Autor Tema: Projekat Washingtonia robusta Vlax88  (Posjeta: 74985 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline vlax88

• Brahea
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Projekat Washingtonia robusta Vlax88
« Odgovori #330 u: Ožujka 13, 2011, 01:12:49 prijepodne »
Henoh,damire,palmark,hvala puno!!!
Palmark,ostecenja na listovima robuste pretpostavljam da su nastala usled razredjenog rasporeda grejnog kabla na njima. Vec sam spominjao to,al da ponovim. Najvaznije mi je bilo da obezbedim koren,stablo I srce palme,pa sam pravio gust raspored na stablu,motao sam tako da razmak bude 7,8 cm. S obzirom da kabal ima duzinu od 10 metara,kada sam odradio koren I stablo,nisam na listovima mogao istu gustinu da nastavim,jer ne bih imao dovoljno do vrha,pa je na samim listovima razmak bio I 20 cm. Zbog vece udaljenosti,toplota nije mogla da pokrije celu povrsinu,pa je tu ulazio hladan vazduh...
Najniza temp kod mene je bila -19,a u plasteniku ne znam,nisam merio. Merne jedinice su bile postavljene u samom srcu palme I dole kod korena. Prosecne temp na tim mestima bile su oko plus 8 stepeni,manje-vise,nijednom ispod 3 stepena. Kad je bilo hladnije,onda su bile I vece temp,oko plus 12,a kada su spoljne temperature bile blize nuli,onda je bilo oko 5,6 stepeni...
Pozz!!!

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #331 u: Ožujka 13, 2011, 01:22:16 prijepodne »

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #332 u: Ožujka 14, 2011, 15:10:12 poslijepodne »
Samo jos ovo da dodam...
Jovan sa SB-a (prethodni vlasnik robuste) kaze da je moguc uzrok nastanku ostecenja na pojedinim listovima to sto robusta teze podnosi zimske dane bez dobrog izvora svetlosti. Nije tako opasno,prezivi ona to bez problema,samo dolazi do promene na listovima. Njemu se to isto desavalo sa njom iako je prezimljavala unutra. Kaze da je ona dosta podloznija tim promenama od kanarke,trachy-ja,chameropsa... jer joj treba vise svetlosti nego ovim ostalim...
Da li je to uzrok u mom slucaju,ne znam,najvaznije da je prezivela,a sad kad krene,sve ce velikom brzinom da nadoknadi...

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #333 u: Ožujka 17, 2011, 17:12:49 poslijepodne »
Imam mali problem sa robustom...
Nove listove sto izbacuje nekako su svetliji u odnosu na ove starije,a i dosta su meksi i lako se lome. Danasnji vetar nesto jaceg intenziteta polomio mi je dva nova lista, a ovaj treci novi tek se otvara i nije ga vetar omlatio,ali je isto tako svetliji kao prethodna dva.
Inace poslednji list koji izbacuje je vec po redu treci list ove godine,odnosno drugi od kad sam skinuo zastitu. Palma raste nenormalno brzo  :shocked:
Treba mi savet sta dodati da bi se listovi ocvrsnuli... Mislim da Kalijuma  (K) ima dovoljno jer sam jesenas djubrio sa NPK sa velikim udelom K. E sad,da li joj fali gvozdje (Fe) ili kalcijum (Ca) ili cak nesto trece,stvarno ne znam... Molim za pomoc,verovatno je neko imao slican problem...
« Zadnja izmjena: Ožujka 17, 2011, 17:21:24 poslijepodne od vlax88 »

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #334 u: Ožujka 17, 2011, 17:17:30 poslijepodne »
...

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #335 u: Ožujka 17, 2011, 17:18:13 poslijepodne »
...

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #336 u: Ožujka 17, 2011, 17:18:47 poslijepodne »
...

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #337 u: Ožujka 17, 2011, 17:19:21 poslijepodne »
...

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #338 u: Ožujka 17, 2011, 17:19:55 poslijepodne »
...

