Autor Tema: Zimske štete na južnim egzotima  (Posjeta: 2849 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sedum

• Brahea
  • *
  • Spol: Muški
    • Wiki-Flora Jadrana
Odg: Zimske štete na južnim egzotima
« Odgovori #15 u: Veljače 27, 2013, 21:58:39 poslijepodne »
Tillandsia cyanaea ...
... Da li je to ona biljka koja raste doslovno bez zemlje? Čitao sam o njoj u jednoj knjizi o cvijeću, navodno može rasti tako da se zalijepi za komad drveta ili se čak može zakucati čavlićem na zid.

Vjerojatno je iz te grupe, jer ovaj rod Tillandsia ima po tropskoj Americi stotinjak vrsta i većina ih tamo prirodno rastu bez zemlje, tj. na gornjim granama drveća i čak na elektro-dalekovodima. Mogu bez zemlje, samo trebaju kišu i uglavnom ne podnose minuse. Može se posaditi na koru drveta ili na treset. Imao sam kroz par godina 2 komada, jedan je lani stradao (oko nule), a drugi zimus.
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #16 u: Veljače 28, 2013, 09:05:04 prijepodne »
nadam se da se neću ureć. Od svih desetak agruma različitih vrsta koje imam u Nečujmu na Šolti, nikad na njima nije bilo štete od mraza, čak ni na jednogodišnjim sadnicama.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #17 u: Veljače 28, 2013, 16:58:07 poslijepodne »
Neće ni ove godine, bila je tamo prilično blaga zima, na Šolti je moguće da temperature nisu padale ispod 0°C...U Splitu je minimum bio na jednu noć ja mislim oko -2°C

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #18 u: Veljače 28, 2013, 17:39:01 poslijepodne »
tocno, dodatna olakotna okolnost je da su moji agrumi na vrhu poluotoka Necujma.

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #19 u: Ožujka 02, 2013, 03:04:55 prijepodne »
Po dhmz-u je u 2. mjesecu navodno u Splitu u Veljaci bilo -8, u Dubrovniku -5 C.
Meni to nema smisla. U Splitu bi po tome pokrepavali svi Syarusi a o stvarima kojih ima u Dubrovniku necu ni govoriti.
« Zadnja izmjena: Ožujka 02, 2013, 03:07:21 prijepodne od branimir »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #20 u: Ožujka 02, 2013, 06:29:52 prijepodne »
Ima smisla ako govorimo o veljači 1963. godine, tada su naime stradale i robuste po Dubrovniku, imamo negdje i slike mislim na forumu o tome...

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #21 u: Ožujka 02, 2013, 12:52:48 poslijepodne »
Opet sam provjerio i da, te mjesecne vrijednosti nisu od tekuce mjeseca nego su dobivene nekako drukcije.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #22 u: Ožujka 02, 2013, 13:00:09 poslijepodne »
To su vjerojatno najniže ikad izmjerene vrijednosti od kada se službeno provode mjerenja. Šteta što pored tih minimalnim i maksimalnih temperatura koje se navode na toj stranici ne pišu godine kada su izmjerene, ovako se mora kopati po raznim internetskim arhivima, koji često sadrže i i nepotpune podatke. Veljača je izgleda najhladniji mjesec na moru, i Bonanca sa SB-a je pisao prije nekoliko godina o tome. On smatra da se to događa jer se u veljači more konačno ohladi, pa je slabiji njegov toplinski utjecaj na priobalje, što itekako ima smisla.
USDA zone: 7a

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #23 u: Ožujka 03, 2013, 11:18:09 prijepodne »
56. i 63. su bile dvije najgore zime u Dalmaciji od 2. svj. rata.