Autor Tema: Projekat Washingtonia robusta Vlax88  (Posjeta: 74878 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline issac

• Brahea
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Projekat Washingtonia robusta Vlax88
« Odgovori #390 u: Listopada 04, 2011, 19:35:12 poslijepodne »
wlax robusta ti je fenomenalna,
jako mi se svida sto si sve listove ostavio pa i ovaj koji zuti, prebogata je  :thumb_up: :sretan:
trebao bi i ja razmisliti da ju posadim u vrt, jer kako vrijeme ide, jos ce i same pocet nicat  :rofl:
« Zadnja izmjena: Listopada 04, 2011, 19:36:18 poslijepodne od issac »

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #391 u: Listopada 04, 2011, 19:41:18 poslijepodne »
Vlax, svaka ti cast, odlican projekt, prelijepa Robusta, vidi se da je posrijedi strast! :)
Hvala filifero  :sretan: Naravno, sve je prisutno - strast, entuzijazam, zelja, zadovoljstvo....

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #392 u: Listopada 04, 2011, 19:51:27 poslijepodne »
wlax robusta ti je fenomenalna,
jako mi se svida sto si sve listove ostavio pa i ovaj koji zuti, prebogata je  :thumb_up: :sretan:
trebao bi i ja razmisliti da ju posadim u vrt, jer kako vrijeme ide, jos ce i same pocet nicat  :rofl:
Hvala Issac! Zasto da ne, pokusaj sa sadnjom napolju, nije to sad neko Bozje slovo oko zastite. Barem ne sad, kad ima materijala, grejaca, kablova, ma da biras. A sto je najvaznije postoji dobra podloga i podrska sa foruma, tako da ne moras puno da se razmisljas. I ja sam bukvalno sve oko zastite postigao uz pomoc Icupija,Palmarka i naravno ostalih clanova foruma, da sad ne nabrajam sve. A Icupi je posebna prica za sebe, on je prvi kontinentalac na forumu (mozda i u celom regionu) koji je probio led sa aktivnom zimskom zastitom (plastenik + grejanje) ni manje ni vise nego sa p. canariensisom  :thumb_up:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #393 u: Listopada 04, 2011, 21:31:54 poslijepodne »
Prelepa je washingtonia,Vlax,zaista raskosna i bogata...jedva cekam novo prolece i jos novog stabla...da odemo u visine visoke :D
Iskreno,mislim da je washka laksa za zastitu nego phoenix koji ima predugacke listove,a i washki se moze lisna masa i redukovati,nece patiti...tako da ocekujem da ces ti u tvojoj lepotici mnogo duze uzivati,dok ne bude pozamasno drvo.
Ti si mene inspirisao da i ja posadim washku u vrt.
A Icupi je stvarno tata,da nije njega nikad ne bih posadio feniksicu u vrt.  :wink:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #394 u: Listopada 04, 2011, 22:19:22 poslijepodne »
Hvala Palmark  :sretan:
Da,washka je sigurno laksa za stititi,jer moze da joj se redukuje lisna masa. Nakon skidanja zastite,bila su odredjena ostecenja na listovima usled manjka svetlosti,ali ona je to nadomestila neverovatno brzo. Za mesec,mesec i po izbacila je ceo set listova,tako da oni stari nisu ni bili potrebni. Dok kod phoenixa je drugacije. Potrebna je kompletna lisna masa da se sacuva,kako ne bi izgubio na izgledu. Evo bas i moj phoenix je tek sada podivljao i vidim ga u skorije vreme kao potencijalni problem za zastititi. Ma bitno je da lepo izgledaju,a za zastitu cemo se vec nekako snaci i dopuniti medjusobno sa iskustvima,predlozima...
Drago mi je za washingtoniu sto si je stavio u zemlju i naravno sto je moj primer posluzio nekome  :wink:

Kada sam se uclanio na palmapediu,prva palma koja me je intersovala bila je kanarka. Nju sam prvu i kupio i zasadio napolje. Najjace od svega je sto sam prvo kod tebe od kontinentalaca video kanarsku urmu posadjenu napolju,pa tek onda kod ostalih i odmah se bacio na posao  :mrgreen: Zatim sam video Icupijevu i nisam mogao da verujem svojim ocima  :shocked: A koliko se secam mislim da je bas tvoj post bio prvi gde je prikazana njegova kanarka,tj. ti si je stavio u njegovu temu...

Za sada je sve ok,nadam se da cemo i u buducnosti moci da uzivamo u nasim biljkama i da ce se jos dosta clanova kontinentalaca pridruziti ovakvim projektima. A vec nas ima podosta, za razliku od pre dve,tri godine...

Ljudi sadite palme napolje  :thumb_up:  :wink:
« Zadnja izmjena: Listopada 04, 2011, 22:22:56 poslijepodne od vlax88 »

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #395 u: Listopada 05, 2011, 11:25:35 prijepodne »
Hvala Issac! Zasto da ne, pokusaj sa sadnjom napolju, nije to sad neko Bozje slovo oko zastite. Barem ne sad, kad ima materijala, grejaca, kablova, ma da biras. A sto je najvaznije postoji dobra podloga i podrska sa foruma, tako da ne moras puno da se razmisljas. I ja sam bukvalno sve oko zastite postigao uz pomoc Icupija,Palmarka i naravno ostalih clanova foruma, da sad ne nabrajam sve. A Icupi je posebna prica za sebe, on je prvi kontinentalac na forumu (mozda i u celom regionu) koji je probio led sa aktivnom zimskom zastitom (plastenik + grejanje) ni manje ni vise nego sa p. canariensisom  :thumb_up:

istina, i to sto kazes, sve stoji  :thumb_up:
a i ljepse mi ih je vidjeti vani u vrtu nego u kuci/dvoristu, pa svako malo mjenjanje tegla, pa nosenje simo tamo, pa nekad pukne, oguli se, i onda opet sve ispocetka, ovako se moras samo dobro pobrinuti oko zastite, i pozicije, i to je to. A s obzirom da vole jako sunca, mislim da bi im mogao naci dobro mjesto ;)
vjerujem da cemo u skoroj buducnosti, vecina imati palme u vrtu pa i robuste  :0648:

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #396 u: Ožujka 12, 2012, 00:13:43 prijepodne »
Veceras kod mene teska havarija   :thumb_down: .... Pre nekoliko casova bio je veoma jak nalet vetra. Ne pamtim kad je poslednji put tako jak nalet bio, pogotovo ne u ovo doba.... I sto je najgore sve se odigralo u sat dva, i odjednom zatisje.
Robusta je nastradala, vetar je iscupao kompletan plastenik, i tako je on na kraju zavrsio preko robuste, ona ga je drzala da se ne izvrne. Sve vreme bio sam napolju, vetar me je sibao, kao i ledena kisa, dok sam pokusavao da se izborim sa plastenikom i palmom... Ma kao u filmu, haos. Tako sam bio besan na sebe i na kompletnu situaciju, sto nisam bolje pricvrstio plastenik, ali opet kada sam sumirao da sam cak i utiplovao plastenik velikim srafovima (ipak samo sa dve strane posto samo tu ima beton), nisam mogao da verujem sta me je snaslo. Pretpostavljam da su se vrata otvorila usled jakog vetra, a posto je velika povrsina plastenika, kada je prodro vetar u njega, stvorio se takav efekat, kao kod padobrana, pa je sve iscupao kompletno.
Palma je koliko sam uspeo videti polomljena na pola, nadam se da je stablo ostalo celo i bar deo koplja, alii jos ne znam posto ima nekoliko slojeva agrila preko nje. Jos jedan veliki problem je to sto je taj ceo agril sad toliko mokar nakon ledene kise, i dok sam uspeo najlonom koliko toliko da je uvijem (jer je plastenik bukvalno odleteo i nisam ga vratio), komletno se natopilo sve vodom... A nocas minus...Plus listove nisam ni uspeo da dohvatim i opsezno je umotam u najlon, pa se brinem da se ne zaledi.
Izvinjavam se na malo duzem postu, ali morao sam....

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #397 u: Ožujka 12, 2012, 00:44:46 prijepodne »
vlax baš mi je žao što se desilo nadajmo se da neče biti ništa robusti poslije tako opakog vjetra i ledene kiše

Offline janci

• Jubaea
  • *
« Odgovori #398 u: Ožujka 12, 2012, 12:47:16 poslijepodne »
Neka idu bestraga ti ludi vetrovi :icon_twisted:nadam se da ce robusta da se izvuce iz ovoga haosa koji ju je juce potrefijo :thumb_up:

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #399 u: Ožujka 12, 2012, 13:17:10 poslijepodne »
Ipak nije sve tako crno kao sto sam isprva mislio. Danas skinuta kompletna zasita sa palme i jedno prijatno iznenadjenje  :icon_joy: Nije polomljena, samo su se listovi toliko na stranu bili uvili da sam mislio da je gotovo sa njom. Kada sam skinuo komletan agril i ostalo, dobro sam pregledao koplje, stablo, pa i listove i sad se sve cini da je na svom mestu  :mrgreen: Stablo stoji pravo kao sveca. Koplje je malo nakrenuto, mrdao sam ga, cupao, svasta sam probao, ali cvrso stoji i izgleda zdravo. Palma je cak i napredovala tokom zime iako temp. oko nje nisu isle preko +12. Izbacila je dva nova lista, doduse malo su bleda, ali nema veze. Tako je bilo i prosle godine, usled nedostatka svetlosti novi listovi su krenuli, ali bili su bledi. Stari listovi imaju ostecenja, tako sam i planirao jer nisu kompletno grejani, a par njih se cak i zelene na pojedinim mestima. Brzo ce to proci i nadam se da ce vec za mesec dana krenuti sa pravim neometanim rastom. Imao sam srece, sledece godine cu ako treba i zabetonirati zastitu, samo da se ovo ne ponovi.
A evo i koja fotka

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #400 u: Ožujka 12, 2012, 13:18:07 poslijepodne »
Neka idu bestraga ti ludi vetrovi :icon_twisted:nadam se da ce robusta da se izvuce iz ovoga haosa koji ju je juce potrefijo :thumb_up:

Hvala Janci, evo, nije sve tako crno, izvukla se  :sretan:

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #401 u: Ožujka 12, 2012, 13:18:45 poslijepodne »
...

Offline vlax88

• Brahea
  • *