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #339 u: Ožujka 17, 2011, 17:32:59 poslijepodne »
Znam kad se previse nadjubri azotom(N) u zimu, listovi krenu da rastu brzo i budu zuti jer nema dovoljno svetlosti.U principu, poremecaj bilo kog elementa moze dovesti do slicnih posledica.Prvi simptomi nedostatka hranljivih elemenata javljaju se ili na mlađem ili na starijem lišću.
Ako se simptomi prvo jave na mladom lišću, onda oni ukazuju na nedostatak gvožda, cinka, mangana, bakra, bora, hlora, kalcijuma ili sumpora, a ako se simptomi nedostatka jave na starijem lišću, mogu ukazivati na manjak azota, fosfora, kalijuma ili magnezijuma...
Mislim da ti nedostaje Fe... Ali pazi, prekiselo tlo(preko 6,5pH) moze da ucini gvozdje toksicnim.Usled nedostatka gvozdja moze da dodje i do pojave hloroze tj hloroze tkiva između lisnih nerava mladog lišća, praćena hlorozom i/ili izbeljivanjem celog lista sto mislim da je slucaj kod tebe. :wink: Nadam se da ce pomoci da ti se oporavi washka... :sun:
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #340 u: Ožujka 17, 2011, 17:52:04 poslijepodne »
vlax ja imam isti problem sa butiom i njoj novi list sto izlazi je nezan i dosta svetao ja mislim da je od nedostatka svetlosti meni je bila u kuci a tebi pokrivena zastitom nije bilo dovoljno svetlosti za razvoj uzmi samo gvozdje poprskaj folijarno a listove povezi da ti vetar ne lomi nemoj vestakom zalivati dok se temperature ne ujednace uzmi napravi onaj tonik sto ja koristim tu imas svega i kalijuna gvozda i azota imas tamo na temi gnojenje palmi , bive to dobro kad je pre izbacila 3 lista jesu li oni polomljeni.i meni je vlax novi list na vaski koja mi je bila na toplom oba lista bleda a na drugoj koja je bila na hladnom celu zimu svi se zelene mozda ti je bilo pod zastitom toplije nego sto treba zato sada tera take listove. evo vidi

Uploaded with ImageShack.us

« Zadnja izmjena: Ožujka 17, 2011, 18:07:10 poslijepodne od SCALAR »
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #341 u: Ožujka 17, 2011, 18:02:25 poslijepodne »
Hvala na odgovorima... I ja pretpostavljam da je nedostatak svetlosti uzrok ovome,jer su u plasteniku bile nesto vise temperature. To je i palma pokazala jer je izbacila kompletan novi list tokom zastite. I on je bio nesto svetliji od oostalih,ali ne toliko kao ostala dva.
Scalar,samo dva lista je izbacila od skidanja zastite,a tri ukupno ove godine (jedan izbacila pod zastitom)
Polomljena su dva lista,sto se i vidi na slikama. Inace onaj tvoj koktel koristim jos od prosle sezone  :mrgreen:

Znaci dobro bi bilo Fe da ubacim,e sad u kom obliku,da li folijarno ili pomesano sa vodom,pa zalivati ili nesto sasvim drugo u vidu stapica.... Takodje u kolim se oblicima najcesce srece Fe u poljoapotekama,odnosno sta konkretno da trazim...

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #342 u: Ožujka 17, 2011, 18:09:21 poslijepodne »
samo preko lista vlax sad javlaju i malo hladnije preko korena nece moci da iskoristi a i bolje palma prihvata sve preko lista.
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #343 u: Ožujka 17, 2011, 18:13:56 poslijepodne »
Trazi tecno, njega mozes kako hoces, procitao sam malopre da je prvi tretman uvek bolje foliarno... I to ponavljas na 10 dana, ali da rastvor bude blag. :thumb_up:
milka

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #344 u: Ožujka 17, 2011, 18:14:29 poslijepodne »
Hvala  :thumb_up: