Autor Tema: Razmnozavanje palmi oziljavanjem izbojaka  (Posjeta: 27461 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
  • Spol: Muški
    • www.magnolije.com
Razmnozavanje palmi oziljavanjem izbojaka
« u: Siječnja 04, 2010, 18:52:53 poslijepodne »
Znam da je moguce razmnoziti palme kojie pustaju izbojke sa strane tako sto se izbojak pazljivo odstrani.
Ja sam izbojak kod svoje palme maksimalno pazljivo odstranio, ali sam utvrdio da na sebi nema ni jednu korenovu zilu.

:zbunjen:

Radi se o bocnom izbojku kod R. hystrix. Izbojak je duzine 30cm, ima na sebi listove koji formiraju lepezu (sa tri pera), a pri donjem delu stabla precnik izbojka je 3cm, ali bez ijedne zile. Stavio sam nesto hormona za oziljavanje reznica (IBA), pa cu videti da li ce se formirati koren.

Ne ocekujem da se izbojak ozili, ali se potajno nadam.

Nisam uspeo da nadjem na netu nista na ovu temu, pa me interesuje da li neko sa palmapedie ima iskustva sa ovom problematikom?

Nije bitno da se radi bas o R. hystrix-u, moze i C. humilis ili bilo koja palma koja pusta izbojke.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
Odg: Razmnozavanje palmi oziljavanjem izbojaka
« Odgovori #1 u: Siječnja 04, 2010, 19:05:26 poslijepodne »
Mislim da kod takvog razmnozavanja izbojak mora da ima makar mali deo korena.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #2 u: Siječnja 04, 2010, 20:13:01 poslijepodne »
Pokušao sam ja sa Chamaeropsom i nisam uspio. Mislim da je to gotovo nemoguće bez većeg djela korijena i to samo kod onih palmi koje trpe presađivanje i uznemiravanje korijenove mase...sve ostalo je mit koji se prenosi generacijama pa možemo tako i danas vidjeti kod nekih ljudi (uglavnom starije dobi) kako drže iz zemlje iščupane palmice sa jedva par korijenčića u vodi i pokušavaju je ožiliti (vidio ja, više puta  :icon_mrhappy: )

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #3 u: Siječnja 04, 2010, 20:20:02 poslijepodne »
Baš sam neki dan to komentirao na svetu biljaka...
Ljudi često znaju uzet komad grančice ili izguljenu palmicu sa nešto malo korjena i onda je drže u vodi u nadi da će palma na taj način stvorit korjen.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #4 u: Siječnja 05, 2010, 13:06:40 poslijepodne »
Na netu sam nalazio informacije da je moguće kod Rhapidophyllum hystrixa, ali nigdje s opisom postupka i poželjnim fotomaterijalima. Jedino ovo http://www.floridata.com/ref/r/rhapido.cfm gdje Jack Scheper ukratko opisuje kako je razdvojio izdanke Rhapidophyllum hystrixa pomoću metalne poluge i ašova. Trebalo mu je oko 5 sati da pažljivo opkopa palmu do određene dubine kako se vidi na slici da bi potom odvojio jedan od velikih izbojaka s dovoljno korijena. Tvrdi da je metoda relativno jednostavna i uspješna

Samo odvojen izdanak bez korijenove mase mislim da nema šanse da se može ožiliti. Možda bi se mogli poboljšati rezultati s prahom za zakorijenjivanje, no sumnjam bez imalo korijena.
« Zadnja izmjena: Siječnja 05, 2010, 13:27:46 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #5 u: Siječnja 05, 2010, 15:35:30 poslijepodne »
Hvala svima na odgovoru.
Ne ocekujem da se ozili i ako sam tretirao dno izbojka fitohormonom za oziljavanje u nesto vecoj koncentraciji. Videcemo rezultat za 6 meseci ili mozda ranije.

Sad se postavlja drugo pitanje.

Kolika je minimalna velicina izbojka koji moze da se odstrani (a da pri tome izbojak ima svoje korenje)?

Kod banane je odgovor jednostavan, jer treba da ima 3-4 dobro razvijena lista, ali kod palmi je nejasno.

Pozdrav, Badnjevac

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #6 u: Siječnja 05, 2010, 16:29:25 poslijepodne »
Henoh,

Hvala ti za link i sliku. U mom slucaju ovakav nacin ne dolazi u obzir. Razlog je sto je covek na slici prakticno "iskasapio" maticnu palmu. Razumem ja njega, verovatno je otisao u sumu i to uradio. Meni je cilj da i maticna palma ostane lepa. Zato sam probao sa manjim izdankom.
Mozda je resenje da se jedan primerak odgaji u saksiji, pa kad pocne (ako pocne?!) da pusta izdanke, da se lepo izvadi iz saksije, spere medijum i vidi da li na izdanku ima korenja pre "operacije".

Pozdrav, Badnjevac
« Zadnja izmjena: Siječnja 05, 2010, 16:29:58 poslijepodne od Badnjevac »

Offline Dundo

• ex. HolyHero
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #7 u: Siječnja 09, 2010, 15:04:47 poslijepodne »
Čitao sam rad da se datulje mogu sa 90% uspješnosti tako širiti ako se pazi na postupak. Samo izdanci trebaju imati vlastito deblo da kasnije mogu lakše formirati korjenje i moraju bit oko 7 godina stari ako ne i više.

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #8 u: Siječnja 13, 2010, 23:23:19 poslijepodne »
Moj R.hystrix se nalazi na putu za vecna lovista. Poceo je da skuplja lepezu. Ipak, ostavicu ga da se muci jos neko vreme... :icon_sad: