Autor Tema: Podrijetlo naziva rodova i vrsta palmi  (Posjeta: 5926 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Podrijetlo naziva rodova i vrsta palmi
« Odgovori #15 u: Ožujka 17, 2010, 17:57:35 poslijepodne »
Na nadmorskim visinama 1700-2200 gdje se ova palma smjestila na najhladnije terene u Tajlandu. Staništa u oblacima na lokalitetima Doi Phu Kha Nacionalni park (Phu Wae), Nan Provincija i na poznatijoj lokaciji Doi Chiang Dao, Chiang Mai.

Kako su otkrivači same palme napisali u članku iz Princepsa 1997, (41)4, str. 207 "The specific epithet (L. oreophilus, cloud-loving) relates to the
fact that this palm and its habitat are often totally obscured by clouds"  Iz grčkog bi oreo bila planina ili brdo, a philus bi bio prijatelj pa bi se moglo napraviti kovanica planinoljubac  :icon_lol:

e,da. henoh je stavio masu slika na eps.  :thumb_up:
živjelo globalno "zatopljenje"

Online palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #16 u: Ožujka 17, 2010, 20:53:46 poslijepodne »
Grčki cocos = zrno. Kokos je dobio taj naziv zbog svojih plodova.
USDA zone: 7a

Offline Edo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #17 u: Ožujka 18, 2010, 00:08:59 prijepodne »
Evo ovako. Moj prijatelj je po vrlo povoljnim cijenama, od nekih 190km(sa prijevozom) naručio palme iz Saudijske Arabije.
Ono što me je fasciniralo su tri Trithrinax Camepestrisa, koje je jesenas posadio na Poljinama, u Sarajevu.
Jedan je visok 3m, drugi, oko 3,5 i treći oko 3,7.
Nažalost, fotosa(zasada)nemam.
Malo sam se što se tiče samog genusa zainteresirao, pa sam ovo pronašao:
Genusovo ime, kada se prevede, dobije se tri Thrinaxa, tj, tri trozubca.
Što valjda aludira na sam izgled listova.
« Zadnja izmjena: Ožujka 18, 2010, 00:22:02 prijepodne od Edo »
Sarajevo, zona 8a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #18 u: Ožujka 24, 2010, 13:35:56 poslijepodne »
Phoenix theophrastii ime je dobio po Theophrastusu grčkom filozofu i botaničaru koji je pisao u antičkim vremenima o ovoj palmi.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Online palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #19 u: Ožujka 24, 2010, 18:51:22 poslijepodne »
Šteta što nijedna palma, barem koliko je meni poznato, nije dobila ime po Alexanderu von Humboldtu. Sudeći prema njegovoj knjizi Physiognomy of Plants, on ih je obožavao. Chamaerops humilis - humilis znači, malen, nizak, što i odgovara ovoj palmi.
USDA zone: 7a

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #20 u: Ožujka 24, 2010, 22:25:32 poslijepodne »
Trachycarpus = iz grčkog Trachys - grubo + carpos - voće mislim da bi to bilo to, neka me netko ispravi ako sam to doslovno stavio.

Evo da se javim iz egzila.

Čuo sam da Trachycarpus ustvari znaci dlakavo tjelo (što se vjerojatno odnosi na deblo ove palme) a fortunei je po botanicaru Robertu Fortunu
koji je uz niz kineskih vrsta otkrio i ovu palmu. http://www.google.hr/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&ved=0CAYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FRobert_Fortune&rct=j&q=robert+fortune&ei=t4KqS-78LZSomgP46PyKAg&usg=AFQjCNFobS1a7mG-VnmPr1flJAuI_lSPkA

Na ovoj stranici se nalaze prijevodi za mnoge pridjeve koji se nalaze u latinskim imenima biljaka:
http://theseedsite.co.uk/latin.html

Odlicna tema  :thumb_up:
« Zadnja izmjena: Ožujka 24, 2010, 22:30:24 poslijepodne od branimir »

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #21 u: Srpnja 28, 2012, 12:11:02 poslijepodne »
Bismarckia nobilis dobila je ime po njemačkom, ustvari za čast kancelara Njemačkog ujedinjenog carstva Otto-u Von Bismarck-u.
A nobilis je latinsko za "uzvišen".

Prekasno sam primjetio ovaj post: latinski nobilis ne znači "uzvišen", nego 'plemenit' ili 'častan', a naše "uzvišen" = latinski: elevatus.
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #22 u: Srpnja 28, 2012, 12:40:26 poslijepodne »
Sabal minor = mali Sabal (?)
 :wink:
Carpe diem

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #23 u: Srpnja 28, 2012, 14:53:38 poslijepodne »
Sabal minor = mali Sabal (?)
 :wink:
mali Sabal = latinski Sabal parvus, a minor = niži ili sitniji (komparativ) samo novo-iskrivljeno engleski to je 'mali', ali su službena biljna imena uvijek latinska (ili bar naknadno latinizirana).

Inače su mnoga biljna imena kao i palmi često starogrčka (helenistička) prepisana na latinicu, npr. Phoenix dactylifera = "Feničanski prstac": grčki Phoinix = 'Feničanka' jer su rani Grci nabavljali prve jestive datulje preko feničkih trgovaca (domaća Ph. theophrasti nije jestiva i oni su ju smatrali "divljom datuljom", poput divlje masline). Pridjev 'dactylifera' (i naše "datulja") je iz grčkoga daktylon = školjka prstac, na koji oblikom i veličinom sliči plod datulje. Drugo domaće "urma" je balkanizirani oblik iz turskoga "Hurma".
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #24 u: Srpnja 28, 2012, 15:09:24 poslijepodne »
Hvala na ispravci Sedume  :thumb_up:
A i neke palme su ime dobile po habitusu ili mjestu-Sabal mexicana, bermudana, texana...
« Zadnja izmjena: Srpnja 28, 2012, 15:11:37 poslijepodne od alias »
Carpe diem

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #25 u: Srpnja 28, 2012, 16:26:03 poslijepodne »
Hvala na ispravci Sedume  :thumb_up:
A i neke palme su ime dobile po habitusu ili mjestu-Sabal mexicana, bermudana, texana...
Danas je općenito veliki problem što latinski (i grčki) većini nisu poznati pa smisao pokušavaju dokučiti preko najpoznatijega engleskog. Iako izvorni engleski ima puno riječi sličnih latinskom i latinskog iskona, to važi samo za izvorne evropske Engleze, - jer su u američkom (i australskom) dijalektu ta latinska značenja većinom iskrivljena ili obratno izvrnuta (u tom izvrtanju latinskog su samo još Turci veći "stručnjaci").

Čak i mnogi naši latinski romanizmi npr. u domaćoj čakavštini su isti ili bliži latinskom izvorniku od američkih, zato jer je i službeni Hrvatski sabor sve do 1847. sjedničio na latinskom i prve naše novine "Ephemerides Zagrabienses" su latinske (tj. pred 160 god. tko nezna latinski - bio je nepismen!).
U tom amero-smislu je npr. izvrnut i "habitus" po ovoj Palmapediji: latinski habitus = oblik ili stas (kako tko izgleda), a habitat = mjesto, stanište ili položaj (gdje biljka raste ili čovjek stanuje).
« Zadnja izmjena: Srpnja 28, 2012, 16:27:12 poslijepodne od Sedum »

Offline filifero

• Brahea
  • *
« Odgovori #26 u: Kolovoza 02, 2012, 16:05:51 poslijepodne »
ako se dobro sluzim talijanskim, lakse je  :wink: