljivično oboljenje koje se uglavnom naseljava na biljku koja je oslabljena neadekvatnim održavanjem/suša,slaba prihrana/a ima oštećenja bilo fizičke prirode bili insekata.U velikoj mjeri izaziva potpuno propadanje palme isto tako može prouzročiti i odumiranje odrasle jedinke.Nužno je izvršiti zaštitu Impact 25 SC uz dodatak Tenisofila koji služi da bi priljubio zaštitno sredstvo za list...U koliko se ne bi dodao Tenisofil, zaštitno sredstvo bi skliznulo sa lista i učinak bi bio daleko manji ili bi u potpunosti izostao.Preporuka je pojačati preporučenu dozu x2 sa time da se zaštita izvrši predvečer/sunce zapad/.Inače Impact 25 sc djeluje i na druga gljivična oboljenja /pjegavost,polijeganje mladih sadnica .../Zaštita ovom sredstvom je poželjna od nicanja pa sve do odraslih jedinki..

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #9 u: Listopada 04, 2010, 18:14:27 poslijepodne »
...pre 10 dana sam stavio seme Butie capitate na klijanje, i pojavile su mi se kao neke male providne duguljaste bubice koje su grupisane vecinom na semenu.Sta mi je ciniti? :misli: Mogu li da ih fizicki odstranim i stavim zemlju u rernu da pocrkaju te bubice pa da vratim seme ili je seme napadnuto i iznutra?Bas me izludjuju ti paraziti ovih dana!!! :icon_mad:
milka

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #10 u: Studenoga 05, 2010, 13:01:48 poslijepodne »
to se i meni znalo dogoditi par puta. ko neki bjeli prozirni sitni crvi. nemam pojma sta su, al uniste sve sjeme. nemam pojma ima li ljeka. probaj izvadit sve sjeme osusiti ga i ponovo posaditi u sterilni supstrat. meni su "pojeli" 44 sabala, tj sjemenke.
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #11 u: Studenoga 05, 2010, 13:30:53 poslijepodne »
Da, kao neki crvici...Ma uzas, koristio sam zemlju direktno iz prodavnice, lepo zapakovana, sumnjam da je bilo ista zivo unutra.A saksije su bile pokrivene folijom, nije moglo nista da udje ,,odozgo''.Taman lepo proklija, a o posle nadjem strunulu klicu bas kad je trebala da potera list...bezveze
I to mi se uvek kao u inat desava sa semenom zbog kojeg sam se okozio da ga nabavim. :icon_mad:
milka

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #12 u: Prosinca 09, 2010, 12:18:09 poslijepodne »
Što mislite, da li bi bilo dobro, iz predostrožnosti, srce palme već pred zimu tretirati fungicidom, ili je to nepotrebno mučenje biljke kemikalijama, budući da neće u svakoj zimi pretrpiti ozbiljna oštećenja?

DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #13 u: Prosinca 09, 2010, 13:50:41 poslijepodne »
Nema potrebe sada, eventualno ako si u blizini palmi pa da ih tretiraš nakon jačeg zahlađenja u kombinaciji sa povišeniom vlagom i to nakon što nakon te hladne epizode nastupi toplije i sunčano vrijeme. Ali inače je bolje tretirati ih u rano proljeće kada nastupi dulje razdoblje suhog i blagog vremena...

Offline Liliput

• ex. larisa
  • Jubaea
  • *
« Odgovori #14 u: Prosinca 12, 2010, 09:23:13 prijepodne »
Eh, a ja svoje jučer poprskala prije nego sam ih zamotala (roebelinije)...e sad jesam li pogriješila?