Nedavno sam uočio da sive grmuše(Sylvia borin)stalno ulaze u grm feijoe,i nešto grizu,čupaju.Mislio sam da se hrane nekim kukcima,ali kad sam malo bolje pogledao(dvogledom)skužio sam da jedu latice cvijeta.Pa sam i ja probao kakvog je okusa ta latica i bio sam vrlo iznenađen okusom.Latice su prilično tvrde,žilave,onaj bijeli dio je ustvari mesnat i vrlo sladak,teško se odvaja od onog donjeg crvenog dijela,pa je to razlog tog čupanja,lako bi se taj bijeli sloj dao oguliti nožem,sa kljunom je to malo teže izvesti.Interesantno je to kako su grmuše skužile da su cvjetovi jestivi,Feoije su u Zadar došle prije nekih 25-30 godina i prilično su rijetke po vrtovima i parkovima,pa je ova populacija grmuša koje žive oko mog vrta možda i jedina koja iskorištava cvjetove feioje za ishranu.Molim da obratite pažnju na vaše feioje,dali i njih posjećuju sive grmuše ili možda i neke druge ptice.Još jedna stvar mi je pala na pamet,nikakve druge životinje ne posjećuju moju feioju,ni pčele ni bumbari ni leptiri,nema nikakvih oprašivača,možda jedino kakvi noćni leptiri.Budući da grmuše glavom-čelom ,prilikom trganja cvjetova,dodiruju prašnike i tučke ,mislim da su u stvari one oprašivači cvjetova feioje,što bi moglo objasniti zašto moje drvo redovito i obilno rađa a druga vrlo malo ili nikako.Najveća i najstarija stabla su kod g.Kolege,ima nekoliko stabala,više sorti,koja isto uvijek obilno rađaju,provjeriću što on kaže u svezi orašivanja feioje.