Zbog sigurnosti mojih egzota od mraza, po zimi već godinama na netu redovno pratim ruske izvještaje i polumjesečne prognoze koje oni daju za čitavu Euraziju (i dvadesetak postaja kod nas) i to zato, jer hladni valovi nama ne dolaze iz atlantskog zapada, nego uglavnom iz Rusije od Sibirske anticiklone. Po mojemu dugogodišnjem iskustvu, ovi zato uglavnom pogode naša zahladjenja skoro uvijek po 7-10 dana prije od engleskih zapadnjaka (njih nije baš briga za naše mrazove).
Tako se od 10. 2. kod Rusa rasplinula ledena Sibirska anticiklona i bilo je jasno da i nas za ostatak veljače očekuje zatopljenje bez mrazova. Medjutim,- pred tjedan dana krajem veljače se tamo opet obnovila debela i moćna Sibirska anticiklona, koja je počela pružati krakove na zapad prema Evropi i bilo je za očekivati da će doskora i nas zahvatiti, pa su Rusi već pred tjedan dana za početak ožujka najavili na Balkanu tjedan mrazova i do desetak ispod nule. O tomu sam vas tu već izvjestio prošli tjedan, ali ste ovo uglavnom zanemarili i prezreli, jer je većinu zahvatilo kolektivno "proljećarenje" (kao mačori u veljači), pa ste se uzajamno bodrili na skidanje zaštite i izlaganje palmi: valjda neće ... globalno zatopljenje itd. (ima ona narodna: "što se babi htilo - to se babi snilo"). Ja sam dovoljno mator pa iz dugog iskustva znam da su u 20. stoljeću tek iznimno rijetke godine kad je u zaledju ožujak bio bez mraza - i to se sada normalno u istom prosjeku ponavlja, pa nije nikavo čudo ni iznimka!
Dakle ukratko: u prvom tjednu ožujka odsad treba biti sve hladnije i već noćas od srijede u kopnenom zaledju mogući blaži mrazovi od 0°C do -2°C. Najhladnija ledana s povremenim snijegom se očekuje u drugom tjednu, kad su od idućeg vikenda kroz tjedan dana u sjevernom zaledju sigurni bar jednocifreni noćni mrazovi od -5°C pa do -9°C (u Medjimurju, Lici i Gorskom Kotaru moguć i dvocifreni mraz), a preko dana većinom iznad nule. Na jugu po sjevernoj Istri, kvarnerskoj obali i dalmatinskoj Zagori idući tjedan takodjer moguć blaži mraz sa susnježicom uz olujnu buru, noću od 0°C do -3°C: Jedino na otocima i dalmatinskoj obali odsad vjerojatno do iduće zime bez mrazova.
Prema tome - skidanje zaštite se preporuča samo uz more na Jadranu, a oni u zaledju koji su zbog mačjeg 'proljećarenja' skinuli zaštite - pamet u glavu i natrag vratiti zaštitu do sredine mjeseca, jer je mraz najopasniji za južne egzote baš sada, kad su već počeli s proljetnim rastom. Sigurno bez mraza sve do iduće zime u sjevernom zaledju bi bilo tek od sredine mjeseca, kada se izmedju 12.3. i 15.3. konačno očekuje naglo i veliko trajno zatopljenje s istinskim početkom proljeća, pa bi u drugoj polovici ožujka već bile toplije noći po desetak iznad nule, a danju čak i vrućine oko +20°C do +25°C (što neće pomoći palmama smrznutim početkom ožujka).